ELFÖRSÖRJNING. Den 25 juni 2020 tog regeringen, S+mp, beslut om prövningsgrupper och tidsplan för omprövningar av svensk vattenkraft. Regeringen har idag beslutat om en nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften och ändringar i förordningen om vattenverksamheter. Prövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till största möjliga nytta för vattenmiljön och till en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel, står det i ett pressmeddelande.

Hos Pettersson i Södermanland är det idag minus 15 grader, SMHI rapporterar att det är -40,9 C i Naimakka med flera platser i norr. Det är snubblande nära köldrekord sedan mätningarna började på 1800-talet säger de på Sveriges Radio.
Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) säger att elproduktionen i söder måste öka men han säger inte hur, men det går att återstarta Ringhals 1 och 2 på runt ett år om viljan finns.
Nu på morgonen har oljekraftverket i Karlshamn startat, trots det så importerar vi el, c:a 2000 MW, från Danmark, Finland, Norge, Polen och Tyskland. Finland och Norge har begränsat överföringen till Sverige. Vindkraften levererar dåligt som så ofta när det behövs.
Åter till vattenkraften.
Oron är stor när drygt 2 000 vattenkraftverk ska miljöprövas. Produktionsbortfallet riskerar att bli mångdubbelt smärtgränsen för vad Sverige tål, varnar Fortum. ”Kanske till och med så mycket som tio gånger mer”, säger experten Nicklas Skår till TN.
Från och med nästa år ska alla svenska vattenkraftverk miljöprövas. De nya miljöprövningarna är en del av den så kallade energiöverenskommelsen, som slöts mellan S. MP, M, C och KD. Efter det slöts en överenskommelse mellan branschen och politiken om att alla vattenkraftverk ska ha moderna miljövillkor.
– Vi är i grunden väldigt positiva till nya miljöprövningar. Många har gamla tillstånd och det är högst rimligt att vattenkraften får moderna villkor, säger Anton Steen, chef för samhällskontakter på Fortum.
I Sverige producerar Fortum energi via vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och kraftvärme. I dagsläget äger eller driver Fortum 150 vattenkraftverk i Sverige och Finland.
– Den svenska vattenkraften är jätteviktig för oss och är ett av våra största kraftslag.
Enligt den nationella planen ska prövningarna av vattenkraftens miljövillkor leda till största möjliga nytta för vattenmiljön – och även en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Vattenkraften står för ungefär 45 procent av Sveriges totala elproduktion. Förra året 2020 producerades 159 TWh el i Sverige, varav vattenkraften stod för 71 TWh. Enligt energiöverenskommelsen får som mest 1,5 TWh av vattenkraften försvinna.
– Branschen har gjort sin hemläxa med att gemensamt finansiera en miljöfond på 10 miljarder kronor som ska finansiera miljöåtgärderna. Även politiken har gjort sin hemläxa genom att ta fram den nationella planen. Men vi ser nu att det finns betydande osäkerheter kring hur den nationella planen tillämpas ute i länsstyrelserna och vattenmyndigheterna.

***
Stöd bloggen
Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!
- Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
- Från andra banker konto 8257-933415168
Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.
Du kan även SWISHA till 0760 858 480
IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168
Det är jättebra för vandrande fiskar om vi stänger ner alla kraftverk i vattendragen .
Så det finns en uppsida också.
Att det sedan inte går att bo i Sverige , det har nog inte Bolund och Stenevi tänkt på .
Den skada som miljösekten har åsamkat Sverige och dess invånare är av en sådan omfattning att det inte är greppbart.
Om man stänger ner vattenkraften kommer alla som investerat i vindkraft att nå lönsamhet (speciellt med alla statsbidrag som kastats efter sådana projekt)