Sex stängda reaktorer senare kostar elen 6,49 per/kWh kronor plus skatter och avgifter

ELFÖRSÖRJNING. Förra veckan slog elpriset rekord fyra dagar i rad. Imorgon slås det rekordet igen. Det blir alltså ännu dyrare än förra veckan, mycket dyrare. Elpriserna kommer att uppnå nya rekord under måndagen, enligt elbörsen Nordpool. Allra dyrast kommer elen att vara mellan klockan 16 och 17, då priset per kilowattimme stiger till rekordnivån 6,49 kronor i södra Sverige, detta plus skatter och avgifter.

Att den nya energiminister Khashayar Farmanbar (S) fortsätter förneka elkrisen, regeringens ansvar för den, och behovet av kärnkraft börjar allt mer urarta till en regelrätt skandal.

Sverige har haft 12 kärnkraftsreaktorer exklusivt för elproduktion, men 2021 är 6 stängda och 6 i kommersiell drift.

Kärnkraft i Sverige produceras 2021 vid sex aktiva kärnreaktorer, fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk (tre reaktorer), Oskarshamns kärnkraftverk (en reakt⁸or, som är skadad) och Ringhals kärnkraftverk (två reaktorer). De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020.

Alla de stängda rektorerna har stängts under socialdemokratiska regeringar men jag är inte säker på vem som fattat beslutet. Ingen av de stängda reaktorerna var slut utan hade kunna användas i många år till med normalt underhåll.

-Pettersson har svårt att förstå hur de vänsterblivna kan försvara en politik som lett till skenande elpriser. Speciellt när det drabbar de svagaste grupperna i samhället samt vår industri och många arbetstillfällen.

Idag har Vattenfall startat ett dieselkraftverk på Gotland och oljekondenskraftverket i Karlshamn har beordras i drift, det startar i morgon bitti. Det går åt 70-140 kubik olja i timmen beroende på körd effekt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Sex stängda reaktorer senare kostar elen 6,49 per/kWh kronor plus skatter och avgifter

 1. Elpriserna beror inte speciellt mycket på kärnkraftsnedstängningar, utan på att EU:s elmarknad har byggts ihop alltmer. Svenska elföretag tjänar mer på att exportera elen utomlands. En ny kabel för elhandel startades 18 juni 2021 mellan Norge och Storbritannien, och direkt hoppade spotpriset upp 25 öre/kWh. Elpriser inom EU ligger mycket högre än i Sverige, för de använder mer av kol, olja och gas, så därför tjänar de svenska elproducenterna multum nu, när de kan sälja el till svenska konsumenter TILL SAMMA PRIS SOM DE KAN EXPORTERA FÖR. Vem är det som vill ha en avreglerad elmarknad med fri konkurrens? Främst högern, men alla partier är för fri elhandel. https://www.solcellskollen.se/blogg/vad-beror-de-hoga-elpriserna-pa-och-hur-lange-kan-de-tankas-fortsatta

 2. Google, Amazon, Facebook, Microsoft har/kommer att få serverhallar i Sverige som drar stora mängder el. Jag vet inte hur deras avtal ser ut men skatten är cirka 0,5 öre/kwh. Dessutom går elpriset upp pga dem, då tillgången blir lägre.

  16
 3. Landet Sverige är kört pga att sveriges värdelösa politiker ALDRIG lyssnar påSveriges skattebetalare…!

  19
 4. Om den förda politiken går ut på att avindustrialisera Sverige, så är de höga elpriserna en bra början. Undrar hur våra politiker tänker sig (om de nu tänker) finansiera den massiva invandringen i ett avindustrialiserat land…

  34
 5. Den dumme förstår inte själv vad han gör, utan nickar och bockar och säger ja då hans arvode kommer.
  Att han med detta påskyndar sin egen undergång,bekymrar honom ej heller.
  Han finner stolthet och glädje i sitt partis förljugenhet.

  30
 6. Nästa år är det val.
  Vill ni slippa dessa elpriser bränslepriser mm mm mm
  Rösta INTE på MP, S Eller V
  Dom håller definitivt på att förstöra Sverige.
  Man undrar varför dom vill straffa en hel befolkning ??
  Världen blir inget bättre för att ni är korkade, tvärtom !!

  44
 7. Kort sagt allt handlar om svagbegåvade Socialdemokrater med storhetsvansinne och maktgalenskap.
  Barsebäck stängdes för att Göran Persson skulle få igång brobygget över Öresund.
  De andra har stängts ner för att den i anden svaga jubelåsnan Stefan Löfven har behövt att få miljösektens stöd samt även Tokan från Maramö.

  35
 8. Här ude po lanned är de strömavbrott ofta, o ändå höga elpriser. Sicka tosingar di är di där sossarna o mögpartisterna. Uppblåsta fubbickar. Min boskab i lagårn har mer i hued enn hela soc dem o mög stollarna tisammans. Vi gav Svärje pärevann o Jimmi Åkesson, o va fick vi tebags? Höga bränsle skatter och itt nerlagt Barsebäcksverk. Fy för den lede….

  36
 9. Jag hörde på nyheterna att kommunerna slåss om var batterifabriken Northvolth Ska byggas. Undrar vad dom ska ta sin energi ifrån? Kanske köra på egna batterier?

  44
  • Nja, dom slåss inte längre, det är välkänt att deras fabrik byggs i Skellefteå. Där förekommer tom misstänkt svartjobb bland byggarna. Var dom ska få sin ström från? Regeringen har beslutat att det ska byggas en massa tramphjul så arbetslösa bidragstagande svenskar i södra Sverige kan få lite sysselsättning. Så visar AF att dom levererar. Jobben på fabriken går till högutbildade mena folk.

   22
 10. Så här går det när fåntrattar foliehattar idioter och oduglingar ska bestämma.
  Jag behöver inte påpeka vart det är på väg.

  54
 11. En illvillig plan. Utan fungerande kärnkraft blir elen svindyr. Då ökar moms-och skatte-intäkter. Mer inkomster till staten bekostar den ökade införseln av såssarnas svindyra röstboskap.

  62
 12. Förr i tiden fick omyndiga blivande regenter en förmyndare om de inte var mogna att axla manteln, det är det minsta Sveriges regering skulle behöva idag.

  67

Kommentera