Tobias Billström: Därför väljer jag Jimmie Åkesson framför Annie Lööf

INRIKES. Tobias Billström är riksdagsledamot (M) och gruppledare för Moderaterna som väljer Jimmie Åkesson (SD) framför sin forna allianskollega Annie Lööf (C) – men förnekar att det finns ett blågult block. I en intervju med Politikbyrån berättar den tidigare migrationsminstern också om när Fredrik Reinfeldt tog offentligt avstånd från hans uttalande om att volymen av invandrare bör minskas, skriver SVT.

Tobias Billström Foto: Fredrik Wennerlund

Magdalena Andersson (S) har valts till statsminister, men kommer att regera på en budget som förhandlats fram av M, SD och KD. Men hur enad är oppositionen egentligen?

Jimmie Åkesson har i flera intervjuer tryckt på att det finns en bred samsyn i oppositionen, men enligt Moderaternas gruppledare Tobias Billström finns det fortfarande stora skillnader mellan partierna.

Det är naturligt. Vi tycker olika på ett antal punkter men Moderaternas uppfattning har hela tiden varit att man ska kunna samtala och samarbeta med alla. Det ingår i den parlamentariska strategi som vi la fast efter 2019. Och det handlar inte bara om Sverigedemokraterna, vi har gjort massor av uppgörelser med till exempel Vänsterpartiet.

Finns det ett blågult block som Jimmie Åkesson säger?

Nej det tycker jag inte, därför att det är inte frågan om att formera något nytt block utan det handlar om att diskutera över partigränserna. Vi tycker att det framför allt är viktigt att vi får genomslag för vår politik.

Om du måste välja, blir det Annie Lööf eller Jimmie Åkesson?

Jag tycker att den frågan är rätt intressant därför att det handlar om i vilket sammanhang. Pratar du om statsminister vill jag inte ha någon av dem, utan jag vill ha Ulf Kristersson som statsminister, säger Tobias Billström och fortsätter: – Pratar du om att göra upp enskilda frågor ja då graviterar Centerpartiet åt ett håll och Sverigedemokraterna åt ett annat. Just nu har vi skapat en budget tillsammans med Sverigedemokraterna och där väljer jag naturligtvis Jimmie Åkesson över Annie Lööf.

Att M och SD förhandlat fram en budget tillsammans var tidigare otänkbart. 2013 var SD paria och Tobias Billström, som då var migrationsminister, väckte starka reaktioner för ett uttalande om att volymen av invandrare måste minskas.

Kritikerna menade att migrationsministern lagt sig för nära Sverigedemokraterna. Men kritiken kom även från det högsta ledet i det egna partiet – kort efter intervjun sändes gick Fredrik Reinfeldt ut och tog offentligt avstånd från Tobias Billströms uttalande.

Fredrik Reinfeldt var inte ensam om det, även Stefan Löfven tog avstånd från mig i väldigt hårda ordalag. Ordalag som han kanske fick äta upp som statsminister lite senare när han behövde genomföra de här förändringarna jag har pratat om.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Tobias Billström: Därför väljer jag Jimmie Åkesson framför Annie Lööf

 1. Har inga problem med att Moderaterna säger att de inte har några planer på att bestämma nu vilka de ska regera med. Inget parti ska låsa upp sig innan valresultatet är räknat utan gå till val på sina egna åsikter och valprogram.
  SVT och SR kommer att göra sitt bästa för att se till att det enda högern ska prata om är vem som ska rösta på vem i statsministeromröstningen i Riksdagen efter valet samt om SD får sitta i regeringen eller inte. Vilket är totalt irrelevant i detta läge eftersom vi inte vet vilka mandat svenska folket ger partierna.

  11
 2. OfT: Hur man tar död på frihet och demokrati

  * Sluta importera arbetskraft efter behov. Importera istället ”flyktingar” utan krav på försörjning.

  * Ta bort möjligheten att återta utdelade medborgarskap.

  * Sluta ställa krav på anpassning.

  * Sluta följa utlänningslagen.

  * Utöka HMF så att det även omfattar kritik mot för migrationspolitisk.

  * Öppna välfärdssystemen så att riktigt många kommer.

  * Skärp kraven för de infödda för att få tal del av ovan nämnda välfärdssystem.

  * Ge asyl åt allt och alla. Amnesti för dem som klamrat sig fast.

  * Sluta utvisa livstidskriminella.

  * Koncentrera polisens resurser på nonsensbrott. (Fortkörning, sexköp, tankar.)

  * Övervaka allt och alla. Speciellt ursprungsbefolkningen.

  * Kasta alla mänskliga rättigheter överbord.

  * Ge polisen rätt att bryta mot mänskliga rättigheter.

  Kan bara hålla med de vänsterblivna att detta liknar 1930-talets Nazityskland. Ett politiskt parti utan egen majoritet tar makten under kuppliknande förhållanden och inför lagar och regler som den inhemska majoriteten aldrig normalt skulle tillåta.

  ”Regeringen presenterade i dag flera förslag till tvångsmedel för att säkra bevisning. Regeringen Bland annat föreslås möjligheten att ta elektronisk information som är lagrad i molntjänster eller externa servrar, i beslag.

  Det föreslås även att det så kallade beslagsförbudet, som förbjuder polisen att beslagta meddelanden mellan närstående, ska tas bort. Dessutom ska det bli möjligt för polisen att ta sig in i beslagtagna mobiltelefoner som kräver fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

  “Det blir en skyldighet att den misstänkte medverkar till att exempel låsa upp sin telefon. Vägrar den misstänkta finns det möjlighet för polisen att använda våld“, säger Morgan Johansson.”

  https://sverigesradio.se/artikel/regeringens-forslag-polisen-far-storre-befogenheter-for-att-sakra-bevis

  I Tyskland efter nazismens fall hölls rättegångar i Nürnberg. Kommer vi att hålla motsvarande rättegångar i Bommersvik? https://sv.wikipedia.org/wiki/Bommersvik

  26
 3. Bra, Billström!

  Fredrik Reinfeldt och Löfven, är samma sak. De företräder båda det nya arbetarpartiet. Den ena har lämnat sitt eget. Och den andra har närmat sig denna bizarra nyskapelse. Ni kan fråga er vem som är den ena, och vem som är den andra.

  Ja, invandrare är ofta så skräniga!

  31
  1

Kommentera