Att ta seden dit man kommer

GOTT & BLANDAT. Många former av etikettregler och andra koder i social samvaro mellan människor bygger på sedvänja. Seder av detta slag kan skilja sig mycket mellan olika länder och rent av mellan olika orter eller sociala grupper i samma land. Ett ordspråk som har sina motsvarigheter på många språk, säger att man skall ”ta seden dit man kommer”, så att man när man är gäst hos någon gör så som värdfolket har för vana att göra.

Den 27 februari 1975 fattade en enig riksdag under regeringen Palme ett grundläggande beslut om att förvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle. Proposition 1975:26. 1975 satt S, V, M, C och L i riksdagen.

1975, året då Sveriges väg utför började och grunden till dagens samhälle lades

Dagligen matas vi med klyschor om hur bra mångkulturen är och att vi inte har något riktigt svenskt kulturarv. Allt kommer utifrån och vi har en socialdemokratisk minoritetsregering som bedriver flip-flop politik, ena dagen hit, ena dagen dit, en dag är Sverigedemokraterna fascister, nästa dag kopierar regeringens SD:s förslag.

Gemensamma högtider, traditioner och kollektiva seder är skräp, mångkultur är bra.

Den västeuropeiska demokratin kommer från de gamla grekerna, romarna och de kristna värderingarna. Det gör oss unika och den kulturen som byggts upp under hundratals år kan inte utan vidare kastas på soptippen och ersättas av något helt annat som vi inte ens vet vad det blir av.

Målet med mångkulturen verkar vara att förstöra vårt samhälle.

Nåväl, vi har haft kloka, klarsynta politiker som otroligt nog varit socialdemokrater även i Sverige. Kanske skulle S fundera på att gå tillbaka till sina rötter.

I samband med raskravallerna i USA sade Tage Erlander i riksdagen 1965 ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden. ”

Herbert Tingsten (som inte var socialdemokrat) ”Skälet till vår stabila demokrati är att det inte finns några språkliga, religiösa eller etniska skiljelinjer i Sverige.”

Palme (S) ville på 1970-talet inte ta emot 1 200 kvotflyktingar från Vietnam med motiveringen att ”deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oanade följder.”

Sverker Åström (S) ”Sverige borde akta sig för att ta emot flyktingar från kulturer med så väsensfrämmande seder och bruk att de skulle få svårt att anpassa sig i ett nordeuropeiskt land.”

När DN bad honom förklara sig sade han att han ”visserligen inte ville nedvärdera en kultur men att en sådan människa skulle känna sig mindre hemma i Vetlanda eller Gällivare”

Harry Schein (S) ”Drömmen om det mångkulturella samhället:” att ”ett tag trodde många att denna dröm förverkligats i USA. Det kan möjligen bero på att landets ursprungsbefolkning utrotats av invandrarna från Europa.”

Ingvar Carlsson (S) stängde gränsen 1989 ”Sverige är fullt”

Regeringen Carlsson (S) sade 1995 ”de senaste årens invandring har i betydande grad åter blivit en invandring från Europa. Dessa invandrare har ett humankapital och ett etniskt kapital som ligger närmare svensk arbetsmarknad…”

Göran Persson (S) 2003 ”Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva…”

Trots dessa kloka sossar och Herbert Tingstens ord verkar få ha lyssnat.

Beslutet till dagens kaos togs bara tio år efter Tage Erlanders ord 1965. Den 27 februari 1975 fattade en enig riksdag under regeringen Palme ett grundläggande beslut om att förvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle. Proposition 1975:26.

Invandringen innan 1975 hade gått ut på att man kom som gäst och arbetade för att sedan resa hem med sparkapitalet eller att man kom för att bli svensk och assimilera sig, och det gick oftast bra, barnen till dem som kom då blev svenskar på relativt kort tid.

Med beslutet 1975 tog riksdagen avstånd från tanken att invandrare skulle assimilera sig i det svenska samhället. Invandrarna, deras barn och barnbarn skulle behålla sin ursprungliga identitet, dessutom var ökad internationalisering ett övergripande mål i samhällsplaneringen. Alla partier var eniga och riksdagen bestod av V, S, C, FP och M.

Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var alltså inte med om beslutet.

Riksdagsbeslutet 1975 fattades i största enighet, för att under årens lopp följas av mängder av andra beslut med samma mål: Mångkultur och massinvandring, trots att inte en enda person har kunnat visa vad som är bra med denna mångkultur och asylinvandring.

Det värsta med detta är att SAMTLIGA beslut har smugits genom beslutsprocessen medan massmedia antingen har sovit eller också har hållit med. Det har aldrig varit någon riktig debatt och det svenska folket har hållits ovetande. De flesta som har vaknat, har vaknat först när de ser resultatet av beslutet för drygt 40 år sedan medan många andra fortfarande sover gott. Ett tredje gäng har insett att de har varit med om att köra landet i botten men de vägrar trots det erkänna att de haft fel av prestige.

I riksdagsbeslutet 1975 drog man upp detaljerade riktlinjer för hur den mångkulturella politiken skulle bedrivas. Tre delmål ställdes upp: Jämlikhet, Valfrihet, Samverkan.

Jämlikhetsmålet innebär att alla invandrare har rätt till exakt samma sociala förmåner som den infödda befolkningen, i vissa fall större förmåner.

Valfrihetsmålet innebär att invandrare har rätt att utöva och utveckla sin kultur på svensk jord och själva bestämma om de vill integreras i Sverige.

Samverkansmålet innebär att svenskarna är tvungna att acceptera det mångkulturella Sverige och anpassa sig till det.

Minns ni? 

 • Mona Sahlin (S): ”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet. Det ska räknas som ett plus att ha en annan etnisk bakgrund än den svenska.” (2002)
 • Mona Sahlin (S): ”Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.” (2001)…

…och det var bara två exempel av hundratals.

1969 stoppade den socialdemokratiska regeringen arbetskraftsinvandringen efter påtryckningar från facket, främst LO. Från omkring 1970 öppnade man istället Sveriges gränser för så kallade flyktingar. Sedan har regeringen, oberoende av politisk färg, genomdrivit mängder av beslut, alla med samma mål; ett mångkulturellt samhälle.

Den invandrarpolitiska kommittén fastslår i sitt betänkande (SOU:1996:55 Sverige, framtiden och mångfalden) att ”det som ska hålla ihop Sverige inte är ett gemensamt historiskt ursprung utan den samtida tillhörigheten i Sverige”.

Pang – där blev vi av med hundratals år av gemensam historia, på sophögen med det som gjort oss till ett folk.

Som om det inte räckte så ändrades grundlagen hösten 2010, till att gå ut på att Sverige ÄR ett mångkulturellt samhälle.

Inga debatter hölls, inga medier rapporterade om eller problematiserade frågan. Beslutet fattades i stor enighet utan att svenska folket visste om det.

Lagt lock ligger! fortfarande men tillsammans kanske vi kan bända upp det…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Att ta seden dit man kommer

 1. Den 13/12 1989 togs Luciabeslutet av Regeringen Carlsson, men det innebar inte stopp för kvotflyktingar och konventionsflyktningar. Den 19/12 1991 upphävde Regeringen Bildt Luciabeslutet, Riksdagens protokoll 1991/92:49. Och Sverige började igen släppa in kreti och pleti. Nog för att dom stora bovarna är Riksdagens partier 1975, M, C, L, V, S, men dom värsta är definitivt V och sedermera MP. Sou 1996:55 visar hjärnorna bakom dagens kaos. Hur ska man kunna ha fullt förtroende för dom här stollarna?

 2. Om Löfven tog seden dit han kom, så borde han haft en duk på huvudet och sen en karott
  ovanpå den när han besöker mänskliga förtryckare, åter ett svar från honom som visar att
  han inte tillhör dom akarpaste knivarna i lådan.

  10
 3. ”Dagligen matas vi med klyschor om hur bra mångkulturen är och att vi inte har något riktigt svenskt kulturarv.” Ordet ”arv” eller som det skrivs i SAOB ”arf” är det intressanta här. Enligt SAOB betyder det ”ngt som ärfts l. skall ärfvas.”. Det är alltså inget man själv skapat och så är det med den svenska kulturen. Man behöver inte heller ärva i rakt nedstigande led. Vi har genom invandringen eller yttre influenser lagt till en del seder och bruk som inte uppkommit i norden för att vi har velat det.

  Ta julgranen som nu är aktuell. Enligt Wikipedia: ”Dagens julgran har sitt ursprung i 1400- och 1500-talens Tyskland där protestanter tog in dekorerade träd i hemmen. Inledningsvis förekom traditionen i de övre samhällsskikten i städerna för att sedan sprida sig till bredare socialgrupper och ut på landsbygden. Först vid mitten av 1800-talet spred sig traditionen från det protestantiska delarna i norr till de katolska i söder, och från Preussen till övriga tyska stater och vidare till andra länder.”

  Dock, enligt Historiesajten; ”I Sverige kom julgranen först till de adliga familjerna, bland annat så hade familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Södermanland en julgran år 1741 som var pyntad med saffranskringlor.” Adeln har ofta ”importerat fruar” och även om detta inte varit fallet här så har dessa fruar haft med sig ett visst mått av kulturellt bagage som först etablerat sig inom adeln för att senare spridas.

  Jag har hittills talat om den frivilliga kulturimporten men i dag har vi en import av seder och bruk som inte bara är för oss främmande utan oönskade i allra högsta grad och att det tolereras beror framförallt på det politiska och ytterst naiva ställningstagandet för snart 50 år sedan. Få eller inga verkar längre vilja stå för det. Inte minst den kvarvarande arkitekten vill bli förknippad med det. ”Tvärvändningen – om svängningen i flyktingpolitiken” går sedan ett halvår tyvärr inte längre att se på SVTplay. I den gör Anna-Greta Leijon sitt yttersta för att inte bli förknippad med regeringens proposition som hon tillsammans med Olof Palme undertecknade.

  Det hade varit klädsamt om riksdagens partier, då de inte längre vill kännas vid beslutet, upphävde Regeringens proposition nr 26 år 1975.

  27
 4. ”Så gör barn i by som hemma vant” är ett annat ordspråk, dvs. man uppför sig som man har blivit uppfostrad till, vilket i och för sig kan vara, men inte nödvändigtvis är, att ta seden dit man kommer.

  Är det ett helsvenskt (feministiskt?) beteende att utplåna sig själv av pur gästfrihet och att samtidigt, när man själv är gäst, underdånigt anpassa sig till sitt värdfolks egenheter eller rena galenskap?
  Jag anar ett samband med ett välkänt begrepp som Sverige förärat världen; Stockholmssyndromet!

  31
 5. Mångkulturellt samhälle = perfekta lösningen för konflikträdda Sverige.

  Invandrarna får helt enkelt göra som de vill.

  32
 6. Är det möjligen så att invandrarna pga utebliven SFI-utbildning tolkat ordspråket ”ta seden dit man kommer” för att istället ”tagit säden dit man kommit”.
  Vilket de gjort i flertal.

  25
  4
 7. Detta förtjänas att upprepas fram till valet . Magdalena är mentalt hel frikopplad från all tidigare Socialdemokratisk politik och vad den ställt till med .
  Hon vill både det ena och det andra . Alla punkter är sådant som (S) orsakat och som (S) inte har förmåga att ta itu med .
  Bara det att hon enligt uppgift gjort hemliga överenskommelser med vissa grupper , visar att det hon vill är helt är helt i linje med den tidigare katastrofala sossepolitiken .
  Om det vore för alla och till Sveriges fromma , hade det kommuniserats på ett helt annat sätt . Inte smugits med .
  Men nu har hon möjlighet att göra en insats för pensionärerna.
  Det är bara snacka ihop sig med Jimmie , så har hon fixar det .
  Där får vi se om hon menar allvar , eller om det är vanlig politisk mundiarre .

  36
 8. Egentligen begriper jag inte varför vi använder uttrycket att ”ta seden dit man kommer”. Egentligen är det ju just detta man bör undvika utan istället säga att ”att följ seden där man kommit” vilket är vad vi egentligen menar, inte det omvända som talesättet låter som. Vill ju inte att främlingar tar med sina egna seder hit, i vart fall inte då de är inkompatibla med våra egna. Riktigt illa är det när våra förfäder i sin stora visdom avskaffade någon dum sedvänja som nu främlingar envisas med att försöka återinföra.

  25
  1

Kommentera