Majoriteten som fuskar med bidrag är icke-västerländska invandrare

BROTTSLIGHET. Antalet fall som involverar medborgare som fastnat i en kontroll mot socialt bedrägeri på flygplatsen är för högt, säger den tillförordnade arbetsmarknadsministern i Danmark, Mattias Tesfaye. Siffror från departementet visar att majoriteten som avslöjats med fusk i samband med en stor satsning är icke-västerländska invandrare, rapporterar Berlingske.

Arbetsskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

Om du får kontantbidrag eller andra sociala förmåner som integrationsförmån säger lagen att du i princip ska stå till arbetsmarknadens förfogande och om du reser på semester ska du komma ihåg att meddela din a-kassa.

Som Berlingske kunde berätta i oktober är det många som glömmer den sista delen. Den största andelen av dessa fall gäller invandrare från icke-västliga länder , säger den tillförordnade arbetsmarknadsministern Mattias Tesfaye (S).

Mattias Tesfaye, socialdemokratisk minister som är kritisk till muslimsk invandring.

På bara några månader har den danska styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrytering (STAR) genomfört en kontrollinsats på landets flygplatser. Insatsen har lett till flera hundra fall där medborgare som lever på bidrag misstänks ha brutit mot tillgänglighetsreglerna, vilket kan leda till stora böter i form av krav på återbetalning av a-kassan.

I ett svar till Pia Kjærsgaard (DF) anger Mattias Tesfaye fördelningen av ärenden räknat på danskar och invandrare.

Jag skulle vilja börja med att konstatera att det är helt och hållet oacceptabelt när någon fuskar med sina sociala förmån. Det undergräver sammanhållningen i vårt samhälle. Det är kommunernas och a-kassornas uppgift att informera och kontrollera att medborgare på bidrag givetvis är tillgängliga för den danska arbetsmarknaden, skriver han i svaret.

Danska Arbetsmarknads- og Rekryteringsstyrelsen uppger att 23 inspektioner under perioden 1 juni 2021 till och med 24 oktober 2021 har gett upphov till urval av 585 personer för ytterligare kontroll.

Tilläggskontrollen har lett till att 388 av de totalt 585 personerna har anmälts till a-kassorna i respektive kommunerna, eftersom myndigheten i samband med tillsynen inte kunnat visa att personerna i fråga hade anmält ledighet till a-kassan eller kommunen.

Mattias Tesfaye konstaterar att invandrare från icke-västliga länder utgör den överlägset största gruppen människor bestående av 292 som valts ut för vidare kontroll. 218 av fallen har anmälts till kommuner och a-kassor, medan 74 inte har anmälts.

150 av fallen rör personer med danskt ursprung. Av denna grupp rapporteras 77 medan 73 rapporteras inte.

Majoriteten av fallen bland gruppen invandrare rör personer från de så kallade MENAPT-länderna – en term som Mattias Tesfaye själv står bakom, och som omfattar invandrare från Mellanöstern, Nordafrika, Pakistan och Turkiet. 190 personer i denna grupp har valts ut för vidare kontroll.

-Pettersson säger att det är som i Sverige fast här är det hets mot folkgrupp att berätta sanningen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Majoriteten som fuskar med bidrag är icke-västerländska invandrare

 1. Lösningen är såpass enkel så den kräver blott ”förskolekompetens”; ge inte utlänningar bidrag. Till att börja med räckviddsbegränsa asylrätten och använd sedan redan beviljade bidrag till att finansiera beredskapsjobb. Utan kravlöst all-inclusive tappar Sverige dragkraft för de som tänkt sig att leva på andra. Sedan ska naturligtvis alla utlänningar registreras ordentligt med foto, DNA och fingeravtryck så att de efter att fått ett litet bidrag att resa hem inte kan återkomma.

  20
 2. Det vill säga att det finns västerländska invandrare som fuskar med bidrag, eller ? Hur många är det infödda svenskar som syslar med detta då ? Har träffat en del.

 3. I Danmark med kontroll på flygplatsen visar sig många vara skyldiga till socialt bedrägeri och majoriteten är icke-västerländska invandrare.

  I Sverige utan kontroll på flygplatsen, anställd på Arlanda berättar: ”Vi som arbetar här har även noterat att många av dem verkar ha det gott ställt att döma av de kläder, resväskor, mobiler och prylar i övrigt de reser hem med. Att flyga hem med 3-.6 småbarn som många gör lär inte heller vara billigt. Senast härom dagen såg jag en somalisk familj på 10 personer som reste hem med en massa bagage. I mina och alla kollegors ögon är det alldeles uppenbart att vi som nation blir sjukt utnyttjade av massa människor som uppenbarligen bluffat till sig asyl i Sverige. Vissa dagar kan det röra sig om tusentals som reser till sina forna hemländer. Och många som inte pratar ett ord svenska men ändå kommer med svenska pass eller permanenta uppehållstillstånd (LMA_kort) i sina händer. Många kommer även “hem” till Sverige efter långa utlandsvistelser, de behöver då vård de inte kan få lite enkelt och avgiftsfritt i hemlandet.”

  Rebecca Weidmo Uvell:
  https://uvell.se/2021/09/09/arlanda-och-de-skyddsbehovande/

  43

Kommentera