Tyska myndigheter pausar godkännandet av Nord Stream 2

EKONOMI & ENERGI. Det ser ut att dröja innan den omstridda gasledningen Nord Stream 2 kan tas i bruk. Ledningen, som är tänkt att transportera rysk gas till Tyskland via Östersjön istället för landvägen, har nyligen färdigställts men väntar på ett tyskt godkännande, rapporterar BBC. Kortsiktig kommer det tyska beslutet att press upp el och energipriserna i Europa ytterligare och det är risk för stora elavbrott eftersom gaslagren är små.

Gazproms huvudkontor i S:t Petersburg Foto: Stanislav Zaburdayev

Nu pausas godkänningsförfarandet eftersom den tyska ansvariga myndigheten kräver att företagen som driver gasledningen ska omorganiseras enligt tysk lag. Nord Stream 2 är kontroversiell och har bland annat belagts med amerikanska sanktioner. Kritiker menar att ledningen gör Tyskland mer beroende av rysk naturgas och riskerar att destabilisera framförallt Ukraina.

-Pettersson tycker att Europa ska se sig om efter ersättning för rysk gas, kol och olja. Ryssland lever på kol, gas och olja går att ersätta från annat håll om det inte går att teckna avtal med ryssarna som går att lita på. Utan intäkter från gas- och olja kan Ryssland helt enkelt ramla ihop.

TIDIGARE 2021-09-10. Nord Stream 2 är färdig

EKONOMI. Nord Stream är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15,5%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% samt franska GDF Suez 9%.

Nordstream 1 invigdes 2011 och nu är Nordstream 2 på gång, 2:an består av två parallella stålrör för naturgastransport med ca 120 cm diameter som läggs på botten av Östersjön och Finska viken. Totala längden per ledning är 1220 kilometer. Ledningarna är invändigt och utvändigt belagda med ytskikt för att skydda och isolera ledningen mot korrosion. Gastrycket i ledningen varierar men uppgår som högst till 220 bar. Varje rör är dimensionerat för att transportera 27,5 miljarder m3 gas per år vilket tillsammans motsvarar 590 TWh energi. Som jämförelse var Sveriges årliga energitillförsel 2016-2018 ca 560 TWh.

Den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 är färdigbyggd, meddelade det ryska gasbolaget Gazprom på fredagsmorgonen.

Ledningen går mellan Ryssland och Tyskland och är dragen ungefär samma väg som den ursprungliga Nordstream. Ledningen passerar nära bland annat Gotland och Bornholm och har kritiserats för att EU tappar ett trumfkort i förhandlingarna med Ryssland i Ukrainafrågan.

Gasen kommer inte börja strömma genom ledningen förrän tyska myndigheter ger grönt ljus. Den ryska regeringen hoppas att det ska ske inom kort.

-Pettersson säger att det blir lite koldioxidutsläpp med gas till hela Västeuropa, men det tänker nog Miljöpartiet kompensera för med skatt på plastpåsar och svenska bilister.

Kritiker säger att det är farligt att bli beroende av Ryssland, men jag tror Ryssland är beroende av pengar från väst så det beroendet blir ömsesidigt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Tyska myndigheter pausar godkännandet av Nord Stream 2

 1. För mycket gas försvinner tydligen när ledningen går genom Vitryssland, Georgien och Ukraine

  10
 2. USA/UK har antagligen mutat några byråkrater för att få till ett stopp. Sannolikt kommer sedan ett nytt stopp efter att anledningen till första stoppet blivit åtgärdat. Några byråkrater och politiker kommer att bli stormrika via konton i skatteparadis.

  15
  1
 3. “Utan intäkter från gas- och olja kan Ryssland helt enkelt ramla ihop.”
  Knappast, men vill Europa inte ha rysk gas och olja så köper säkert kineserna hela produktionen, precis som ska göra med Iran, All olja Iran pumpar upp ska exporteras till Kina. Men jag tycker att Pettersson är ganska amerikanifierad, vilket är synd eftersom han verkar se på världen med samma glasögon som de amerikanska oligarkerna. Jag var också amerikanifierad i min ungdom, stora bilar och rock musik. Men efter att ha lusläst Chomskys böcker så inser jag att det enda hotet mot världsfreden är US. Vilken nation har varit i krig sedan WWII? Jo US. Vem byter ut demokratiskt valda politiker mot militärjuntor? Jo, US.
  Så du förstår Pettersson att US är de som du ska känna rädsla för

  21
  2
  • Tja, än så länge kan inte kineserna köpa gasen från Jamalhalvön då Altaj ledningen inte är klar.
   Ryssland håller på att bygga ihop landets gasnät, när det är gjort då kan man om man så vill skicka hela gasexporten österut.

  • Jag har också läst en hel del och efter det livslånga läsandet väljer jag USA alla dagar i veckan framför Rysslands nuvarande ledning.

   Noam Chomsky är som andra kommunister, allt är USA:s fel och USA har gjort stora misstag men alternativet är betydligt värre.

   När det gäller Rysslands ekonomi är EU Rysslands största handelspartner trots sanktioner medan Ryssland är EU:s fjärde största.

   Visst Ryssland kan säkert sälja till Kina men det tar många år att bygga upp leveranskapacitet och Nord Stream 2 är bara en gasledning av flera till EU.

   6
   1
  • Den är inte kontroversiell. Tvärt om, den kan istället främja handeln mellan Europas länder.

   Visserligen är USA rädda att de skall bli satta på undantag, men det är inget att bry sig om eftersom de ju inte tillhör Europa.

   17
   3
 4. jasså det verkar dom idioten belsrus lyckats med sitt tilltag som inte ens jänkarna lyckats med ?? det är nog bara stt vänta tills Putin blir förbannad och sjuter skiten ur luspudelen.

  8
  1

Kommentera