Elitstyrka i Mali nu under svenskt befäl

FÖRSVARSMAKTEN. Sverige har formellt tagit över chefskapet för den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba. En svensk överste leder nu elitsoldater från flera europeiska länder i jakten på terrorister i Mali och Niger, rapporterar Försvarsmakten.

Den svenska chefen tog befälet över den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali. Foto: Franska försvarsmakten

Under onsdagen tog den svenska översten Peter formellt över befälet för den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali.

Själva ceremonin ägde rum i förra veckan under överinseende av bland annat överbefälhavaren, men det var först under onsdagskvällen som den svenska chefen formellt tog befälet över den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali.

Det känns stort och ansvarsfullt, säger överste Peter.

Han har precis kommit tillbaka till Ménaka, där Task Force Takuba är grupperade, efter en rundresa i regionen med sin företrädare, den franske brigadgeneralen Philippe Landicheff. De har bland annat besökt ledningen för den franska insatsen Operation Barkhane som Task Force Takuba är en del av, träffat representanter för FN och EU:s insatser samt haft ett möte med Sveriges ambassadör i Mali, Kristina Kühler i huvudstaden Bamako.

Den här typen av resa är viktig att göra så här direkt i inledningen så att vi kan knyta kontakter och få en personlig relation till de nyckelspelare vi ska jobba tillsammans med, säger han.

Task Force Takuba har till uppgift att rådge, utbilda och medfölja den maliska armén i kampen mot islamistiska terrorgrupper som verkar i gränsregionen mellan Mali och Niger. Sverige har deltagit i insatsen i snart ett år med en snabbinsatsstyrka utrustad med bland annat helikopter 16 och nu också med en svensk som chef för hela stridsgruppen. Hittills har styrkan varit franskledd med en svensk ställföreträdare.

Att Sverige nu får ta över ledningen är ett tydligt kvitto på att förtroendet för de svenska specialförbanden, den svenska styrkan om helhet och dess mycket kompetenta personal är högt. Vi har bidragit med en efterfrågad och kraftfull förmåga och löst våra uppgifter på ett bra sätt, säger Peter.

Fram till den 1 mars nästa år ska Sverige ansvara för chefsskapet över Task Force Takuba. Ungefär samtidigt som Peter kliver av förändras också det svenska styrkebidraget så som det ser ut idag – helikoptrarna och personalen som ingår i snabbinsatsstyrkan tas hem.

Vi har då levererat det vi utlovat och andra länder tar vid. Det kommer att bli en av mina arbetsuppgifter – att ta emot besökare från länder som beslutat sig för att delta eller som överväger att ingå i Task Force Takuba, säger översten.

Läs vidare…

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Det svenska styrkebidraget består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Bilden visar specialförbandsoperatörer från olika nationer på plats i insatsområdet. Foto: Franska försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Elitstyrka i Mali nu under svenskt befäl

 1. Förmodar att det nu blir färre ingripanden, tiden går åt till möten för att konsensus måste råda.

 2. Den Elitstyrkan borde dom haft i Polen och hjälpt Polackerna att hålla gränsen fri
  från invällare!

  11
 3. När man ser vad den franske officeren har kring halsen och på rocken, undrar vad han tänkte då svensken kom med HBTQ flaggan och tog över ….

  14
 4. Vadå har vi elitstyrka.
  Var finns dom.har inte sett något av det..
  Är det på pappret bara..

  12
 5. En felaktig resursfördelning. Elitstyrkan behövs i vårt land. (Låt afrikanerna bli vuxna och visa att de kan ta tag i och lösa sina egna problem.) Det finns kriminella klaner. Kriminella gäng. Hitresta inbrottsligor. Kraftigt underdimensionerad gränskontroll. Ett felaktigt dimensionerat rättsväsende/polisväsende som inte räcker till att hantera den ökande brottsligheten. ”Sju fantastiska år”, man tar sig för pannan.

  33

Kommentera