Australien kommer att sälja kol så länge världen efterfrågar det

ENERGI & KLIMAT. Förra veckan lovade över 40 länder att fasa ut kolkraften. Australien – en av världens största kolproducenter – var inte ett av dem. Nu säger landets minister med ansvar för naturresurser att landet kommer att fortsätta sälja kol till andra länder i flera årtionden framöver.

Kolgruva i Australien.

Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer att stänga några kolgruvor och vi kommer inte att stänga några kolkraftverk, säger ministern Keith Pitt till mediebolaget ABC och anger den enligt honom höga kvaliteten på landets kol som ett argument.

Det är därför vi kommer fortsätta att ha en marknad årtionden framöver. Och om de köper, så säljer vi. Om inte vi gör det gör någon annan det.

Inför FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow gav premiärminister Scott Morrison löften om minskade utsläpp och lovade en plan för nettonollutsläpp till år 2050. Han ville dock inte skärpa målen för minskning av utsläppen till 2030 och det som han presenterade har kritiserats hårt både inom och utanför landet.

Priserna på australiensisk kokskol av hög kvalitet för första gången på fem år gick i höstas förbi barriären på 300 USD per ton, har resurs- och vattenminister Keith Pitt framhållit hur råvaran fortsätter att ge tusentals jobb och betydande ekonomiska fördelar både här och på andra sidan världen.

Kol är fortfarande Australiens näst största export, med minister Pitt som upprepar att det inte kommer att förändras inom kort, trots förslag från London-baserade akademiker.

”Verkligheten är att den globala efterfrågan på australiensiskt kol ökar och förväntas fortsätta stiga åtminstone under nästa decennium”, sa minister Pitt.

Australien står för cirka 8 procent av världens termiska och metallurgiska kolproduktion, som exporteras till över 25 länder inklusive Storbritannien, Tyskland och Nya Zeeland.

”Vårt kol ger kraft och ståltillverkningsförmåga till utvecklade länder och utvecklingsländer i hela Asien, vilket skapar ekonomiska och sociala möjligheter för miljontals människor”, sa minister Pitt.

”Det motsvarar cirka 50 miljarder dollar i export och industrin tillhandahåller direkta jobb till över 50 000 australiensare och stödjer jobben för ytterligare 300 000”.

”Över 3 miljarder dollar i royalties förra räkenskapsåret gav ett betydande bidrag till regeringarna i New South Wales och Queensland att betala för hälsotjänster, skolor och andra viktiga tjänster som australiensarna litar på”.

”Med kolpriserna nu tillbaka på nära rekordhöga nivåer kommer royalties och skatter som betalas av industrin att ge ett ännu viktigare bidrag till den nationella ekonomin när vår återhämtning från den globala covid-pandemin fortsätter”.

Pitt sa att koleldad kraft fortfarande tillhandahåller cirka 65 procent av Australiens el och förblir den mest pålitliga formen av kraftgenerering.

”Som vår regering upprepade gånger har sagt, är teknologin nyckeln till framtida utsläppsminskningar, inklusive avskiljning och lagring av koldioxid, vilket kan bidra till en minskning av koleldade kraftverksutsläpp med 90 procent eller mer, enligt en rapport från 2020 av International Energy Agency”.

För närvarande har Kina brist på kol och har beordrat gruvor i Kina och Mongoliet att sätta fart på produktionen. Bristen kan bero på att Kina sedan en tid tillbaka bojkottar vin och kol från Australien som straff för att Australien ifrågasatt Kinas coronahantering.

-Pettersson tycker att flera länder borde följa Australiens exempel. Australien håller järnkoll på alla kinesiska investeringar i landet och gör slarvsylta av argumenten att tätare ekonomiska band med Kina i längden gynnar bägge parter. Sverige och EU borde se och lära.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Australien kommer att sälja kol så länge världen efterfrågar det

  1. – och jag byter inte till elbil förrän Kina stängt sina
    kolkraftverk.
    – då är jag 120 år gammal.

  2. Som en sydamerikansk journalist sa när dess västerländska kollega fråga varför de inte skriver mer om klimatkrisen och den stundande klimatkatastrofen.

    ”Vi har riktiga problem lyfta fram och försöka lösa.”

Kommentera