Dagens tankeställare 36

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 36

I FM-ligan i ishockey finns en skojig anomali som heter IFK Helsingfors. Laget grundades 1897 efter rikssvensk modell och har än idag starkt svenskspråkig identitet. Något som givetvis retar många supportrar av de purfinska lagen. Eftersom jag själv är född och uppvuxen i Helsingfors, och därtill har svenska som modersmål, är det självfallet HIFK som gäller.

Språkstriden, de historiska motsättningarna mellan finnar och finlandssvenskar, blåses till liv i ishockeyhallarna. Ofta hör man hejarklacken för HIFKs motståndarlag skandera ”Suomi! Suomi!”, det vill säga de hejar på Finland. Fyndigt och småelakt.

Några år sen hade HIFK en reklamkampanj (se bilden) som anspelade på ett gammalt uttryck om ”Svenskatalande bättre folk.” Den sloganen var lika utmanande som självironisk!

Rune Holmström

PS. Visste ni förresten att i finländsk folkmun går Tre Kronor under namnet Alexander Lukas – den tursamme kusinen. DS

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera