Väder hotar kasta in Asien i energikris

VÄDER & KLIMAT. Väderfenomenet La Niña håller på att ta form över Stilla havet vilket kan förvärra den hotande energikrisen i Asien, skriver Bloomberg, bakom betalvägg.

La Nina påverkar inte Norden speciellt mycket. Läs mer på Klimatupplysningen

Vi räknar med kallare temperaturer än normalt över nordöstra Asien den här vintern, säger dataanalysbolaget DTN:s väderchef Renny Vandewege.

En rad länder, däribland Kina, har drabbats av strömavbrott och stigande bensinpriser. Priset på gas och kol är högt sedan tidigare.

Temperaturerna sjönk i början av förra veckan över större delen av östra Kina och är redan kallare än vanligt i vissa nordliga områden, enligt landets National Climate Center. Provinser inklusive Heilongjiang, Shaanxi och Shanxi inledde vintersäsongen mellan fyra och 13 dagar tidigare än tidigare år. Lokalstyrda system, vanligtvis drivna av kol eller gas, startas upp för att värma invånarnas hem i många områden.

-Pettersson noterar att det är tyst om kylan i Kina, Japan, Korea, Indien med flera länder i SVT. Det är annat med värme, men då är det inte väder utan klimat.

För övrigt är elen tolv gånger dyrare i södra än i norra Sverige när jag tittar in på kontrollrummet klockan 10:00.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Väder hotar kasta in Asien i energikris

 1. Klimatalarmister har ju aldrig brytt sig om att fler människor dör av kyla än av värme. Om det nu kommer en kall vinter i stora tätbefolkade områden, som t.ex. i Asien. Så är ju risken att vintern och kölden, kommer att kräva ännu fler dödsoffer, på en global nivå. Då tillgången på energi kan bli ett problem. Med höga priser och leveransproblem.

  Från Kalifornien kan jag rapportera. Att där vräkte det ner regn och snö under söndagen och måndagen. I rekordmängd på många olika orter. Ingen större uppmärksamhet om det i svensk media. För det brann ju inte. Fast nu blev det en rejäl påfyllning med vatten och snö, i både marker och magasin.

  https://www.youtube.com/watch?v=4KMjT3D4p-o

 2. Efter allt gnäll om värme borde detta passa klimathysterikerna.
  Själv tycker jag bra om den stigande temperaturen, om det nu blir så.

  23
 3. Nu skall S/MP omfördela el-priserna mellan norr och söder. Det skall bli billigare i söder och dyrare i norr.
  I verkligheten blir resultatet att när det tidvis blir överskott i söder, så skall detta överskott gå vidare till underskottsländer, varvid svenska el-konsumenter i norr skall betala för att Tyskland, Danmark etc får billigare el.

  30
 4. Dom får väl vända sig till Per Bolund i MP för att få sakunnig? information, troligen
  rekomonderas fler vindkraftverk.

  27
 5. Lugn Pettersson SVT kommer säkert att få till något om att la ninja och ovanligt kallt väder i Sydostasien beror på klimatuppvärmningen.
  De måste ha minst 15 min varje dag om klimatkrisen i nyhetsrapporteringen. Så många gånger blir det en soppa på en spik eller rester som värms upp igen.

  28
  • Dom är väldigtb effektiva när det gäller växthusgaser, igår påstod dom att det
   aldrig varit så stora koldioxidutsläpp på 3 miiljoner år som vi har idag ? Måste
   ha varit Dinusarierna som gjorde mätningarna då.

   33

Kommentera