Biden lovar att USA ska försvara Taiwan mot Kina

UTRIKES. USA kommer att försvara Taiwan om Kina skulle anfalla ön, säger president Joe Biden, enligt Al Jazeera med flera. Uttalandet välkomnas av Taiwan. Enligt nyhetsbyrån är Bidens utspel en politisk förskjutning. USA har historiskt hjälpt Taiwan att bygga ett försvar, men inte uttryckligen lovat att komma till undsättning.

US Navy

Biden sa att USA har ett ”heligt åtagande” för att försvara Natos allierade i Kanada och Europa och att det är ”samma sak med Japan, samma med Sydkorea, samma med Taiwan.”

Under torsdagens utfrågning fick Biden också frågan om USA skulle kunna hänga med i Kinas snabba militära utveckling. Biden svarade med ”Ja”. ”Oroa er inte om … vi kommer att bli mer kraftfulla”, Kina, Ryssland och resten av världen vet att vi har den kraftfullaste militären i världens historia, säger Biden.

Enligt en rapport har Kina gjort mer än 800 flygningar inom Taiwans luftförsvarszon sedan september förra året – 170 bara den här månaden.

Kina betraktar inte Taiwan som självständigt och den senaste tiden har tonläget trappats upp.

-Pettersson undrar om USA kan försvara Taiwan även om de vill, men Taiwan är ingen mumsbit för Kina och även om de vill invadera så skulle ett stort krig rasera Kinas ekonomi. Japan, Sydkorea, Taiwan med flera är ekonomiska stormakter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Biden lovar att USA ska försvara Taiwan mot Kina

 1. usa har inte råd med det . och skulle man försöka kommer man att förlora. och det är ganska troligt att det är just det kina vill . dom har ju inte glömt nbort det då kallade opium kriget det jalas i kina för hundra år av förnedring … och Taiwan är ju den ö som förlorarna flydde till och kineserna var vänliga nog att vänta med att invadera denna ö men som kineserna ser det kan det vara ide att återta sitt territorium. även om engelmänen och jänkarna börjar gråta.!

  • Det är väl tvärtom, det är kommunister som hotar ett demokratisk land. Kommunisterna borde lämna tillbaka Fastlandskina till kineserna och Tibet till tibetanerna och de demokratiska kineserna på Taiwan bör få allt stöd.

   4
   1
   • Taiwan bör skyddas till varje pris, en av Asiens viktigaste demokratier och ett nyckelland när det gäller halvledarproduktion. Bra att USA, Australien och UK har skapat en pakt kring marint försvar i regionen, även om Frankrike tjurar.

    Men visst, Kina är inget att leka med, därför bör de isoleras på alla sätt som går. Vi kan ju börja med att tvinga Wallenbergarna att sluta slicka Kinaröv med lämplig lagstiftning, typ skadliga kontakter med främmande makt.

  • Bästa för Kina är nog att låta Taiwan lev som de vill och att tar bättre hand om sina egna i på fastlandet
   Har viss förståelse för Kinas agerande efter allt som hänt landet genom tiderna. Speciellt Opium kriget och Japans anfall i 2 världskriget

 2. Jag tycker att Kina ska ge upp, kommunistpartiets ledning ska gripas och regeringen i Taipei ska återuppta styret över fastlands Kina så landet kan enas igen.

  5
  1
  • Varför skulle Kineserna lämna över landet till politikerna i Tapei? Det var Chiang Kai-shek som svek det kinesiska folket genom att ta sina närmaste med sig istället för att kämpa mot Mao. Taiwan är sett ur det perspektivet redan invaderat av kineserna
   Vi måste ha Kina som tillsammans med Ryssland kan stoppa den amerikanska dogmen att usa får störta vilken regering som helst som inte håller med det försvarsindustriellakomplexet som styr i USA

   1
   4
   • Menar du att Mao och kommunisterna representerade det kinesiska folket när de mördade miljoner kineser och miljoner svalt ihjäl.

    6
    1
   • Tja, för de flesta i västvärlden är det kanske inte principen som är det viktigaste utan vilken Storebror som är att föredra. Vi som inte är kommunister föredrar nog USA även om det är med invändningar.

    Hade Chiang Kai-shek kunnat besegra Mao? Om inte var det väl bättre att han räddade det lilla som kunde räddas och att det sedan utvecklades till en viktig demokrati än att han dog för att göra hjältesagorna bättre?

 3. USA har inte råd att skydda Formosa-Kina.
  Ju fler dollar som trycks desto mindre blir de värda. USA med sitt jättelika underskott går snart under, ingen vill längre handla med USD.

  5
  1
 4. Tyvärr så har USA blivit omkörda i viss teknik
  Har inriktat sig allt för mycket på att få bestämma över världens råvarutillgångar och hur den ska betalas
  Har nu nått värld ände, väntar bara på det totala sammanbrottet

  • Jag tror att ett amerikanskt försvar av Taiwan blir som försvaret av Sydvietnam mot FNL, eller Afghanistan mot talibaner osv osv. USA är bara en enda stor käft.

   2
   3
   • Tänk bort USA från efterkrigshistorien, undrar hur det då skulle sett ut?
    Mycket gör de fel, men mycket gör de rätt också.

    2
    2

Kommentera