Dagens tankeställare 33

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 33

I tiderna jobbade jag ett tag som dörrvakt på en femstjärnig restaurang i Helsingfors. Där fick jag mig minsann många tankeställare.

En kväll bjöd ett läkemedelsföretag på korruptionsmiddag för hugade läkare – det gällde nån ny medicin som skulle lanseras. Ett välmående par i 40 års åldern ramlade in och på gästlistan läste jag att bägge två var läkare till utbildningen. Några timmar senare kom herrskapet tillbaka till tamburen med bukarna fyllda av god mat och fina viner. Medan jag letade upp deras ytterrockar hörde jag hur damen viskade till karln sin ”Garderobavgiften ingår, det stod så i inbjudan.” (Fast några såna pengar såg jag förstås aldrig skymten av.) Så trädde jag kläderna på läkarparet och önskade en god fortsättning på kvällen.
Generöst! Nu menar jag inte att välbeställda människor borde slänga pengar omkring sig, men visst kändes det en smula snålt att herrskapet som precis fått en gratis gourmetmåltid inte kunde unna en slant åt dörrvakten.

Vid lunchtid en annan dag var det livat med många gäster. Några småbarn sprang omkring och stojade i närheten av tamburen innan föräldrarna vallade dem vidare. Samtidigt dök en finlandssvensk äldre dam upp, lika snorkig som värdig. ”Vad har dom här kläpparna här att göra?” snäste hon åt mig med mungiporna nere vid hakan. ”Vi har en bröllopsmottagning i övre våningen”, svarade jag med ansiktet i neutral position.

Än i denna dag harmar det mig att jag inte frågade kärringskrället ”Vill ni kanske att vi ska avbryta tillställningen?”

Ju mer folk jag möter, desto mer tycker jag om min katt.

Rune Holmström

gray tabby cat lying on white surface
Photo by Inge Wallumrød on Pexels.com

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Dagens tankeställare 33

  1. Jan Fridegård? Från ”En natt i juli” och trilogin om trälen Holme och till Torntuppen (med flera). Jan Fridegård – en favorit sedan tonåren.
    Hoppas Rune återkommer, Pettersson!

Kommentera