Rysktalande liga åtalas för bolånebluff – banker lurades betala ut 400 miljoner

BEDRÄGERI. Med falska anställningsintyg och lönespecifikationer lurades banker på över 400 miljoner kronor i beviljade bolån. Nu åtalas ligan som hjälpt privatpersoner mot betalning. Mellan åren 2017-2020 har ligan, bestående av åtta personer, fått banker att låna ut pengar till personer som antingen tjänat för lite eller helt saknat arbete. Åtalet berör ett 80-tal kunder och de misstänkta bedrägerierna har främst drabbat Danske Bank, rapporterar SVT.

Ekobrottsmyndigheten Pressbild

De har annonserat och riktat sig till personer som behövt hjälp med att få bolån, men som inte kunnat få det på ett korrekt sätt. Då har de förfalskat handlingar och gett in de till banker tillsammans med låneansökningar med felaktiga uppgifter där man ljugit om var man jobbar och vad man tjänar, säger Nils Råby, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Ligan upptäcktes av Skatteverket och EBM:s underrättelseverksamhet som slog larm. Enligt Nils Råby finns det tecken på att verksamheten har pågått under en ännu längre tid än vad åtalet tar upp.

Förutom Danske Bank har bland annat även statliga SBAB, Handelsbankens Stadshypotek och Skandiabanken lurats av de åtta åtalade personerna, varav flertalet är rysktalande medborgare i forna sovjetrepubliker.

Ligamedlemmarna riskerar nu upp till åtta års fängelse för bland annat grova bedrägerier, grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. Åklagaren yrkar även på långa näringsförbud och utvisning för flera av de misstänkta gärningspersonerna.

– Vi har ett gott bevisläge. Vi har följt den här brottsligheten från sidlinjen så vi har en god bild över hur det här har gått till, säger Nils Råby.

Rättegången inleds den 26 oktober, men kan få uppföljningar framöver. Parallellt med det mål som nu gått till åtal pågår en förundersökning mot ytterligare cirka 150 bankkunder som plockat ut bolån för cirka 300 miljoner med hjälp av förfalskade handlingar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Rysktalande liga åtalas för bolånebluff – banker lurades betala ut 400 miljoner

 1. Hmmmm ”rysktalande” jävligt intressant. När tex MENA har begått ett brott då svenska MSM brukar skriva ”svenskar” utan hänsyn till deras medborgarskap. Men här RYSKTALANDE!!!!! Mao, man vill speciellt markera att de är f..jävla ryssar!

  • Läs inlägget. Det står ”rysktalande medborgare i forna sovjetrepubliker”.

   Det kan alltså vara folk från en hel rad länder som baltstaterna, Ukraina, Georgien och många fler.

 2. Jag antar att bolånetagarna betalar ändå sina bolåner i tid och utan problem. Ärligt talat ser inget brott bakom att få bolån beviljat. Ligan måste straffas. Men folk då?
  Känner personligen några som fått hjälp att få bolån beviljat. De var helt ovetandes på vilket sätt agerade ligan. De betalade dem och få bolån från banken.
  Stora problemet heter bostadsbrist och de som får bolån är antingen EU- medborgare eller arbetskraftsinvandrare som jobbar hårt men ändå inte nått till bankernas krav.

  4
  6
 3. Det står Löven och Co. för…. Det är ju enkelt,bara att höja skatterna på El o. Drivmedel ytterligare.
  Vi skatteslavar kommer att få stå för fiolerna !

  28
  1

Kommentera