Polen bygger mur mot Belarus

INVANDRING. Polen planerar att bygga en mur för att hindra migranter att ta sig in över gränsen från Belarus. Muren uppskattas kosta motsvarande drygt 3,5 miljarder kronor att bygga, och ska förses med rörelsedetektorer. Allmänheten ska inte ges tillträde närmare muren än 200 meter, enligt förslaget till parlamentet.

Den polska regeringen motiverar murbygget med att antalet migranter som korsar gränsen ökar.

Tusentals migranter, de flesta från Mellanöstern och Afrika, har sedan i augusti tagit sig in i Polen. Enligt EU ligger Belarus bakom migrantströmmen, en hämnd för sanktioner som EU riktat mot landet. Polen har svarat med att sända tusentals soldater till gränsen och utlysa undantagstillstånd där, och ett taggtrådsstängsel har satts upp.

-Pettersson antar att Litauen och Lettland som är med i EU och har gräns mot Belarus får fortsätta med muren så länge inte president Alexander Lukashenko i Belarus lugnar ned sig och det tror jag Vladimir Putin bestämmer.

Putin och Lukasjenko skakar hand under sitt möte i Sotji i februari 2021. CC BY

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Polen bygger mur mot Belarus

 1. Pölen idag börjar på många vis se bättre ut än Sverige, i Polen rustas det upp efter den
  förlamande kommunismen, och i Sverige får vi reparera en massa sprängda husfasader!

 2. Polen har förstått att invasionen av infödingar måste stoppas.

  Sverige har inte fattat det – ännu !

  28
 3. Det här att hota sina grannar med att släppa faaan lös med hjälp av att analfabetiska parasiter motas in över gränsen, verkar vara en ny variant på alternativ krigföring. Så i stället för kärnvapen och annat klassiskt vapenskrammel, så resulterar detta i någon form av BIOLOGISK krigstaktik. Biologisk krigföring är, mig veterligen, totalförbjuden enl. FN.
  Alltså, bomma igen gränsen annars bör det bli pisk av FN.

  35
 4. EU-medlemsskap har sina nackdelar… Fast kanske inte främst för Polen för jag antar att det blir vi (Sverige och några till) som betalar i slutändan, både notan och ”flykting”-mottagandet.

  40
  • Lrs, Polen är ett av två länder som tar emot mest pengar från Eu:s budget. Polen tjänar på vara med Eu. Sverige däremot gör det inte lika mycket om man säger så. Slutmålet för migranter från mena länder är inte Vitryssland utan Eu länder som till exempel Tyskland eller Sverige. Många migranter har till exempel kommit till Tyskland på senare tid från just Vitryssland via Polen

 5. Polen har ju tidigare erfarenheter av invasion. Så fort ett krig brutit ut i Europa så har Polen blivit invaderade som första steg. Nu har de bestämt att den historien inte ska upprepas.

  43
  • Senaste gången Polen invaderades var det nazityska trupper som, på Hitlers order, först invaderade Polen och två år senare Vitryssland/Belarus och båda länderna led svårt av de tyska härjningarna. För övrigt så korsar nu de s.k. flyktingarna gränsen helt frivilligt och tvingas inte av Belarus till detta – tro inte på allt, som pk-media försöker tuta i oss!

   2
   6
   • När tyskarna startade 2:a världskriget i Polen hakade Sovjet på och ockuperade östra delen av landet enligt överenskommelse med Tyskland.

    Efter att tyskarna fått stryk 1945 invaderades Polen av Sovjetunionen och hela Polen flyttades västerut. Den kommunistiska folkrepubliken Polen grundades 1948 och det var inte förankrat hos befolkningen.

    12
   • Oservatör, eftersom det går direktflyg mellan Irak och Vitryssland så är det Vitryssland som bär ansvaret för vilka man släpper in i landet. Eu länder som Polen och Tyskland har inget ansvar för migranter från mena länder som landet i Vitryssland, anser då jag

  • Ryan, Polen har själva gått med Eu av fri vilja. Om nu Polen vill gå sin egen väg så är det helt okej men då ska Polen inte ha några bidrag heller från Eu. Polen är ett av två länder som får mest pengar från Eu:s budget. Det är inte heller rättvist att Tyskland och lilla Sverige tvingas ta allt ansvar för migranter från mena länder när övriga 47 länder i Europa tar emot få migranter eller inga alls

Kommentera