Höjda polislöner hotas – saknas pengar i budgeten

POLISEN. Det utlovade lönelyftet för svenska poliser riskerar att utebli. I regeringens höstbudget har inte en enda krona öronmärkts – trots krav på att myndigheten snabbt måste locka flera tusen nya anställda. En fatal miss som hotar att skapa en ny poliskris, hävdar facket, enligt Dagens Nyheter.

Steget efter

Just nu syns rekryteringsaffischer för polisen på reklampelare över hela Sverige. Det brinner i knutarna om myndigheten ska lyckas anställa de 5 000 nya poliser som regeringen har krävt senast årsskiftet 2024/2025.

Höjda löner är, enligt polisledningen, avgörande för om målet ska kunna nås. Särskilt i Stockholm och andra delar av landet där det är dyrt att bo. Dessutom har myndigheten lovat mer pengar till såväl lokalpoliser till dem som jobbar på obekväma tider.

Men nu har de anställda fått besked om att de utlovade satsningarna inte ser ut att bli av. I regeringens höstbudget finns nämligen inget utrymme för riktade löneökningar.

”I budgetpropositionen föreslås inte några extra medel för att fortsätta vårt arbete med att uppvärdera polisyrket”, skriver ekonomidirektör Fredrik Modigh på polisens intranät.

Till DN säger Fredrik Modigh att regeringen inte kan ha missat behovet av öronmärkta lönehöjningar. Att prioritera inom den nu föreslagna potten är omöjligt, enligt honom.

I vårt budgetunderlag påtalade vi klart och tydligt betydelsen av att uppvärdera polisyrket och för det behövs det finansiering. Men i nuläget finns alltså inga sådana pengar.

-Pettersson säger att regeringen (S+MP med 32 procent av rösterna) har andra prioriteringar. Extra klimatbistånd 15 miljarder, en familjevecka extra till världens mest generösa föräldraförsäkring kostar 32 miljarder. OSV.

Antalet poliser uppgick den 30 september i år till 21.200. Av dessa jobbade cirka 7.900 inom ingripandeverksamheten. Regeringen har lovat att personalstyrkan ska öka till 26.200 i slutet av 2024. Ingångslönen för nyanställda är för närvarande 27.158 kronor i månaden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Höjda polislöner hotas – saknas pengar i budgeten

 1. och …?

  Så länge socialdemokraterna har kontraktet med muslimska brödraskapet
  gälland kan de ju inte ge sig på ”invasionstrupperna”!

 2. Inga problem. Stoppa allt bistånd och lägg ner migrationsverket. Nu finns det gott om pengar.
  👍👍👍😚😃😃😃😃

 3. Lönepengarna motsvarar väl vad som skickas som mutor för att Löfvén skall få en hög internationell position.

 4. Hur skulle det finnas pengar till nyttiga saker när Patriarken Löfven dagligen skänker astronomiska summor världen över, han har väl bråttom nu, så skyndar han sig så kanske hinner han med att tömma statskassan helt innan han avgår? Skrämmande idioti!

  15
 5. Höjda polislöner blir det säkert i någon socialistisk diktatur, i tredje världen, med hjälp av svenskt bistånd. Det kommer väl till pass för ”diktaturens kreatur”!

  11
 6. 2011 var de 20400, så 800 fler på 10 år. Att nå 5000 med den farten innebär att man når målet sommaren 2083. Både Mygelman och Mållgan lär ha trillat av guldpinnen före det.

  13
 7. Konstigt , finns det inte pengar i budgeten .
  Så det hjälpte inte att pladderministrarna sa att polisen fått mer än de bett om .
  Kanske har pengarna gått till att köpa röster .
  Miljöpartiet applåderar den miljövänliga invandringen .
  De miljöer deras invandring skapat går inte att bo i .
  Och det passar ju bra . Det är ödemarken som är Regeringens slutmål .
  Och det har de ju lyckats med i stora delar av Sverige .
  Kan verkligen en Demokrati utvecklas och stärkas av en Regering som ligger i som en bäver för att skilja på folk och folk .
  Tror det fattas något .
  En sammanhållande politisk tanke , kanske .
  Och kommunikation med dem som röstat fram dem .

  15
 8. Lögnaren Stefan påstod att polisernas löner skulle öka i partiledardebatten.
  Han uppfyllde endast att han var en lögnare.

  19

Kommentera