S-ledamot: ”Vi kan inte bara ha vindkraft”

ENERGIFÖRSÖRJNING. Sverige bör vara redo att satsa hundratals miljarder kronor på kärnkraft och bygga minst elva nya reaktorer. Det anser riksdagsledamoten Hans Hoff (S) som kritiserar sitt eget partis energipolitik. – Det går inte att bara ha vindkraft och solkraft. Det är omöjligt, en önskedröm, säger Hoff, enligt Aftonbladet.

Hans Hoff (S) Bild: Riksdagen

Till socialdemokraternas kongress den 3 – 7 november 2021 har Hans Hoff (S) lämnat in en motion om att bygga minst 11 nya reaktorer i södra Sverige. Annars menar han att Sverige riskerar en svår elkris med förödande konsekvenser för industrin. – De reaktorer som finns kommer stängas av samtidigt som alltmer ström tas i anspråk i Norrland. Redan i dag har vi ett underskott, säger Hoff.

Hoff anser att staten bör subventionera ny kärnkraft om det behövs. Det skulle sannolikt handla om hundratals miljarder kronor, säger han. Partiets nuvarande hållning dömer han ut som orealistisk.

Vi har ingen trovärdighet i energipolitiken. Man skulle kunna ersätta kärnkraft med biobränsle, att elda trä. Men det skulle innebära att hela vårt land snart blir ett enda stort kalhygge.

Man måste ha en enighet kring den framtida energipolitiken. Om man ska göra gigantiska investeringar så måste ägarna veta att de politiska förutsättningarna inte försämras.

-Pettersson säger att det är troligen många socialdemokrater som vill satsa på kärnkraft men partiledningen och miljöpartiet bestämmer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “S-ledamot: ”Vi kan inte bara ha vindkraft”

 1. Den sossen har starkt stöd av både IPCC och EU……..

  Striden trappas upp: Tio EU-länder kräver att kärnkraften grön klassas.

  ”EU behöver kärnkraften för klimatets skull. Det menar en grupp om tio EU-länder med Frankrike i spetsen, som kräver att kommissionen ska hållbarhetsklassa tekniken för att stimulera investeringar. Sedan tidigare har Tyskland och fyra andra länder ställt ett krav i den motsatta riktningen.

  Kärnkraft är ren, säker och konkurrenskraftig, skriver artikelförfattarna bland annat, och menar att en satsning på nya och mer moderna modullära reaktorer dessutom skulle kunna leda till uppemot en miljon högkvalificerade jobb i Europa.

  Ministrarna konstaterar att förnybar energi spelar en viktig roll i omställningen, men att kärnkraft kommer att behövas för att producera tillräckligt med fossilfri el.

  Frågan kompliceras av att unionens två största medlemsländer har motsatta ståndpunkter. Tyskland, som nästa år ska stänga ned sin sista reaktor, är negativa till en inkludering av kärnkraften i taxonomin. Landet skrev tillsammans med Danmark, Luxemburg, Spanien och Österrike i somras ett brev till kommissionen där man krävde att kärnkraften inte ska inkluderas eftersom tekniken är riskabel.

  Frankrike däremot, som får över 70 procent av sin el från kärnkraften, presenterade nyligen investeringar på 1 miljard euro i tekniken fram till 2030 och går alltså i spetsen för ett motsatt krav. Förutom Frankrike och Finland har debattartikeln undertecknats även av ministrar från Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern.”

  https://www.di.se/hallbart-naringsliv/striden-trappas-upp-tio-eu-lander-kraver-att-karnkraften-gronklassas/

 2. Han har helt fel. Men så är han ju sosse också.

  Det går utmärkt att ha vatten-, vind- och solkraft. Sålänge man har batterier.

  • Nja, möjligtvis att sossarna under press från sin tillväxt och industrivänliga gren kan vakna upp med en ny realistisk politik, miljöfascisterna kommer däremot aldrig att komma dit då deras mål är att Sverige på sikt skall återgå till ett förindustriellt samhälle med ett fattigt och plågat folk som styrs av en utvald elit.

   18
 3. Den här mandatperioden har väl Miljöpartiet och Centern styrt vad jag förstår, med S som stödhjul (mot att de fick sitta på statsministerposten)

  24
 4. Det är Åkessons fel .
  Hade han varit emot kärnkraft , hade det byggts nya verk i hela Sverige .
  Om Åkesson skulle säga att elbilar är det bästa som uppfunnits , skulle elbilar förbjudas .
  Så fungerar den Svenska politiken .

  41
  1

Kommentera