”Europa i ryssens klor”

UTRIKES. Efter att Ryssland i går meddelat att de kommer hjälpa Europa ur den gaskris kontinenten befinner sig, är Europa nu i ryssens händer. Det varnar analytiker för, skriver CNBC.

Lakhta Center med Gazproms huvudkontor i S:t Petersburg, Ryssland. Bild Wikipedia

USA har i flera år varnat för att Europa är för beroende av Ryssland för sin gasförsörjning, en rädsla som också cementerats med gasledningen Nord Stream 2 som är redo att tas i bruk när Tyskland ger grönt ljus.

Timothy Ash, strateg på Bluebay Asset Management, anser att situationen är ”häpnadsväckande”.

”Europa är nu helt i klorna på Ryssland för att tillgodose sina energibehov”, skriver Ash i ett marknadsbrev som kanalen tagit del av.

-Pettersson säger att det är inte bra att göra sig beroende av en leverantör, men hellre ryssar än araber, sedan har jag i många år tyckt att Ryssland borde bli en del av den kulturella europeiska gemenskapen (inte EU) men det verkar svårt så länge tsar Putin har makten.

Ryssland stod för 27 procent av all råolja som importerades (2019) till Sverige. Siffran befäster visserligen den minskning som har skett under de senaste åren från mer än hälften (51 procent) 2011. Samtidigt betyder det att Ryssland fortsatt är en av de tre stora aktörerna där övrig import främst sker från Norge (41 procent) samt Nigeria (12 procent). Vi köper också olja av Danmark och Storbritannien men obetydliga mängder i Mellanöstern.

Sverige använder också naturgas i södra och västra delarna av landet samt i Stockholm, det mesta av gasen kommer från Danmark.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “”Europa i ryssens klor”

 1. Pettersson har för det mesta kompassen rätt orienterad men ibland så verkar det som om den plockar upp störningar. Michael ”Mini Mike” Bloomberg anser jag vara lika ondsint som kort. Det är uppenbart att han lider av enorma komplex då han är tre äpplen hög och runt två decimeter kortare än både Rudy Giuliani och Donald Trump. Han är socialist (demokrat) med låtsades vara republikan för att bli vald som borgmästare i New York efter den framgångsrike Rudy Giuliani som radikalt minskade brottsligheten i New York. Sedan blev han ”oberoende” för att slutligen bli demokrat igen när han försökte bli demokraternas presidentkandidat. Det är från hans företag som filmen kommer.

  Miljöpartiets händer, IPCC:s händer, arabiska händer, norska händer, ryska händer eller egna händer, det är frågan. Av de uppräknade förutom egna händer litar jag mer på ryska händer möjligen norska händer undantagna.

  Tanken bakom EG var att göra Frankrike och Tyskland beroende av varandra så de inte skulle starta nya krig. Den filosofin verkar inte gälla Ryssland. Kanske beroende av att Ryssland är världens främsta kärnvapenmakt och i och med det konkurrent till USA som, i motsats till Ryssland, verkar vara på väg in i kommunismens tassemarker.

  10
 2. Detta har USA´s kapitalister språkat om i många år. Trump hotade dessutom EU,om de inte upphörde bygga 2:an…
  Detta kallas handelskrig,eftersom USA ville frakta deras ”tracking-gas”,i frusen form över Atlanten !!
  Till slutböjde sig Tyskland (läs Merkel) som vanligt,och nu skall sådan USA-gas i mindre mängd,importeras till en speciell hamn borta vid Bremen !
  Samma hot sker här på närmre håll,denna gång tror Stenbock att det är de så omtyckta invandrade Islamisterna,som söker få ensamrätt till vissa delar av staden:
  https://www.hd.se/2021-10-07/nyoppnad-salong-drabbad-av-fonsterkrossning–gang-pa-gang

  15
 3. Jag tror vi är mer i Miljöpartiet och Sossarnas klor pga av vanstyre av Sverige. Tvångströja till dom som röstar på dessa vansinnespartier.

  30
  • Ryssland har aldrig stängt av gasen till kunder som betalar! Det vore att skjuta sig själv i foten…Du ska inte läsa och tro på fulmedia Lisa, de ljuger om allt!

   18
 4. Det är därför som Bryssel vill att vi ska stänga av vattenkraften, för att hela Europa ska bli beroende av den ryska gasen som EUs toppolitiker äger aktier i.

  30

Kommentera