Nyköpings skolexperiment är en läxa även för vänstern

SKOLAN. Det var ett storslaget politiskt projekt. Nyköpings fyra kommunala högstadier skulle slås ihop till ett enda för att bryta skolsegregationen. Förväntningarna var höga när detta flaggskepp sjösattes hösten 2014, skriver Anna Dahlberg på Expressen.

Kommunpolitiker, chefer från Skolverket och riksdagsmän stod på kö för att göra studiebesök. Och den så kallade Nyköpingsmodellen belönades med 2016 Jämlikhetspris och nominerades till Årets välfärdsförnyare av Dagens samhälle 2017.

Vid entrén till den nybyggda delen av högstadiet står det ”Vi är framtiden” samt namnen på 2014 års elever, däribland Zeinab, Agnes, Nils och Nasrin. Ända ner på klassnivå skulle den dynamiska blandningen förverkligas med hjälp av ett socio-ekonomiskt index.

Men ganska snart uppstod problem av olika slag. Skolpersonal började lämna skolan, flyktingvågen 2015 svepte in med 130 nya elever och ordningsproblemen på skolan blev alltmer kännbara. Barn med svenskklingande namn sökte sig i allt större utsträckning till friskolorna i kommunen.

Redan 2018 slog Arena Idé fast i en rapport att Nyköpingsmodellen hade misslyckats. Skolsegregationen i kommunen hade inte minskat, utan ökat.

I dag har 40 procent av eleverna vid Nyköpings högstadium utländsk bakgrund mot 18 procent vid starten. En majoritet av elevernas föräldrar saknar eftergymnasial utbildning och det genomsnittliga meritvärdet är lågt (211,7).

I kommunens friskolor är situationen den rakt motsatta. En stor majoritet av vårdnadshavarna – 72 procent – har eftergymnasial utbildning och bara 12 procent av eleverna har utländsk bakgrund.

Medelklassen har med andra ord röstat med fötterna. Nyköping är numera en av de kommuner i landet som har högst andel friskoleelever i grundskolan (31 procent)

I förra veckan stängdes skolans kafé, eftersom personalen inte längre kände sig trygg. I ett mejl som skickades ut efter händelsen beskrivs kaféet som ”en väldigt stökig arbetsmiljö”.

Läs hela artikeln på Expressen…

Från och med nästa sommar ska en ”Nationell plan för trygghet och studiero” införas. Det är ett första steg, men mer skulle behöva göras. Vad Nyköpingsmodellen lär oss är att det är svårt att forcera fram integration i skolan.

-Pettersson noterar att Anna Dahlberg eller någon annan nämner att det inte hjälper med olika projekt för stora pengar. Ingen nämner eller att massinvandringen måste minska.

I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort. Allt, kort sagt, påverkas på ett avgörande sätt.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, ekonomin, pensionerna, brottsligheten, allt! Till och med eventuella klimatändringar. Miljöpartiet med flera vill att vi drar ner på vår standard samtidigt importerar de människor som inget annat vill än höja sin levnadsstandard, åka bil, flyga, köpa prylar, bo flott osv. Invandringen måste begränsas, vi måste börja skicka hem folk, annars är vi snart som ett muslimskt arabland och hur det ser ut i de länderna har vi facit på.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Nyköpings skolexperiment är en läxa även för vänstern

 1. Anna Dahlberg säger mellan raderna att det är stora problem med invandringen ofta i sina ledartexter.
  Skulle hon säga det rent ut så skulle hon säkert få sparken av Bonniers.

 2. Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, ekonomin, pensionerna, brottsligheten, allt!
  Därför ska 1,2 miljoner siom inte försörjer sig själv resa hem.

 3. Allt för att lura i Svenskarna att invandringspolitiken fungerar .
  Tillsammans med korrupta journalister .
  Hasta iväg och säg upp era prenumerationer .
  Och rösta rätt om ett år , så löser vi det här .

  11
 4. Dagens skola är bara ett enda stort skämt, för att inte tala om det som idag komiskt kallas för studenten. Studenten avskaffades 1968, då krävdes det bevisade kunskaper för att ta studenten. Idag kan i princip nästan rena analfabeter ta ”studenten”.

  22
 5. Googla och läs om ”Pruitt Igoe”. Spännande och lärorik läsning! Berätta sen vad ni tycker.

 6. Socialister är per definition idioter. Nyköpingssocialister är inget undantag. Detta har prövats tidigare, att flytta elever och det har aldrig fungerat och slutar alltid på samma sätt, ytterligare än skola förstörd.

  30
 7. Politiker bör fråga sig varför vissa länder har konflikter och låg levnadsstandard.
  Det beror inte på ländernas jord, det beror på ländernas invånare, deras religion och värderingar. Dessa förändras inte för att folk reser till Sverige.

  37

Kommentera