Peyman Kia jämförs med spionen Stig Bergling

SPIONERI. Peyman Kia, född i Iran, som häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift jobbade i mer än ett decennium för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must och säkerhetspolisen, Säpo.

Peyman Kia, pressbild

Underrättelseexperten Christer Olsén drar i Aftonbladet paralleller till fallet med Stig Bergling, som även han arbetade för Säpo och dömdes för spioneri på 1970-talet. Olsén säger att gripandet av Berglig blev ett trauma för hela Säpo.

Antagligen är det också nu jobbigt för den misstänktes tidigare kollegor. Om det här stämmer och han döms så är det djupt olyckligt, säger Olsén.

Enligt försvarsadvokat Anton Strand nekar Kia till brott, och han har också motsatt sig häktningen.

TIDIGARE 2021-09-23. Iranier vid myndighet häktas efter Säpoinsats

BROTTSLIGHET. Peyman Kia född 1980, som tidigare i veckan greps av Säpo i en gryningsräd har häktats. Han häktas misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. – Jag kan egentligen bara säga att min klient förnekar brott, sa mannens försvarsadvokat Anton Strand inför häktningsförhandlingen.

Keyman Kia är chef i genaraldirektörens stab på Livsmedelsverket där han bland annat ansvarar för säkerhetsfrågor och psykologiskt försvar. Han har, enligt egen utsago, tidigare arbetat vid Säpo och Försvarsmakten.

Grov obehörig befattning med hemlig uppgift kan ge högst fyra års fängelse. När mannen först greps misstänktes han för spioneri, men sedan dess har rubriceringen alltså ändrats.

Peyman Kia är född i Irans huvudstad Teheran 1980 och invandrade till Sverige 1985.

Stockholms tingsrätt B 14349-21

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Peyman Kia jämförs med spionen Stig Bergling

 1. Har de svårt att rekrytera svenska spioner så blir de ju tvungna att anställa utlänningar i de sektorer som kan vara aktuella

  1
  1
 2. Han kommer att tillåtas fly, men kommer likt Bergling kommer tillbaka till pensionen, Sverige förlåter allt och lite till.

  4
  3
 3. Svensk regering har återigen varit naiva, gett förtur till alla nysvenskar till toppjobben, vilket naturligtvis resulterar i fjasko.

  9
  2
 4. Självklart motsätter sig Kia häktning. Han vill kunna ta sig hem till säkerheten i Iran.

  14
  2
 5. Dom är ju så värdefulla enligt socialdemokraterna!

  Han kanske också tillhör den sekt som socialdemokraterna har kontakt med sedan 1999?

  21
  2
 6. offentliggjör namnet på varje chef på resp myndighet som är ansvarig för att han fick anställning. Låt dem frivilligt få siga upp sig inom 10 dagar. Om detta inte sker avskeda dem alla direkt utan avgångsvederlag eller anställning på ” elefantkyrkogården”.bort med de ansvariga med sin inkompetens.

  31
  2
 7. Om du läser reglerna väldigt sakta kanske du förstår varför jag raderar en del kommentarer, men läs sakta och försök ta in vad som står där.

  //Pettersson

  9
  4
 8. Hörde vi invandrare? Om herr Peyman blivit vid sin läst, och lyckliggjort iranska myndigheter, hade världen varit en bättre plats.

  29
  2
  • Fast som spion åt Iran har han väl just lyckliggjort Irans regim?
   Man får väl förmoda att han är regimanhängare? Eller har han spionerat åt någon annan nation?

   12
   1

Kommentera