Teslas autopilot gör förarna ouppmärksamma

TRAFIK. En färsk studie som MIT-universitetet i Boston genomfört visar att Teslas autopilotsystem gör att förarna blir mer ouppmärksamma i trafiken, rapporterar Techcrunch.


”Det visuella beteendemönstret förändras före och efter att autopiloten avaktiverats” konstaterar forskarna bakom studien.

Enligt dem så tittar förarna mindre på vägen och koncentrerar sig mer på annat när autopiloten är inkopplad. Och man tittar dessutom på sådant som inte är relaterat till själva körningen, till exempel på sina smartphones eller på infotainmentpanelen i bilen.

Studien kan komma att spela en viktig roll i de granskningar som amerikanska myndigheter nu gör av Teslas autopilot, till följd av olyckor som inträffat när den varit aktiverad.

-Pettersson tror inte det bara rör Teslas autopilot utan alla fabrikat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Teslas autopilot gör förarna ouppmärksamma

 1. Åkte förbi en tesla på E4an kungens kurva som utan att blinka bara gena över körfältet i en kurva o tillbaka. Lyckades acca framför med nöd o näppe för jag kunde inte bromsa med en bil bakom som låg lite för nära…. säkert auto piloten på för hon såg ”vilsen” / skamsen ut när jag tuta… jösses… don´t believe in auto…..mode….

 2. Det säger sig själv att man blir okoncentrerad när autopiloten kör. Behövs det forskas på sådant ? Skulle aldrig sätta mig i en bil som kör av sig själv. Kan jag inte köra själv åker jag taxi. Varför finns det och för vem ? Vem tar ansvar om något händer eller bilen kör för fort? Vad säger försäkringsbolagen ? Verkar som en dålig uppfinning som kan orsaka olyckor.

  10
  2
 3. I framtiden hoppas jag på obligatorisk autopilot. Väldigt många kör väldigt omdömeslöst.
  När den tiden kommer kan man ta bilen till puben.

  5
  8
  • Flygplan har också autopilot. Men gud nåde den mänskliga pilot som kommer till jobbet direkt från puben. Autopiloten på en bil fungerar inte i alla lägen och det måste den mänskliga föraren vara införstådd med och kunna ta över vid behov.

   7
   1
   • Det har fartyg också. Dock är det lite annorlunda i trafiken än i luften och till havs. Fartyg använder inte autopiloten vid tilläggning och flygplan använder inte autopiloten på marken – eller hur ? Det finns en anledning till det.

    12
    1

Kommentera