Dagens tankeställare 28

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: “Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 28

Det finns ett ord som får folk att sluta lyssna och i stället ta på sig ett hånflin. Konspirationsteori. Så blev det sagt.

Internet är fullt av tokiga teorier och jag menar naturligtvis inte att alla skulle vara tänkvärda. Men visst finns det historiska händelser som fått minst sagt skumma förklaringar. Och vad vore behändigare än att stämpla kritikerna som foliehattar?

Några ord om de viktigaste mysterierna i tidsordning.

1. Förintelsen. Under andra världskriget begicks förvisso omänskliga dåd på många håll och fronter. Miljoner fick sätta livet till. Men alla vandringssägner om tvål och lampskärmar är knappast sanna. Och att tyskarna skulle ha gasat ihjäl sex miljoner människor är helt enkelt en gigantisk, politisk lögn. Det är vinnarna som skriver historien, som det heter. Detta sagt utan att i övrigt ta ställning till nationalsocialismens framfart.

2. JFK. Är det inte ett lite väl lägligt sammanträffande att den påstådde gärningsmannen, Lee Harvey Oswald, råkade bli ihjälskjuten inför tv-kameror, omgiven av 70 stycken bastanta poliser?

3. Månlandningarna. Här är det inte nödvändigtvis en fråga om antingen eller, ja eller nej. Man kan tänka sig att månlandningarna visserligen ägde rum, men inte på det viset som myndigheter låtit oss förstå. För visst finns det tekniska frågor som tarvar svar.

4. Palmemordet. Tja, någon hade ju livet av karln, men oavsett vilken förklaring man lyfter fram, så avfärdas den som en skrattretande konspirationsteori. Men vem gärningsmannen än var, så vore han förtjänt av en medalj – en illröd kommunist i Sveriges ledning mitt under iskalla kriget äventyrade hela världsfreden.

5. Estonia. Hur är det nu då, när vi fått se bilderna av meterlånga hål i fartygets skrov? Betraktas alla som ifrågasatte myndighetsutredningarna fortfarande som stolliga foliehattar?

6. 9/11. Det finns mängder av påståenden och teorier beträffande terrordådet, den ena vidlyftigare än den andra. En påtaglig fråga kan i varje fall inte förbigås. Hur kom det sig att den tredje byggnaden, WTC-7, rasade samman som ett korthus? Byggnaden träffades aldrig av flygplan eller plandelar och den stod 150 meter från tvillingtornen.

Jag har nån gång begått misstaget att ta upp frågorna i fel sällskap. Hopplöst. Men som lärdom har jag utvecklat en motfråga, ett standardsvar:

Tror du verkligen att politiker och myndigheter världen över gör sitt yttersta för att servera allmänheten en sann bild av varenda historiska händelse? I så fall är du nog mer än lovligt naiv.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Dagens tankeställare 28

 1. Jag var minmatros på den lilla M7 på 70-talet. Vi låg i Karlskrona när chefen en solig morgon kom och sa att vi skulle gå till Karlshamn. Väl framme i stans närhet stod jag vid rodret medan vi låg o stötte mot en kal klippa när chefen gick i land och mötte en fiskare i blåställ som stod o pekade utåt skärgården medan chefen lyssnade spänt.

  Chefen kom ombord och beordrade mig att ta fram några trotylstavar, som jag efter att vi gått en stund i skärgården blev tillsagd att tända och kasta i vattnet. De exploderade och fiskar flöt upp.

  På väg tillbaka mot Karlskrona berättade chefen, lågmält och liksom i förtroende för mig, att fiskare hade under natten sett många klart främmande män gå omkring på en kobbe samtidigt som ett ubåtstorn hade skymtats en bit därifrån. Trotylen som jag kastat var avsedda för att den främmande ubåten skulle veta att den var observerad.

  Den där händelsen har jag berättat ibland, men ingen tror mig. “Jaså, ta den där om gröna gubbar också!” Ungefär så blir kommentarerna. Händelser av den här typen var nog inte ovanliga bland fiskarna på den tiden. Men idag finns inget dokumenterat om händelserna. Fast så kom ju U137…

  Men jag kan faktiskt spetsa berättelsen med att jag många år efteråt berättade händelsen för en marinofficer som ansåg att ubåten kan ha varit dansk! Men min trovärdighet blev ju sannerligen inte bättre av det. (Nåja, Natodansk alltså . Då så.)

 2. …va ere för märkvärdigt med att ha skrivit 3 romaner, kan man undra?
  …de flesta skribenter här har säkert skrivit en BIBEL VAR under sina
  stunderhär…inte speciellt svårt att hitta osanningar om man fluktar i back-
  spegeln, sossarnas väljare kör i blindo utan koll bakåt, anser en gammal
  knutte
  ,,,

  1
  2
 3. Rune!
  Ur wikipedia: “Det beräknas att Tysklands nazistiska regering under sina 12 år vid makten dödade mellan 5,6 miljoner[16] och 6,3 miljoner[17] judar, varav cirka 2,9 miljoner[18] i förintelseläger där många mördades i gaskammare eller dog på grund av misshandel, svält, sjukdomar och hårt arbete. I siffrorna 5,6–6,3 miljoner ingår även de cirka en och en halv miljon judar som arkebuserades av bland annat de mobila insatsstyrkorna, Einsatzgruppen, på östfronten och de omkring 800 000 som dog till följd av gettoiseringen.”

  Ingen vet väl säkert hur många dödades av gas hur det än var så var fler än en för många, och ett ohyggligt dåd av fan- atiska Nationalsocialister.

  8
  5
 4. Där ser du Pettersson, han tar inte upp C19, vi som censureras har fakta, dessa bevis kan du inte förvänta att S och media servera dig för allt avslöja deras Agenda..
  https://youtu.be/kOshzAoCtTE
  Varför blir 100.000 läkare , andra experter censurerad? Ville makteliten, politikerna och media vår bästa skulle vi ha debatt. När de tystar folk är det för de döljer…mycket..

  • “vi som censureras” har fakta. Du påstår alltså att ni är en enhetlig grupp. Jag vill påstå att en del av er är fullständiga galningar och jag tror att de som påstår att ni har fel är fler än tvärtom.

   Intressant är också att jag beskylls för att ha åsikter jag inte har när jag lägger ut ett inlägg och länkar till källan.

   3
   2

Kommentera