1 428 delfiner dödades i helgen

UTRIKES. Mer än 1 400 delfiner dödades på Färöarna i helgen. När bilder från jakten spreds väckte den avsky och protester. Men myndigheterna säger att även om antalet dödade vitsidingar, en delfinart, var osedvanligt högt är jakten inte ovanlig eller uppseendeväckande.

sea beach water wave
Photo by India Owens on Pexels.com

Jakten på valar, i synnerhet grindvalar, i slutet av sommaren är en tradition som går tillbaka många århundraden, till vikingatiden.

Men traditionen där jägarna omringar valarna och för dem mot en bukt där de strandar och då dödas – grindadráp kallat – gick i helgen för långt, medger Färöarnas valjägarförening efter att 1 428 delfiner av delfinarten vitsiding dödats, till BBC.

På Färöarna har det jagats delfiner och valar i hundratals år. Traditionen kallas Grindadráp, där djuren jagas in mot land och sedan dödas. I söndags dödades 1 400 delfiner av arten vitsiding på det här sättet.

Det tros vara rekordmånga. Delfinerna drevs in mot stranden Skalabotnur, där de sedan dödades med kniv och fördelades bland lokalbefolkningen.

Enligt den färöiska regeringen är det få vitsidingar som dödas varje år. Förespråkare av jakten menar bland annat att det är ett hållbart sätt att skaffa mat, rapporterar BBC.

Ordföranden för Färöarnas valjägarförening, Olavur Sjurdarberg, säger till BBC att jakten gick över styr och att det var för många som dödades i söndags. Det tidigare rekordet i antalet dödade delfiner på en dag ska ha varit 1200, år 1940. – Någon borde ha vetat bättre. De flesta är i chock över det som hände.

-Pettersson känner inte till färingarnas lokala traditioner, men Sverige jagar vi älg (c:a 80.000 per år), rådjur (105.000), dovhjort (56.000), vildsvin (146.000), bäver (600), räv 58.000 och mycket annat, totalt c:a 800.000 djur dödas varje år, så jag är inte rätt man att döma även om det känns otrevligt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “1 428 delfiner dödades i helgen

 1. Vi kan också jämföra med den årliga slakten/mördandet av svenska björnar!
  I år skall det skjutas 505 björnar av en beräknad stam på 2-2500!
  Och inte sedan 1800-talet har någon människa blivit dödad av en björn, så vi kan känna oss lugna och trygga i dom svenska skogarna.
  Däremot är det betydligt mer riskfyllt att gå till bankautomaten eller affären för att handla.
  Det sker 20.000 våldtäkter varje år i Sverige, hur många som mördas eller misshandlas av invasiva arter vet jag inte, men det rör sig om tusenals årligen.
  Ställ in björnjakten och sätt in resurserna där dom verkligen behövs!

  25
  1
   • Har man inget ont uppsåt när man går i skogen, så händer heller inget ont!
    Är man jägare och vill skada/döda djur, så tycker jag att man får skylla sig själv om det skulle hända en olycka! ”den som ger sig i leken får tåla kneken”
    Och djuren är avsevärt klokare än vi människor nånsin kommer att förstå, dom känner naturligtvis på sig när fara hotar och då har dom också all rätt att försvara sig!
    Att döda ett djur bara för nöjes skull är sjukt och onormalt, att döda ett djur för sin egen överlevnad eller i självförsvar är det normala, precis som det bör vara.

  • Under tidsperioden 1977-2019 känner vi till 61 personer som varit med i incidenter med björn. Med incident menas att björnen har skadat personen eller betett sig hotande/aggressivt.

   Hösten 2004 dödades en jägare utanför Jokkmokk i Norrbotten av en björnhona som hade skadskjutits. År 2007 dödades ytterligare en man av en björn. Det är oklart vad som hände i det fallet, men man vet att det hela skedde på natten utanför mannens jaktstuga och att hans hund också var inblandad i händelsen. Innan 2004 hade ingen människa dödats av björn i Sverige sedan år 1902 då en jägare i Jämtland anfölls av en redan skadskjuten björn.

   https://www.de5stora.com/om-rovdjuren/artfakta/brunbjorn/ar-bjornen-farlig/

 2. Det är inte myndigheterna som skall tala om för de som reagerar vad som är uppseendeväckande eller inte. Övermyndigt så det räcker. Människor har rätt till sina känslor och reaktioner. Det är påföljande aktioner som behöver betänkas.

Kommentera