Mer än 100 knölvalar jagar tillsammans

GOTT & BLANDAT. En grupp på över 100 knölvalar, kanske 150 stycken som jagar föda tillsammans har filmats utanför New South Wales kust i Australien. Experter beskriver händelsen som extremt ovanlig, rapporterar The Guardian.

black and white whale jumping on water
Knölvalen är ungefär 15 meterlång och väger omkring 30-36 ton. Den är välkänd för sina språng upp över vattenytan och för sin sång. Knölvalen förekommer i oceaner runt hela jordklotet och är eftertraktad av valskådare. Photo by Silvana Palacios on Pexels.com

I videon ser man hur valarna slår stjärtfenorna i havet när de försöker driva ihop fiskstimmen i havet.

Det var massor av ljud, massor av lukt. Och allt gick väldigt fort, säger Simon Miller från företaget Sapphire Coastal Adventures till australiska 9News.

Mängden valar är spektakulär. Jen Jackson från Storbritanniens nationella institut för forskning i Antarktis säger att antalet valar i området är ett tecken på återhämtning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Mer än 100 knölvalar jagar tillsammans

 1. Hur kan forskarna veta att det är extremt ovanligt, bara för att forskarna aldrig har upptäckt detta beteendet tidigare så betyder väl inte det att valarna inte har gjort detta under tusentals år. Har svårt att se att valarna just nu de sista åren kommit på detta beteende. Känns lite typiskt forskare att ropa hej innan de har tänkt till.

  8
  1
  • Det har säkert förekommit många gånger tidigare för länge sedan, men det är storleken på flocken som är det ovanliga.

   Jakten upphörde 1966 och knölvalarna har återhämtat sig bra medan det går dåligt för blåvalen och andra.

 2. Jag såg en video för några år sedan med ett gäng valturister eller forskare i fören på ett fartyg som låg still. Bara några meter framför fartyget släppte en knölval en stor jättebrakskit under vattnet..

  Alla människor flydde i panik akterut när de kände stanken. Haha.

 3. På danska Färöarna har man brutalt slaktat 1500 valar och japanerna är också i farten igen.
  För djävligt enligt min mening.

  20
  1
  • Varför skulle det vara för djävligt? Inte mer skadligt att jaga val än att jaga älg.
   Så om du ska slänga ur dig en sådan sak är det en fördel att du nämner vilken typ av val det är.
   1500 blåvalar, då kan jag hålla med dig om det är vikval eller sillval, inte riktigt samma sak.

   4
   2
   • Jag tycker nöjesjakt på älgar också är för djävligt och jag förbehåller mig rätten att ha en åsikt även om den inte överensstämmer med din.

    11
    1

Kommentera