Maktskifte i Norge – Arbeiderpartiet går mot klar seger

NORGE. Socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) går mot en klar seger i norska stortingsvalet och får goda möjligheter att bilda majoritetsregering, enligt den första prognosen som publiceras vid 21-tiden i samband med att vallokalerna stänger.

Jonas Gahr Støre är socialdemokrat och klokare än sin svenska kollegor, han vill inte samarbeta med extremisterna i norska Miljöpartiet. Bild: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet får 26,5 procent av rösterna medan Høyre får 18,7. Enligt prognosen får Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti en majoritet av mandaten.

AP backar med 1,7 medan Erna Solbergs Høyre backar med 5,4, enligt prognosen. Samtidigt är flera partier antingen strax över eller strax under den gräns som krävs.

Den första prognosen som presenterades 21.00 på måndagskvällen visar en tydlig ledning för Arbeiderpartiet och de övriga partierna på vänsterkanten med 102 mandat mot 66 för Høyre och dess allianspartier.

Norge har likt Sverige en 4 procent spärr för att komma in i Stortinget.

NRK

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Maktskifte i Norge – Arbeiderpartiet går mot klar seger

 1. Kul att MDG ( Norges gröna talibaner) inte verkar få något större inflytande i Stortinget. Det är som i Sverige, ett parti som är mest populärt i storstadsregionerna.

   • Solen gick ner bakom bergen!

    Det är nästan EXAKT som i Sverige. Som det låter, kommer sentern och radikale venstre, ha lika svårt att komma överens i Norge som här. Och samma slags samarbeten. Det här tycks vara det nya vanliga. Det är här för att stanna i norden. Kanske t o m i Europa. Även om Norge var först. Men så här kommer det nog att bli överlag.

    D v s, en vänsterliberal sida, och en konservativ. Det är slut på uppdelningen i borgerliga och socialister. Det är idag en förlegad uppdelning. Detta är det nya normala.

 2. Aftonbladet tror på en vänster-vind genom Europa. Jag ser det som ett motstånd mot sittande regering. Och sett ur det perspektivet kommer S att lämna ifrån sig ledartröjan

Kommentera