Coronastängning förödande för andra svårt sjuka i världen

PANDEMI. Under corona-pandemin har arbetet mot tuberkulos, hiv och malaria gått bakåt i världen i stället för framåt, visar en rapport från den internationella organisation Globala Fonden. Antalet människor som har testats och behandlats för sjukdomarna har minskat drastiskt.

Nichole Sobecki VII for the Global Fund

Orsaken är de hårda lockdowns som många länder i världen haft – inte minst syns effekten i Afrika. Det menar Mats Målqvist som är professor i global hälsa vid Uppsala universitet men verksam vid Williams College i USA.

– Jag vill inte förringa covid-19, men i förhållande till tuberkulos har den en mycket låg dödlighet, säger Mats Målqvist.

Under 2020 fick omkring 4,7 miljoner människor behandling mot tuberkulos världen över, vilket var cirka en miljon färre än året före. 11 procent färre fick del av förbyggande åtgärder mot hiv.

Läs mer och ladda ner rapporten här

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Coronastängning förödande för andra svårt sjuka i världen

 1. En gång i tiden var tuberkulos utrotat i Sverige. Men med sjuklöverns ansvarslösa migrationspolitik har vi tyvärr fått hälsa tuberkulosen välkommen tillbaka till Sverige.
  Något som är ännu märkligare var att alla visste att fast det fans en stor överrepresentation av hiv hos migranterna, var testning frivilligt.
  Konstigt med dagens bacillskräck. Snart får man nog inte gå på allmän toalett utan att testa sig för Corona.

 2. Och i Sverige har den sk pandemin kostat 100-tals miljarder kronor. Hittills. Hur många liv innebär det i sjukvården framöver? Hur många liv hittills?
  Frågor som inte ens ställs i media. Frågor som den masspsykotiska massan inte ens nuddat vid.

 3. Låt Big Pharma betala vården för den skada deras genmanipulerade ”icke fungerande” preparat ställer till med

  12

Kommentera