Nordstream 2 är färdig

EKONOMI. NordStream är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15,5%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% samt franska GDF Suez 9%.

Nordstream 1 invigdes 2011 och nu är Nordstream 2 på gång, 2:an består av två parallella stålrör för naturgastransport med ca 120 cm diameter som läggs på botten av Östersjön och Finska viken. Totala längden per ledning är 1220 kilometer. Ledningarna är invändigt och utvändigt belagda med ytskikt för att skydda och isolera ledningen mot korrosion. Gastrycket i ledningen varierar men uppgår som högst till 220 bar. Varje rör är dimensionerat för att transportera 27,5 miljarder m3 gas per år vilket tillsammans motsvarar 590 TWh energi. Som jämförelse var Sveriges årliga energitillförsel 2016-2018 ca 560 TWh.

Den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 är färdigbyggd, meddelade det ryska gasbolaget Gazprom på fredagsmorgonen.

Ledningen går mellan Ryssland och Tyskland och är dragen ungefär samma väg som den ursprungliga Nordstream. Ledningen passerar nära bland annat Gotland och Bornholm och har kritiserats för att EU tappar ett trumfkort i förhandlingarna med Ryssland i Ukrainafrågan.

Gasen kommer inte börja strömma genom ledningen förrän tyska myndigheter ger grönt ljus. Den ryska regeringen hoppas att det ska ske inom kort.

-Pettersson säger att det blir lite koldioxidutsläpp med gas till hela Västeuropa, men det tänker nog Miljöpartiet kompensera för med skatt på plastpåsar och svenska bilister.

Kritiker säger att det är farligt att bli beroende av Ryssland, men jag tror Ryssland är beroende av pengar från väst så det beroendet blir ömsesidigt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Nordstream 2 är färdig

 1. Sverige tappade miljoner på att lyssna på jänkarnas krav att inte upplåta samma område för rörlagring som för 1an
  Tyskland brydde sig heller inte om kraven på att ledningen skulle stoppas
  Stackars USA som inte fick sin vilja igenom

 2. Apropå Ryssland – svenska Skattemyndigheten har nyligen förbjudit två svenska föräldrar att döpa sin nyfödde son till ”Vladimir Putin”. Däremot tycks ju många småpojkar i Sverige heta ”Muhammed”.

 3. miljö mupparna får mjäll..hur skall man tjafsa detta ..
  inkalla genaste greta grötskalle hon som blev itslängd från Norge när hon hade åsikter on norsk olja..

 4. ”Den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 är färdigbyggd, meddelade det ryska gasbolaget Gazprom på fredagsmorgonen.”

  Jag har lite svårt att tro att Gazprom använde den formuleringen.

 5. Är det konkurenter eller bara några som är avundsjuka på den kunskap och kompetens som Pettersson visar?

  Ingen har påvisat något faktiskt.

  Kom med fakta annars är detta en ”tro” och att tro är att inte veta.
  D.v.s. tro är en fantasi.

  – men tro om det tröstar!

  9
  5
 6. Jag jobbade inom energi på den tiden (80 talet) och vad jag minns så var de flesta tekniker positiva till att länka av gas till Sverige, men stötte på patrull av CP partiet. Hur som helst blev det ju inte ngn gas till Sverige.
  Tråkigt.

  20
  • Kan inte tänka mig att rysk gas någonsin varit aktuellt, då Sverige redan får gas från Danmark sen 80-talet. Det finns fortfarande en massa pumpstationer för detta i hela södra Sverige. Gasen kommer in via en gasledning till Klagshamn i Skåne och transporteras sen vidare till kommunerna i Skåne och Halland

Kommentera