Stäng

Elkrisen lamslår Sverige – Uddevalla missar 1.500 jobb

ELKRISEN. Uddevalla har tvingats tacka nej till 1 500 jobb. Det är en av många kommuner som vittnar om elkrisens effekter. ”Vad ska vi göra om elen är det enda alternativet och vi inte får tillgång till mer el?” undrar en uppgiven Sophie Carling på Uddevalla kommun. ”Man känner sig väldigt maktlös.”

Problem med elförsörjningen har gjort att både Laholm och Robertsfors har varit tvungna att tacka nej till stora företagsetableringar och därmed gått miste om tusentals jobb. Nu visar Tidningen Näringslivets rundringning att elkrisen sprider sig. Allt fler kommuner tvingas dra i handbromsen.

I Uddevalla har man från kommunens sida gått ut och varnat medelstora och stora företag för elsituationen och rekommenderat dem att analysera vad den kan betyda för företagens fortsatta verksamhet, berättar Sophie Carling, näringslivsutvecklare i Uddevalla kommun.

Vi har skickat ut en rapport som har tagits fram av Länsstyrelsen i Västra Götaland där det framgår att effektbehovet av el kan komma att öka med 125 procent fram till 2030 om industrierna med högst koldioxidutsläpp i regionen skulle satsa på storskalig elektrifiering, säger Carling.

Uddevalla kommun ansökte för två år sedan om ett så kallat konsessionsavtal, för att få tillgång till mer el. – Vi har inte hört något sedan dess. Det finns stora problem med just konsessionsavtal, då man inte får lov att söka dem på som man uttrycker det ”spekulation”. Det måste alltså finnas en skarp kund i ansökan, men det finns få som vill vänta i åtta till tio år för att få veta om de kan göra investeringar. För oss i kommunen är det inte på spekulation, då vi vet att vi har ett faktiskt behov inför kommande situationer.

Läs hela artikeln på Tidningen Näringslivet…

Steget Efter, det var då, nu har vi inte överskott på sommaren heller.
Idag ger vind, sol och värmekraft runt 10 procent av Sveriges behov. Vattenkraft ger 55 och kärnkraft 35 procent, Foto av Pixabay Pexels.com

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 reaktioner på “Elkrisen lamslår Sverige – Uddevalla missar 1.500 jobb

 1. Eltrampgenerator!

  Kanske något för alla arbetssugna invandrare ?

  Erbjud dem 25 öre / kWh !

  Så slipper de blockera alla kafféer i sta’n hela dagarna !

 2. Globalisternas nyttiga idioter påstår att vi har ett Klimat-nödläge. Och dom som inte är fullt lika lättlurade utan tänker själva, kallas för Klimatförnekare !
  Men eftersom vi nu uppenbarligen har ett El-nödläge, långt innan den smällkalla vintern har kommit, så får väl muppar och annat löst PK-folk benämnas Elförnekare då ! Fastän dom vill driva det mesta med el som inte finns.

 3. Det är ingen brist på El säger Drygeman, nej och det är ingen brist på korkskallar heller,
  det är bara att kolla i Regimen, där finns hur många som helst!

  11
 4. Sett över en generation så har miljösekten åsamkat Sverige och svenskarna skador som uppgår till flera tusen miljarder kronor

  25
 5. När ska vi få se en ände på all idioti som försiggår i detta land? Hur i helvete kan vi ha en regering med idel idiotministrar som gör att allt de tar sig för går käpprätt åt helvete?

  34
 6. ”Elkris”!
  Smaka på ordet!
  Den rödgröna så kallade regeringen har förvandlat Sverige till något som kan liknas vid ett U-land!
  Man har fått lära sig att det finns ”I-länder” och ”U-länder”, Sverige kan nu benämnas som ett ”A-land”, dvs ”avvecklingsland” med allt vad det innebär i form av el-brist, polisbrist, bostadsbrist, beredskapsbrist, skolkris, försvarskris, vårdkris samt en eskalerande våldskris mm!

  39
  1. Det enda det inte är brist på är invandrare. Ökar man befolkningen med 2 milj på kort tid utan att bygga ut infrastrukturen så blir det såhär.

 7. jag har sagt det förut, men säger igen, Extremistpartiet MP är direkt skadligt för Sverige, och såssarna är ena j..la syltryggar som går med på att förstöra Sverige.

  47
 8. Notera att vindkraften enligt EU-kansliets order skall skickas till Mellaneuropa. Där skall man slippa vindkraftstörningar.

  21
 9. I praktiken tvingar S/MP/C företagen som kan att flytta ut ur Sverige eller att lägga ned. Vad skall då finansiera vår välfärd resp bidragen till invandrarna?

  47
 10. Detta att arbetslöshetstalen ökar varje vecka,samtidigt som kan vi läsa hur företag flyttar utomlands,eller avstår etablera sig i Sverige !!
  Orsaken i flesta fall,att det inte längre kan försäkras om tillräcklig El-försörjning !
  Då står den ansvarige ministern och blåljuger för befolkningen,allt för att tillmötesgå Miljö-extremisterna MP !!

  45

Kommentera

%d bloggare gillar detta: