Stäng

Semestrande afghaner ska tas ”hem”

AFGHANISTAN. ”Svenskar” som är fast i Afghanistan kan flygas ut ur landet inom kort. Men för att kunna evakueras måste de ta sig till Kabuls flygplats. Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar att information om evakuering har gått ut till svenskar på svensklistan – men twittrar samtidigt: ”Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna men några svenska medborgare och lokalanställda har lyckats ta sig till Kabuls flygplats”, twittrar Sveriges utrikesminister Ann Linde.

”Charterflygplanet” TP 84 Hercules. Flygen kommer att gå både till Tbilisi i Georgien och Islamabad i Pakistan. Inget sägs om vem som arrangerar flygningen vidare till Sverige. Foto: Försvarsmakten

I onsdags fanns 300 namn på den så kallade ”svensklistan”, svenska medborgare och personer med svenskt uppehållstillstånd som vill bli evakuerade från till Sverige. Nu omfattar listan över 400 personer och antalet växer säger UD:s presstjänst.

Utöver svenskar och lokalanställda, vill många afghaner med svensk medborgarskap eller uppehållstillstånd ha hjälp till Sverige. Hundratals har befunnit sig på semester i sitt hemland, trots att UD avrått från resor till Afghanistan sedan år 2006 och att UD uppmanade alla att lämna landet den 5 augusti. En av dem är Robina Ansary, som berättat att hon är i Afghanistan med man och tre små barn på föräldraledighet och att hon och många andra regelbundet reser tillbaka till det farliga Afghanistan efter att man fått uppehållstillstånd i Sverige.

För att få resa till Sverige med ett av försvarsmaktens transportplan måste man själv ta sig till Kabuls flygplats. Kostnaden för transporten till Sverige kommer enligt UD att krävas av de som flygs hit.

Från Utrikesdepartementet: Information till svenskar i Afghanistan 

Sverige undersöker möjligheterna för svenskar att lämna Afghanistan via Kabuls flygplats. UD hjälper nu i första hand lokalt anställd personal, men bistår även svenskar på plats i den mån det är möjligt.

Vi har i nuläget information om att det kommer att finnas flera flyg från Kabuls flygplats under de närmaste dagarna som erbjuder platser till svenskar.

Det är mycket oroligt på vägen till och kring flygplatsen. Att ta sig dit kan därmed vara förenligt med fara. Man måste därför själv noga överväga om det är möjligt och säkert att ta sig till flygplatsen.

På flygplatsen finns svensk personal som försöker underlätta för svenska resenärer vid inpassering till flygplatsen, men de kan inte söka upp eller hämta svenska resenärer utanför flygplatsområdet.

För att kunna resa med flygen måste man vara bosatt i Sverige och ha ett giltigt svenskt pass, eller giltigt pass och uppehållstillståndskort om man inte är svensk medborgare.

Kostnaden för resan kommer resenären att få betala i efterhand. 

Utrikesdepartmentet har inrättat ett särskilt krisnummer för frågor om situationen i Afghanistan 08 – 405 19 00. Detta är ett konsulärt nödnummer som man kan ringa om man är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Från och med den 16:e augusti bedrivs ambassadens arbete från Stockholm. Ambassaden har därmed mycket begränsade möjligheter att bistå svenskar i Afghanistan.

För afghaner som arbetat för den svenska Försvarsmakten

Ambassaden kommer inom kort att ta emot en lista från svenska Försvarsmakten över de personer som arbetat för svenska insatser i Afghanistan fram till år 2015. De afghanska medborgare som tidigare arbetat för svenska Försvarsmakten och som vill komma i kontakt med svenska ambassaden bör skicka meddelande med rubriken ”Kontakt 2021” till  följande e-post: ambassaden.kabul@gov.se

For Afghans who worked for the Swedish Armed Forces

The Swedish Armed Forces will soon send the Embassy a list of the people who worked for Swedish operations in Afghanistan up to the year 2015. Afghan citizens who previously worked for the Swedish Armed Forces and want to come into contact with the Swedish Embassy should send a message with the text ‘Contact 2021’ in the subject line to the following email address: ambassaden.kabul@gov.se

Senast uppdaterad 21 aug 2021, 13.36

-Pettersson säger att har du rest tillbaka till landet du flytt ifrån kan Migrationsverket dra in ditt uppehållstillstånd.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “Semestrande afghaner ska tas ”hem”

 1. Man får väl innerligt hoppas att merparten av dessa ”svenskar” inte lyckas ta sig in till flygplatsen.

  Har man ljugit sig till ett uppehållstillstånd och därefter dessutom rest tillbaka till landet man fått skydd ifrån (på samma gång tvärs emot alla gällande rekommendationer) får man också lära sig ta konsekvenserna av det.

  Men det klart, vad annat hade man att vänta sig av Linde? Denna människa och hennes rövarband till regeringskumpaner måste bort för alltid!

 2. Eftersom inga motsatte sig talibanernas övertagande betyder att afghanerna vill att de ska styra.
  Sverige kan erbjuda skydd för de afghaner som jobbat för Sverige, det är ok.
  Övriga ska lämnas där. Afghaner med uppehållstillstånd har förverkat sitt uppehållstillstånd.

 3. ”-Pettersson säger att har du rest tillbaka till landet du flytt ifrån kan Migrationsverket dra in ditt uppehållstillstånd.”

  Har det någonsin hänt?

  23
 4. Svenska medborgare på internationellt uppdrag ja, alla andra nej. Speciellt de med UT vilka skall makuleras, personer från Afghanistan är ju hemma efter eget val.

  22
 5. Sverige har ansvar för alla Mena länder, man plockar hem sådana som säger sig ha flytt från till exempel Afghanistan, men åker gladeligen på semester dit, vad är det som lockar
  så i den kalla Nord, som jag ser det är det bidragssnabeln plus att det är nästan fritt att begå brott här, och i vissa fall blir dom belönade med Miljonskadestånd trots att dom har begått grova brott? Finns någon mer inskränkta regimer på jorden än den Svenska,? Inte
  så inskränkta , man går på alla valser som dom så kallade flyktingarna drar!

  42
  1. Det förekommer uppgifter om att runt hälften av ”afghanerna” kallade Iran för hem innan de betalade för en all-inclusive i Sverige. Huruvida någon av dessa semestrar i Afghanistan vet jag inte men det är inte heller uteslutet. Semestra är inte rätt ord då motsatsen är arbeta och det lär inte förekomma i någon större utsträckning.

   16
 6. Detta får mig att tänka på tsunsamikatasrofen.Var fanns hjälpen då från svenska myndigheter?

  44

Kommentera

%d bloggare gillar detta: