Stäng

Är det för många invandrarelever eller för få lärare?

INVANDRING. Mellan 30 och 36 procent av alla elever i niondeklass som läser svenska som andraspråk har underkänts de senaste tre åren, och blir därmed inte behöriga till att läsa ett nationellt gymnasieprogram. Det rapporterar Sveriges Radio P3 Nyheter med hänvisning till Skolverkets statistik. Läs igen, mellan 30 och 36 procent av grundskolans elever kan inte svenska när de slutar.

Utbildningsministet Ekström (S). Foto Kristian Pohl, regeringskansliet

Enligt P3 är en av flera troliga orsaker att det finns få behöriga lärare i svenska som andraspråk. Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att det finns ett förslag om att göra det möjligt att de som läser till låg- eller mellanstadielärare ska kunna läsa svenska som andraspråk. – Vi kan inte vara nöjda med att elever går ut svensk skola utan att kunna tillräckligt bra svenska.

-Pettersson hör utbildningsministern Anna Ekström (S) säga att det behövs insatser och pengar. Jag är inte lärare eller utbildningsminister med en grundlön på 140.000 kronor i månaden men jag skulle vilja påstå att det är ”någon” som importerat för många elever med ett annat språk än svenska som modersmål utan att göra en konsekvensanalys.

I grundskolan går c:a 1.080.000 elever, av dem är 70-80.000 nyinvandrade. 308.000 elever är berättigade till modersmålsundervisning, det är elever som har ett annat modersmål än svenska. Det motsvarar 29 procent av samtliga elever. De vanligaste språken är arabiska och somaliska.

Skolverket

Man ska vara bra optimistisk om man tror att det går att importera över 300.000 elever från främmande kulturer utan att det blir stora problem.

Skolan fungerade bra 1965, i varje fall vad jag minns. Alla elever lärde sig svenska, även invandrarna.
Petterssons klass 6F innan Mena kom till Sverige. Fyra var invandrare,13 procent.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Är det för många invandrarelever eller för få lärare?

 1. ÄR DET FÖR MÅNGA BROTT, ELLER ÄR DET FÖR FÅ POLISER?

  DU bestämmer hur du vill ha det i Sverige…brottsligt, eller inte brottsligt?

  VAL 2022… för förstånd och mot idiotin.

 2. Det är för många invandrarelever för ett Sverige med normal kapacitet- Naturligtvis klarar inte Sverige den extremt stora invandringen. En invandring utan karantän, utan covid-tester och inga bakgrundskontroller. Samma mönster, som de flesta myndigheterna följer d.v.s. inga åtgärder för att skydda sin egna befolkning. Ett tillvägagångssätt, som riskerar rikets säkerhet varje dag. Jag förstår inte vad myndigheterna egentligen sysslar med annat än försöka frysa ut svenskar från sitt egna land. Nyval är nödvändigt. Ingen ska kunna regera så avskyvärt likgiltigt mot sitt egna lands befolkning och ändå sitta kvar på sina ministerposter.

 3. Helt klart är det för många invandrarelever men värre är att vi i svensk skola kan välja svenska som andra språk, solklart att svenska alltid skall vara första språket i Sverige!

 4. Gängen tackar och tar emot för den nya stora rekryteringsbasen.

  Det här är tamejf-n en tickande bomb. Sverige kommer snart att vara ett obeboeligt maffialand. Det inte staten tar ifrån dig i skatt tar ditt lokala gäng istället.

  17
 5. Nu vill de i Kalifonien lösa sådana här problem genom att ta bort kravet på att kunna läsa, skriva och räkna för att få gå på gymnasiet. Vi får väl se hur länge det dröjer innan våra svenska politiker känner sig inspirerade.

  14
 6. Grebo5
  Nej det påstår inte svenska politiker, däremot många tidningar men de börjar ändra sig även om det retar både invandrarmotståndare och invandrarvänner.

  1
  5
 7. Swede
  Nej, du lär dig mest i det vanliga livet, sitta på lektioner passar inte alla. Men är du tvungen att göra dig förståd så blir det lättare.

 8. Grebom5
  Nej satsa inte på det svenska språket. Låt invandrarna förlora på att inte lära sig svenska, då gör de det.

 9. ”The proud swede”!
  Håller helt med dig!

  Varför ska de lära sig ett språk, som talas i det land de lämnat för att de inte vill, eller kan vara kvar i?

  – om de vill, eller kommer att vända tillbaks blir det en uppgift för det landet att lära dem språket.

  => Det är väl ändå inte vår skyldighet eller vårt intresse att de kan ett annat språk?

  18
 10. Satsa allt krut på det svenska språket, håller med Den stolte svensken att det är hål i huvudet.
  Våra barn har läst svenska på sidan om den internationella skolan då vi levde utanför Sverige och det betalades ej av det land vi bodde i.

  Vi var förvisso ej bidragsturister utan hade lön som alla borde göra som också alla borde göra. och betalade skatt.

  Att göra som Sverige och dess Nomenklatura, skämma bort de hitkomna och och låta oss stå för notan är inget annat än bedrägligt.

  22
  1
 11. 308.000 elever har ett annat modersmål än svenska och är berättigade till modersmålsundervisning.
  Låter dyrt. Med tanke på att t.ex. Helsingborgs befolkning numera består av 165 olika nationaliteter,
  för att inte tala om Malmös befolkning med 179 olika nationaliteter, eller Stockholms med 193 nationaliteter.

  24
  1. Pålsjö!
   Jag är säker på att du har fel eftersom svenska politiker påstår de blir svenskar genom att trampa svensk mark.

   För gavs indikation varifrån du kom svenskamerikan alltså svensk som levde och arbetade i Amerika, nu heter det svensksyrier, svensksomalier o..s. v.

   Av detta enligt logikens lagar skall de tala svenska så fort de lämnar sitt hem, vad de talar hemma är för oss likgiltigt.

   19
 12. Det är fullständigt hål i huvudet att låta elever läsa ”hemspråk” som det hette förr. Det måste väl vara rimligare att låta dem läsa Svenska? Sitt eget språk pladdrar dom ju hemma och bland sina ”broschor” och i moskén

  37

Kommentera

%d bloggare gillar detta: