60 år sedan Berlinmuren började uppföras

HISTORIA. Den 13 augusti för 60 år sedan började Berlinmuren byggas. Den blev den kanske tydligaste symbolen för kalla kriget, och delade Tyskland i öst och väst fram till 9 november 1989.

Den 19-årige gränsvakten Hans Conrad Schumann hoppade över gränsen vid Bernauer Strasse den 15 augusti 1961.© Peter Liebing/Ullstein

Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen ”antifascistiska skyddsvallen” om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla ”fascismen” ute. Muren, som var en del av järnridån, var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.

DDR skulle bli en attraktiv socialistisk modellstat. Många drömde om en bättre värld, ett socialistiskt, antifascistiskt samhälle som skulle skapas i stället för den nazistiska diktaturen. Socialismen innebar en dröm om rättvisa, humanism och fred, som kontrast och värn mot nazism och fascism. 

Men Östtyskland var fattigt och utarmat. Västtyskland fick ekonomiskt stöd av USA för att bygga upp landen, medan industrier och utrustningar i Östtyskland plockades ned och sändes till Sovjetunionen. Det styrande partiet SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) tog order från Moskva. Protesterna ökade mot det socialistiska kontrollsamhället och hundratals unga välutbildade östtyskar lämnade dagligen landet via Västberlin.

Östtyskland hade redan tidigare velat spärra gränsen till Västberlin, och redan 1952 spärrades gränsen mot det egentliga Västtyskland med stängsel och andra skydd. Men tågtrafiken i Östtyskland till och från Östberlin gick i hög grad genom Västberlin. Det hade blivit förbjudet i Östtyskland att hoppa av till väst, men det var bara att stiga av tåget i Västberlin. Invånare i stora delar av Östtyskland hade fått svårt att resa inom landet om Västberlins gräns spärrats. Därför byggdes en 125 km lång järnväg runt Västberlin, kallad Berliner Außenring, som blev klar 1961.

-Pettersson säger att Berlinmuren var ett bra exempel på kommunismens misslyckande…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “60 år sedan Berlinmuren började uppföras

 1. Vi åkte genom Östberlin precis när muren fallit.

  Alla bilar tutade när de passerade det just tömda vakttornet.

  Vi handplockade bitar av muren, som vi ännu har kvar.

 2. Kommunismen en utopi, dröm om att alla människor är identiskt lika, tänker och tycker lika.
  Att alla aldrig blir avundsjuka, alla lever i harmoni som en enda stor familj.

  Det är dessa utopiska tankar som får folk i Sverige att tro på multikultur och integration.
  Folk utan egen tankeförmåga de bara följer sina idoler i ur och skur.

  De bildar kluster/partier och tror, det är så enkelt och bra bara nicka och bocka och säga ja till alla idiotier deras ledare föreslår, de känner glädje och samhörighet då de kan sabla ner någon som är sanningssägare.

  Sanningens minut kommer till de flesta allt efter de får mer och mer livserfarenhet, tyvärr finns en kategori som stelnat i sin tro på något som inte finns. De vänstervridna!

 3. Denna dag glömmer Stenbock aldrig…
  Orsaken var att Stenbock med min dåvarande fästmö och senare fru,beslöt att göra en semesterresa till Berlin. Detta var omständigt eftersom man behövde Visum,för att resa el. passera DDR. Alltså sökte vi sådana på DDR´s
  Handelsbesktining i Sthlm.
  12 augusti for vi iväg via Sassnitz mot resmålet. Väl i hamn blev vi stoppade av gränsvakterna,som påstod att våra Visum inte längre gällde !! Vi fick välja att åka tillbaka med samma färja,eller få tillstånd att besöka Stralsund i 48 timmar.
  Vi valde det senare för att få ut något för pengarna.(Stralsund hade inte förändrats sedan tiden Sverige var innehavare)
  Först när vi åkte tillbaka fick vi veta orsaken till denna förändring.Berlinmuren höll som bäst på att uppföras.
  Under de 28 år som denna stod kvar,sköts flera 100-tal människor ihjäl,när de sökte nå friheten i Väst.,

 4. Var det inte så att Sovjetunionen var beredd att dra tillbaka trupperna om Tyskland förklarade sig neutrala, det vill säga inte anslöt sig till NATO, som var fallet med Österrike som åter var en enad stat 1955?

  • Stalin hade en idé under kriget att Tyskland skulle bli en enad neutral stat som han förväntade sig mycket krigsskadestånd från.

   Jag har aldrig hört att Sovjet dragit sig tillbaka frivilligt men minns Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968.

   Från Kuba blev de tvingade att dra sig tillbaka 1962.

   10
   1
   • Nyckeln var tydligen att Österrike, i motsats till Tyskland, var villiga att förklara sig neutrala (att inte gå med i NATO.

    ”25 januari – 28 februari 1954 var statsfördraget ett av ämnena vid förhandlingarna på segrarmakternas utrikesministerkonferens i Berlin. En österrikisk delegation med utrikesminister Figl deltog och 12 februari började förhandlingarna kring Det österrikiska statsfördraget. Även den senare förbundskanslern Bruno Kreisky deltog som statssekreterare i förhandlingarna med de fyra segermakterna. Förhandlingarna misslyckades då Sovjetunionen inte gick med på att lämna Österrike senast sommaren 1955.[6] Genombrottet skedde 1955 efter långa förhandlingar med Sovjetunionen dit förbundskansler Julius Raab bjudits in 24 mars 1955. 15 april 1955 när jublande folkmassor mötte den österrikiska delegationen vid hemkomsten från Moskva betraktade Kreisky som den största dagen i sitt liv. Slutförhandlingar följde i Wien.

    Avtalet skrevs under av respektive segrarmakts utrikesminister: Vjatjeslav Molotov (Sovjetunionen), John Foster Dulles (USA), Harold Macmillan (Storbritannien) och Antoine Pinay (Frankrike) och Österrikes utrikesminister Leopold Figl. Även de fyra höga kommissionärerna från de fyra segrarmakterna skrev under avtalet. Avtalet ratificerades 7 juni 1955 av Österrikes parlament. Ockupationstrupperna hade 90 dagar på sig att lämna landet efter att avtalet trätt i kraft, det vill säga till och med 25 oktober 1955. 26 oktober samma år följde antagandet av Österrikes neutralitetslag (Neutralitätsgesetz) efter schweizisk förebild. 14 december det året följde Österrikes medlemskap i Förenta nationerna. Statsfördraget är arkiverat i Moskva.” (https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96sterrikiska_statsf%C3%B6rdraget)

    Dagen efter ockupationens upphörande förklarade sig Österrike neutralt. Österrike är fortfarande i dag inte medlem i NATO.

Kommentera