Stäng

Inte olagligt att råna barn

BROTTSLIGHET. Under avdelningen ”Sverige är fantastiskt” hamnar detta. Det är fritt fram att omringa barn och tvinga till sig barnets skor. Två äldre pojkar dömdes i tingsrätten för bland annat rån efter att ha uppmanat en yngre pojke att ta av sig sina skor. Hovrätten konstaterar dock att det påstådda handlandet över huvud taget inte omfattas av straffbestämmelsen och ogillar åtalet på samtliga punkter, skriver Dagens Juridik.

Sveriges Rikes Lag Foto Wolters Kluwer CC BY

Tre personer – 16, 17 och 18 år respektive – åtalades vid Kalmar tingsrätt för rån och övergrepp i rättssak efter att ha tvingat till sig en yngre pojkes skor och därefter hotat honom att inte gå till polisen.

Målsäganden uppgav att han och en jämnårig kamrat stod och väntade på bussen i Kalmar den 24 oktober 2020 när det kom fram tre okända äldre killar. En av killarna sa åt honom att han skulle sätta sig ned och frågade sedan vilken skostorlek han hade. Därefter ombads pojken att ta av sig skorna, vilket han gjorde. Han lämnade sedan över skorna till killen som frågat. Samma kille tog kort på målsägandens bankkort och uttalade att någon skulle komma hem till honom om han kontaktade polisen.

Kalmar tingsrätt ansåg att pojken redogjort för händelseförloppet på ett trovärdigt sätt. Målsägandens vän, samt en vakt och en polis som involverades i anslutning till händelsen, bekräftade pojkens utsaga. Domstolen fann det därför styrkt att 16- och 17-åringen i samförstånd med varandra agerat på det sätt åklagaren gjort gällande. Det bedömdes att 16-åring var den som fotat målsägandens bankkort och han dömdes därför även för övergrepp i rättssak.

Domen överklagades till Göta hovrätt, som gör en helomvändning.

Hovrätten noterar inledningsvis att åklagaren inte ens påstått att något våld eller hot förekommit. De tilltalades påstådda handlande – att omringa pojken samt uppmana honom att ta av sig skorna – har enligt domstolen inte utgjort ett sådant hot som omfattas av straffbestämmelsen.

Åklagaren gjorde i hovrätten i andra hand gällande att handlandet ska rubriceras som utpressning, men också här konstaterar domstolen att agerandet inte omfattas av straffbestämmelsen.

Både 16- och 17-åringen frikänns därför på samtliga åtalspunkter.

Roien Ahmad Safi och Marc Lievain Nzengu heter de friade rånarna och de hör hemma i Afghanistan respektive Kongo.

-Pettersson hoppas att åklagaren försöker ta detta till högsta domstolen, det är fullkomligt orimligt…

I Danmark arbetar polisen annorlunda. Tidigare chefen för mordutredningar Ove Dahl undrar varför inte den svenska polisen talar om vad de vet om möjliga förövare vid varje tidpunkt.

Vi talar om vad vi vet, oavsett om det är mord, våldtäkt eller något annat brott där gärningsmännen kanske har setts. Vi talar om så bra som vi kan i ett försök att lösa fallen, säger Ove Dahl till Ekstra Bladet och fortsätter Jag har många exempel från min tid när vi har fått hjälpt av allmänheten. Om vi inte ger någon information alls, får vi ingen hjälp, förklarar den danska polisen.

Svensk polis arbetar mycket annorlunda än dansk polis.

”Problemet med den svenska polisen är att de har så många byråkratiska regler. Nästan alla undersökningssteg måste godkännas av en advokat”

”Jag har ofta sagt att jag är jätteglad att jag inte arbetar hosi svensk polis”, säger Ove Dahl.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 reaktioner på “Inte olagligt att råna barn

 1. – visst!
  Hovrätten har ju att rätta sig efter kontraktet som socialdemokraterna skrev med mislimska brödraskapet 1999, och som ännu gäller!

  Läs kontraktet så får du förklaringen.

 2. Domarna i hovrätten har därmed avslöjats ingå i något av de vänsterextremistiska nätverken HILDA, RUBEN, IDA eller Legal Lady. Korruption m a o!

  Partibok är ju i Sverige viktigaste parametern för domares anställning. Det är därför PK-maffian skriker i högan sky när DEMOKRATISKA länder som Visegradländerna gör sig av med vänsterextremismen inom sin statliga administration. Tillsättandet av domare sker där numera på ett öppet sätt och efter oberoende förslag sker beslut i parlamentet. Regeringarna FÅR INTE beröras i förarbetena. Otänkbart i Sverige!

  12
 3. Om jag säger till någon ”ta av dig skorna” så är det naturligtvis ej straffbart. Om personen i fråga nekar att at av sig skorna och jag hotar honom då begår jag en brottslig handling.

  Att rånaren i det här fallet tog kort av grabbens bankkort och hotade honom ” om du går till polisen skall någon komma hem till dig” vilket tydligen hänt då skall han dömas helst med utvisning även hans kompanjoner som ej avstyrde den kriminella handlingen skall ha samma straff.

  Ytterst korta straff i Sverige men utvisning på livstid.

  24
 4. Sverige är nog det enda land som det går att döda, skadeskjuta och nu råna barn utan straffpåföljd. Var det så här de som röstat på 7-klövern ville ha det. I så fall är det ju gott så.

  22
 5. Det är så Svenska politiker lovat storkapitallisterna, att köra ner landet
  från insidan, och lagvrängarna är kompisar och partikamrater till styret
  resultatet kan bara bli, och har blivit ren idioti, och d(u)mstolarna fullföljer
  idiotin!

  27
 6. Kommer ihåg att det blev ett j-a hallå när det påstods att någon hade ryckt en slöja från någon musse-kärring. Det visade sig att allt bara var en uppdiktad skröna, men trots det så blev det ett omfattande pådrag. Men det är ju skillnad på adel och tjänstehjon.

  43
 7. Som sagt. Så här var det i Polen och Ungern innan riktiga politiker började städa upp i rättsstaten . Vi har mycket att ändra på efter nästa val

  43
  1. Och det är det som regimen här är rädda för att landets väljare
   ska följa Polens och Ungerns exempel att rensa upp i kommunistträsket!

   27
 8. Jaha, då var det prejudikat på detta då. Det är bara att gå på och tillvinga sig ungdomars tillhörigheter och tvinga dem att klä av sig. Hovrätten säger ju att det inte är olaglig ju. Jag tror vi behöver rensa ut i hovrätten.

  50
 9. Inget förvånar Stenbock längre,i detta nedgångna land !! Korrupt och anarkistiskt likt andra Bananrepubliker…..

  42
 10. Vem är förvånad i vänsterfeministernasSverige? Det måste till en konservativ regering för att det ska bli ordning i Sverige och slut på alla vänsterns galenskaper.

  39
 11. SINNESSJUKT !!!

  Socialdemokraterna applåderar och välkomnar detta beteende/kriminella brott…. DET ÄR EN VINST FÖR SAMHÄLLET!

  Nästa gång är det din son eller barnbarn som blir utsatt.

  Kommer DU fortsätta rösta för detta, kommer DU rösta på Socialdemokraterna!?

  Sverige behöver akut vård!

  51

Kommentera

%d bloggare gillar detta: