Putin skrattar hela vägen till banken när vi köper elbilar

KLIMAT & MILJÖRÖRELSEN. Oljepriset kommer att lyfta när ingen vill äga oljebolag, samtidigt som alla – företag och privatpersoner – ska tvätta sig gröna. Och efterfrågan är det inget fel på när vi bränner olja för att tanka elbilen, skriver Henrik Mitelman på Dagens Industri.

Rysslands president Vladimir Putin. Bild från Wikipedia.

Vi ska elektrifiera det mesta, verkar många tro, ivrigt påhejade av företag och politiker i västvärlden. Grönt är skönt och allt som går på el uppskattas, från elektroniska cigaretter till fordon.

Oljan är vår viktigaste energikälla. Den driver merparten av bilarna och nästan alla fartyg och flyg. Oljan finns dessutom inom räckhåll för alla som läser denna text. Det kan vara i smörförpackningen, i fodralet till läsplattan, mjölkpaketet och juiceflaskan.

Dessutom har skeppet från Asien med Ipaden, Iphonen och kaffemaskinen använt olja för att transportera dessa till butik, utöver all olja som krävs för att tillverka grejerna. Även morgonrocken bär spår av olja i både tillverkning och transport (från Vietnam som är vår största producent av just kläder).

Detsamma gäller elbilar, elmopeder eller vad det nu kan vara.

Vi kan tvätta oss gröna genom att använda eldrivna prylar, men vi får inte lura oss själva att tro att vi blir mindre beroende av oljan. Faktum är att det är precis tvärtom. Vår konsumtion av olja stiger, både i industriföretagen i Södertälje och bland hipsters på Södermalm.

Den internationella energimyndigheten IEA visar i sin senaste rapport hur utvecklingen ser ut. Oljekonsumtionen ökar stadigt efter att ha fallit något när coviden lamslog världen förra året.

Bild från Dagens Industri

Bara för att producera elen krävs enorma mängder olja. I dag är vi i väst, för att inte tala om andra delar av världen, beroende av olja (och kol) för att just få fram el, både indirekt när vi producerar andra kraftverk – vind, vatten, sol eller vad det kan vara – och i ökad utsträckning krävs det att vi eldar olja för att få elektricitet. 

Det som förenar alla aktivister är hatet mot oljan. Den produkten går bort i alla sammanhang – utom när det handlar om vår konsumtion så klart.

-Pettersson säger att medan ”de goda aktivisterna” protesterar mot olja i alla sammanhang, så använder de gärna produkter som inte skulle finnas utan olja, som Iphone och Tesla medan de sysslar med att rädda klimatet, genustrams och värdegrund.

Detta medan Vladimir Putin och några arabiska shejker skördar frukterna av vårt beteende…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Putin skrattar hela vägen till banken när vi köper elbilar

 1. Peter Skoglund
  Många oroar sig inte för koldioxid men många oroar sig för kärnkraftsavfallet och vad man förvara det säkert.

 2. en detalj i början är att oljan i oman sudiarabien. med mera börjar ta slut.. det är så illa att araberna kände sig tvingade att sluta fred med israel.. det betyder ju att usa inte vängre har kontrol över oljan . men man har enorma summor dollar upp bundna i dollar..
  och risken är stor att putin tar över oljemarknaden och det dom sker då är att han troligen inför guld myntfoten igen ..och då får man en ekonomisk försjutning..det är alltså ganska besvärande dessa vänskaps brev skriver till varandra..risken är stor att värden får någon annan som dirigerar orkesten.

  5
  1
 3. Ett tips till dig som är arbetslös, investera i en dieseldriven bärgningsbil för med tanke på att kreti och pleti köper allt fler el-bilar så kommer du då ha hur mycket jobb som helst när vintern slår till med bitande kyla!

  24
 4. Peter Skoglund
  Kol är ett bättre alternativ, rena röken, och vips så behöver ingen oroa sig för koldioxid.

  6
  4
  • ”Rädd……..
   Vattenkraft och kärnkraft måste vara grunden i ett stabilt och tryggt energisystem. Vilket även är det allra bästa för svensk natur och miljö. Med mycket låga koldioxidutsläpp.

   Kärnkraft grönast över en hel livslängd.

   ”En livscykelanalys visar att kärnkraften i Sverige under hela sin livstid har lägst koldioxidutsläpp jämfört med andra energislag. – Vi har gjort livscykelanalyser för de tre huvudsakliga kraftslagen i Sverige, som är kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Och där landar kärnkraften som klar vinnare i parametern klimatutsläpp, säger Anders Johansson, senior kärnteknisk rådgivare på Vattenfall.”

   Det man tar hänsyn till i analysen är allt från byggnationen av kraftverket, alla effekter av bränsleframställning samt rivning och omhändertagande av avfall. Med andra ord den totala livscykeln.
   Ett vindkraftverk beräknas hålla i tjugo år medan ett kärnkraftverk ska ha en livstid på sextio år – även om Ringhals 1 och 2 stängdes efter fyrtiofem år, vilket analysen tar hänsyn till. För vattenkraft sätts livslängden till hundra år på dammar och sextio år på kraftverk – även om de äldsta kraftverken redan är långt äldre än så.

   Utsläpp av koldioxid per producerad kWh:

   Kärnkraft 2,5 gram
   Vattenkraft 4 gram
   Vindkraft 12 gram

   https://energyplaza.vattenfall.se/blogg/karnkraft-gronast-over-en-hel-livslangd

 5. Författaren och debattören, Lars Hässler skriver om: ”Hotet från elektrifieringen”,
  att enligt regeringens planer, så ska hela Sveriges transportsektor gå över till förnyelsebar energi och även processindustrin, – enbart för LKAB behövs då 55 TWh förnybar el om året, vilket bara för deras del motsvarar 1/3 av all den el som producerades totalt i Sverige år 2019.

  Samt att Google, Facebook och Amazon redan har och planerar ytterligare enorma serverhallar som alla drar ofantliga mängder elektricitet, dessutom så bygger Northvolt Europas största batterifabrik, vilken även den kommer att kräva mängder av el.

  Varifrån skall all denna el komma? Vad händer om det blir elbrist eller om elsystemet slås ut? Om det blir långvariga elavbrott stannar t.ex. alla fordon inom en dag då det inte går att ladda batterierna. Polis, ambulans och brandkår kan inte rycka ut. Militära fordon kan inte köra vid ett krigstillstånd.

  Den svenska versionen av magasinet ”The Economist” beskriver olika katastrofala konsekvenser vid ett långvarigt elavbrott med 5 följande tänkbara scenarier: naturkatastrofer, cyberattacker, geomagnetiska stormar, elektromagnetiska pulsar och terrordåd, alla med katastrofala följder om elförsörjningen slås ut en längre tid: Televäxlar, internetroutrar och flygledning ligger nere, tunnelbana, tåg och bussar stannar, efter två dagar är maten slut och plundring börjar, dieselgeneratorerna stannar pga brist på bränsle, folk som fastnat i hissar dör, avlopp kan inte rensas och färskvatten inte pumpas ut, förorenad avföring för med sig kolera, – beväpnade miliser bildas. ”Vi kan inte säga att vi inte såg det komma”, skriver Lars Hässler.

  Hela artikeln går att läsa här:
  https://detgodasamhallet.com/2020/12/01/lars-hassler-hotet-fran-elektrifieringen/

  13
 6. ”Där ser man hur snabbt det kan gå,,,,,,,,,,,,,,,,”

  I fjol var det billigt med el i Sverige, i år är det betydligt dyrare. Framför allt i juni och juli har elpriserna varit rekordhöga, rapporterar Dagens industri.

  – Givetvis finns det vintermånader då priserna varit högre, men som enskild julimånad ser det ut som att 2021 blir den med högst pris, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia till tidningen.

  Att priset på el stigit kan till viss del förklaras av vädret, då vindkraft är beroende av blåst och vattenkraft av regn.

  – Förra året var det rekordblött, blåsigt och rekordbillig el. Nu är det tvärtom. Där ser man hur snabbt det kan gå, säger Sigvardsson.

  Svensk energipolitik och ”hållbara klimatsmarta val” ser ut att lösa ”klimatkrisen”. Eller hur regeringen?

  23

Kommentera