Stäng

Hamid Noury åtalas för folkrättsbrott och massmord i Iran

BROTTSLIGHET & INVANDRING. I dag, tisdag den 27 juli 2021 har åtal väckts mot Hamid Noury, född 1960 och iransk medborgare med tolkbehov på persiska, för dels folkrättsbrott, grovt brott, dels mord begångna i Iran 1988.

Iran använder ofta offentlig hängning

Åtalspunkt 1 – folkrättsbrott, grovt brott

1981–1988 pågick en internationell väpnad konflikt mellan Iran och Irak. I den avslutande fasen av den väpnade konflikten attackerades Iran vid flera tillfällen, bland annat den 26 juli 1988, av en väpnad gren av den politiska organisationen Iranska Folkets Mujahedin.

Irans dåvarande högste ledare, Ayatollah Khomeini, utfärdade kort därefter en order om att alla fångar i iranska fängelser som sympatiserade med Mujahedin och som var lojala i sin övertygelse skulle avrättas. Med anledning av ordern avrättades ett mycket stort antal av dessa fångar mellan den 30 juli och 16 augusti 1988 i fängelset Gohardasht i Karaj i Iran.

Den åtalade personen var, enligt åklagarna, vid den här tiden assistent till den biträdande åklagaren i fängelset i Gohardasht. Enligt åtalet har han, tillsammans med andra gärningspersoner i fängelset, deltagit i massavrättningarna och misstänks för att uppsåtligen ha berövat livet av ett mycket stort antal fångar som sympatiserade med Mujahedin samt att han utsatt fångar för ett svårt lidande som enligt åklagarna är att bedöma som tortyr och omänsklig behandling.

Enligt åtalet var Mujahedin delaktig i den internationella väpnade konflikten mellan Iran och Irak. Mujahedins attacker utgick från irakiskt territorium och skedde i samarbete med den irakiska armén. Åklagarna menar också att det fanns ett samband mellan den väpnade konflikten och massavrättningarnas varför denna gärning bedömts utgöra folkrättsbrott, grovt brott.

Åtalspunkt 2 – mord

Ledningen i Iran beslutade därefter någon gång före den 27 augusti 1988 att även andra politiska fångar i iranska fängelser, som sympatiserade med olika vänstergrupper och som ansågs ha avsagt sig sin islamiska tro, skulle avrättas. Ett mycket stort antal av dessa fångar avrättades därefter under perioden 27 augusti – 6 september 1988 i fängelset Gohardasht i Karaj i Iran.

Åtalet omfattar också att den misstänkte, tillsammans med andra gärningsmän under denna period, har berövat livet av ett mycket stort antal fångar som sympatiserade med andra vänstergrupperoch som ansågs ha avsagt sig sin islamiska tro. Dessa gärningar har inte bedömts ha samband med den väpnade konflikten och då brott mot mänskligheten inte kriminaliserades i Sverige förrän den 1 juli 2014 har dessa gärningar rubricerats som mord.

Folkrättsbrott, eller krigsbrott som det också kallas, är ett av de allra grövsta brotten, både sett internationellt och i den svenska lagstiftningen. Folkrättsbrott har bedömts vara så allvarligt att oavsett var de begås eller av vem så ska nationella domstolar kunna pröva sådana misstankar. På grund av att Sverige har universell jurisdiktion för folkrättsbrott, har vi både en möjlighet men också en viss skyldighet, att lagföra dessa brott, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.

Den omfattande polisutredningen som lett fram till detta åtal är en viktig signal att även om brott har begåtts utanför Sveriges gränser och många år tillbaka i tiden, så kan denna typ av misstankar lagföras i Sverige, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.

– Brott mot mänskligheten blev en del av den svenska brottsbalken först den 1 juli 2014 varför vi i åtalet inte har kunnat använda oss av den rubriceringen då de åtalade gärningarna ägde rum innan dess. Åtalet avser därför rubriceringarna folkrättsbrott, grovt brott och mord, klargör Kristina Lindhoff Carleson.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 15255-19.

Målsäganden, vittnen och sakkunniga från olika delar av världen kommer att höras under förhandlingen som beräknas pågå från och med den 10 augusti 2021 till och med april 2022.

-Pettersson säger att Hamid Noury anlände till Arlanda i november 2019 och har suttit häktad sedan dess. Varför ska Sverige kosta på en mångmiljonrättegång på den massmördaren? Hade herr Noury hoppats på en lugn pension i Sverige?

Anders Gustaf Dalman, skarprättare
Twitter

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Hamid Noury åtalas för folkrättsbrott och massmord i Iran

 1. Kommer bara att bli ledande svenska politikers chans till lite propaganda, typ, ”se här vad vi kan och gör”. Svenska rättsväsent blir till sig och får vara på den internationellla scenen en stund, istället för att följa folkviljan om lag,ordning och reda i det egna landet.

  16
 2. Assistent till åklagaren d.v.s statligt anställd eller som militär kommenderad. Får jag vara djävulens advokat, tänk er själva att vägra en order under krig, arkebusering.

  Högsta hönset ger order, du får till uppgift att utföra den vägrar du, dödsdom.
  Ser här att t.o.m. Pettersson anser denne figur vara massmördare, men skulle ni som anser honom vara massmördare varit starka nog att istället för att utföra, själva gå i döden.
  Svara ärligt, eller agera som en byråkrat med bra arvode men ingen tankeförmåga.

  7
  1
 3. Varför kommer en iransk trotjänare till Sverige?
  Och om det är för att han har släkt här betyder det bara att hela den islamistiska släkten ska kastas ut ur landet med omedelbar verkan. Sverige ska inte vara en säker fristad för alla världens islamiska och socialistiska terrorister och deras familjer.

  29
  1. @Niklas R, ”Varför kommer en iransk trotjänare till Sverige?”
   – Opposition i Iran minns och nu blivit stark och kommer att hämnas.. Opposition som finns i Sverige vet att han flyr och han grips. ”RETURN TO SENDER” skall vara Return to Hell.

 4. Anders Gustaf Dahlman blev missnöjd när de tog ifrån honom yxan och gav honom en giljotin istället.

  12
  1
 5. Självklart ska avskummet inför rätta men det här ska skötas av internationella domstolar, inget som Sverige ska lägga en massa pengar på. Plus fängelsevistelse. Eller släpps han efter 2/3?

  29
 6. Asgamarna i våra dumstolar gnuggar sina korrupta händer, när de kan blåsa svenska skattebetalare i vanlig ordning….

  35

Kommentera

%d bloggare gillar detta: