Stäng

Bristande id-kontroller ett säkerhetshot

INVANDRING. Staten kan i dag inte upprätthålla lag och ordning och en reglerad invandring, Sverige behöver få bättre kontroll över vilka som faktiskt bor i landet, skriver Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M) på SvD:s debattsida.

Maria Malmer Stenergard Pressbild

Dagens bristfälliga kontroll får allvarliga konsekvenser både för den enskilde och för samhället, genom att det öppnar för människohandel, skenäktenskap och organiserad brottslighet, skriver Malmer Stenergard.

M lägger därför fem förslag för att säkra identiteten hos människor som kommer till Sverige. Bland annat vill partiet att just frågan om att identiteten faktiskt är styrkt är central vid en ansökan om uppehållstillstånd.

 • Förtydliga den ansökandes skyldigheter: Det ska i lag finnas angivet vilka skyldigheter den som söker asyl i Sverige har. Det ska bland annat handla om skyldighet att utan dröjsmål ansöka om asyl och lämna in identitetshandlingar. Om den asylsökande inte medverkar till utredningen ska asylansökan ytterst kunna avslås.
 • Identiteten måste styrkas: Identitetsfrågan ska vara central i asylprocessen och identiteten ska börja utredas noga direkt när en person anländer till Sverige. Det ska i lag tydliggöras att huvudregeln är att identitet ska vara styrkt på den som söker uppehållstillstånd.
 • Samarbete mellan Migrationsverket och Polisen: Migrationsverket och Polisen bör i större utsträckning samarbeta kring identitetsfrågor. Detta kräver en översyn av sekretesslagstiftningen. Det behöver även inrättas ett rättssäkert och väl fungerande system för medicinska åldersbedömningar.
 • Återkalla uppehållstillstånd: Migrationsverket bör ges ett särskilt uppdrag att prioritera och driva ärenden om återkallelse av uppehållstillstånd. En utredning bör alltid genomföras om Migrationsverket tar emot tips eller uppgifter som ger anledning att tro att uppehållstillstånd beviljats på felaktiga grunder.
 • Högre kvalitet i asylprocessen: Migrationsverket bör ges i uppdrag att förbättra kvalitén i asylutredningar. En ny oberoende utredning av kvalitén i den svenska asylprocessen behövs.

-Pettersson säger att det är självklarheter som andra partier (SD) föreslagit förut och blivit nedröstade. Att veta vem som kommer hit och dennes bakgrund är ett grundläggande säkerhetskrav och det kravet finns redan i lagen.

De tjänstemän som är aktivister och säger att man måste lita på vad folk säger borde avskedas och i värsta fall åtalas.

Merit Wager Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “Bristande id-kontroller ett säkerhetshot

 1. Om jag inte missminner mig står redan allt detta i lagen. Det är bara det att lagen inte följs av myndigheten. Vilket innebär att myndigheten ska avskaffas och personalen ska lagföras för trolöshet mot huvudman.

  13
 2. Alla som kommer till Sverige utan adekvata ID-handlingar ska få två alternativ, antingen underkasta sig att lämna fingeravtryck, DNA-kod, ögonigenkänning och ansiktsigenkänning, eller vända åter direkt.

  17
  1. Alla som kommer till Sverige som inte har korrekta id-handlingar ska avvisas.
   Alla som har id-handlingar ska få uppföljningsfrågan: Vad var det för fel på Danmark?

 3. Bra förslag – men först måste de ske en ”folkräkning” som avser att visa det totala antalet människor i Sverige. Sedan måste ”samordningsnumrena” undersökas på grund av personer med dessa nummer kan ha flertalet identiteter. Trots att det framkommit att så är fallet har inget hänt den lagliga vägen. Förmodligen får vi ingen ändring av de styrande efter nästa val, så den allmänna ”förskingringen” kommer att fortsätta?

  14
 4. Det viktiga för regeringen har ju varit maximal invandring, inte ordning och reda.

  19
 5. De styrande lägger sin möda på att rädda klimatet, de tycks tro att vi lilla obetydliga Sverige kan ensam påverka klimatet.
  De är också bra på att spendera våra pengar på helt omöjliga projekt i de länder som inget själva kan.
  Och världsledande på att dra in skatter till ovan nämnda aktiviteter.

  36
  1. Hur illa är vi ute när det blir politik av självklarheter? Det blir också lite ”kul” när ett parti som varit drivande för undertecknandet av konventioner låtsas om som om delar av dessa inte existerar.

   25

Kommentera

%d bloggare gillar detta: