Expressen ändrar sig. med tillägg + Expressen ändrar tillbaks

Tidigt i morse, så smälte ”Kebnekajse”, någon med lite lite lite mer förstånd ändrade dock till ”Berget smälter”!

Måste varit väldigt varmt i fjällvärden i år !

Ny ändring, till: ”Kebnekajse sjunker! (bild nedan) Om snön-isen på toppen av Kebnekajse smälter av en meter, så torde väl den mest rimliga reaktionen från Kebnekajse-berget under isen vara att möjligtvis höja sig något, när belastningen blir mindre !

Nu har ”klimattanten” på Expressen ändrat tillbaks till den första rubriken, ”Kebnekajse Smälter” Avser hon isen som ligger uppe på Kebnekajse, så har hon alldeles rätt. Men Kebnekajse smälter inte!

För sådär tio tusen år sedan så var hela Sverige (även Kebnekajse) täckt av kilometertjock inlandsis. De ”boende vid bergets fot” som Expressentanten lägger sig ut för, skall va väldigt glada att inlandsisen smält bort. Att de rester av inlandsisen som finnes kvar på bergstopparna smälter är på inget sätt en ”klimatkatastrof”! Bara naturlig variation av klimatet över årtusendena.

16 thoughts on “Expressen ändrar sig. med tillägg + Expressen ändrar tillbaks

 1. Ja herregud, klimatfascisterna vill att jorden skall vara på samma sätt som den var tidigare och inget skall förändras. Vilket tidigare som menas är oklart, det kan vara allt från dinosaurietiden till 1960-talet, detta är omöjligt då vi lever i en ständig förändring som kallas evolutionen som ibland tar miljoner år och ibland kanske 100 år. Personligen tycker jag det är totalt ointressant om syd eller nordtoppen av ett fjäll i Sverige är högst eller inte. Om ett antal miljoner år kanske man tvistar om Omberg i Östergötland eller Taberg i Småland är högst i Sverige eller inte.

 2. Står berget på lös sand då, eftersom det sjunker? Hoppas det inte är kvicksand.
  De svenska språkkunskaperna är väl inte längre på topp, när det gäller de som kallar sig för journalister nu för tiden

  11
 3. Tänk om vi kunde få vänsterfolket att smälta bort.Vilket lyft för oss arbetare

  20
 4. Tänk om vi kunde få vänster folk att smälta bort..
  Vilket lyft för oss arbetare

  14
 5. Åter ett bevis för kvaliteten hos landet Skribenter…
  Normalt överträffar den ena den andre i sina fantasier,i detta fall överträffade hon ju sig själv !! 😉
  Dagligen ett allt sjukare samhälle,och det fruktansvärda är,att en stor del idioter tror dem……
  Att det dygnet runt sitter s.k. ”klimatexperter” i TV-studier är förståeligt,då dessa erhåller bra arvoden.
  Men inte får väl dessa Sensationspressens radskrivare,extra betalt för sina lögner ?

  19
 6. Detta bevisar bara att man kan inte basera höjdmätningar på något så osäkert och säsongsbetonat som snö och is.

  14
 7. har Expressen själva mätt upp att Kebnekaise sjunkit 1 m, då ska vi nog
  räkna med att dom överträffar sig själva nästa gång dom skriver om det?

  Sen, hon som säger sig bli förbannad, vad eller vem är det hon blir förbannad
  på, och vad tror hon att det hjälper Kebnekaise att hon blir förbannad????

  24
 8. Måste vara väldigt varmt på redaktionen med, ja ja , det är inte lätt att vara
  överdrifternas och lögnernas ombudsman/kvinna? Jag blir också förbannad,
  på alla överdrifter?

  46
 9. Mitt hus sjunker varje år likt Kebnekaise, men av någon underlig anledning så höjer det sig ju närmare jul vi kommer. Det beror på att det blir vår och värme och snö/is smälter. Till vintern blir det kallare och snön lägger sig på taket.
  Det enda som bevisligen sjunker är IQ:n på tidningsredaktionerna.

  55
 10. ”Sydtoppen täcks av en liten glaciär vars botten ligger 2060 meter över havet och höjden bestäms av hur mycket snö som kommit under vintern och hur mycket som smälter av under sommaren. Höjden är därför olika vid olika årstider. Den är högst i maj just innan smältningen kommer igång och lägst när sommaren övergår i vinter, vilket normalt sker i september. Skillnaden mellan vinter- och sommarhöjder är 2–3 meter.

  Under sviter av år när vi har haft snörika vintrar och svala somrar så har toppens höjd ökat. Sedan 1960-talet har toppens höjd visat en viss eftersläpning med väderleksförhållandena. Skälet till detta är att den behöver några år på sig att bredda sin bas för att kunna bli högre. Det behövs alltså ett antal kalla somrar för att få den att växa. Under de tre sista decennierna av 1900-talet varierade toppens augustihöjd mellan 2110 och 2120. Därpå följde den varma inledningen av 2000-talet och toppen nådde nu höjdvärden som var lägre än den någonsin varit under 1900-talet. Det går det inte att förklara enbart med att det var varmt och torrt, för det har det även varit under perioder tidigare. Skillnaden är den att ismassan nu har minskat så mycket att en varm sommar får en större effekt på höjdvärdet än den fick tidigare när isen var större och bredare.”

  ”Under tidigare varma perioder sedan istiden har toppen troligen varit bortsmält, eller åtminstone betydligt lägre än dagens höjd. Strukturer i istoppens sida kan tolkas som att den varit helt borta och därefter byggts upp ganska raskt. Det finns också antydningar om att den har legat lite längre söderut tidigare, vilket är logiskt eftersom bergsavsatsen blir bredare söderut. Detta är naturligtvis bara spekulationer, men den viktiga informationen är att det syns att isens form och storlek inte har varit konstant med tiden.” https://bolin.su.se/data/svenskaglaciarer/kebnekaise.php

  28
 11. Vi är i en mellanistid nu och för 10 tusen år sedan hade vi istid och då var hela Norra Europa täckt av glaciärer. Så att glaciärer smälter nu är inget konstigt. Det har de gjort under 10 tusen år.

  38
 12. Kebnekaise sjunker 1 m. Oj denna nationella katastrof måste förhindras. Hur kan vi leva med ett berg som sjunkit 1 m ? Landet går åt helvete.

  49
 13. När berg börjar smälta lär det påverka turisterna, det klafsar när de går och folk fastnar med stövlarna i det halvsmälta berget.

  44

Kommentera