Ledarhunden är ett levande hjälpmedel

INSÄNDARE FRÅN VLT.SE

Att bli illa behandlad när man ska åka färdtjänst på grund av att man har ledarhund börjar bli allt vanligare. Detta trots att jag förtydligar att jag har ledarhund för serviceresor när jag bokar min resa.

En ledarhund är en specialdresserad hund som arbetar för att personer med grav synnedsättning eller blindhet lättare ska kunna ta sig fram. Bild från Synskadades Riksförbund.

För några dagar sedan beställde jag en färdtjänstbil till vaccinationscentralen för att ta min andra covid19-spruta. När taxin äntligen dök upp gick föraren ej ut ur bilen och gav sig till känna, vilket är ett krav eftersom vi synskadade inte kan se vare sig bil eller förare.

Föraren sa att jag skulle lämna ledarhunden hemma. Jag förklarade att hunden är mitt hjälpmedel och att den har rätt att följa med i färdtjänstbilen. Till slut när jag hade blivit riktigt arg gick föraren ur bilen och öppnade bakluckan. Färden till vaccinationscentralen gick äntligen framåt och jag kom i tid.

Jag har färdtjänst och ledarhund på grund av att jag är synskadad. Jag är trött på det dåliga bemötandet från vissa taxiförare. Naturligtvis finns det också taxiförare som verkligen har serviceandan i sig och är hur trevliga som helst.

Det här är inte första gången jag har blivit nekad att åka färdtjänst med min ledarhund, och inte heller första gången jag har blivit illa bemött. Jag undrar vad förarna får för utbildning gällande ledarhundar och personer med synnedsättning? För oss synskadade är det viktigt att även taxiförare förstår att ledarhunden är ett hjälpmedel som i de flesta tänkbara situationer måste följa sin förare.

Åsa Blom

-Pettersson undrar vad det är för folk som är färdtjänstchaufförer nu för tiden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ledarhunden är ett levande hjälpmedel

 1. Innan avregleringen var taxi ett fint yrke. Chafförer med korrekt klädsel. Vad är det nu ett yrke som våra politiker har utnyttjat för att få in invandrare i jobb. Och visa att dom är en vinst för samhället. Så invandringen kan fortsätta. Sen kommer problemen med ledarhundar och ensamma kvinnor och förståndshandikappade flickor o kvinnor. Hundar hatar man kvinnor blir man kåt av för är det inte egna kvinnor är det bara att sätta på. Sen oförsäkrade bilar sen konstiga anställningar o skattefusk. Det är resterna av ett fint yrke.

 2. Det finns väl någon välavlönad minister och någon myndighetschef som har ansvar. Det blir säkert det vanliga: Vi kan inte uttala oss i enskilt fall. Vi ska kolla rutinerna.

  Sådana svar borde rendera avsked!!!!

  14
 3. Bjun på pepparspray så kanske han förstår hur det är att inte se…..
  Och beställ ny Taxi med en svensk förare.

  13
 4. -Pettersson undrar vad det är för folk som är färdtjänstchaufförer nu för tiden…

  Ja, inte är det Andersson eller Olsson, den saken är klar. Jag har suttit i entrén på vårt sjukhus och väntat på linjebuss. Inkommer då förare som ropar efter anteersån. Så, ja inte är det många ”svenskar som kör rullbuss

  14
 5. Har de inte färdtjänstlicens eller liknande?

  Anmäl och se till att de blir av med den.

  26
 6. Har aldrig sedan jag bosatte mig i närheten av Fjollträsk träffat en enda svenne som förare. De finns också de som jag undrat har de verkligen körkort, de som begär minst lön får troligen jobbet.
  Grundförutsättningen är bidrag från staten och att köra svart, du kan inte begära att de också ska gilla hundar.
  Men enligt vår regering skulle Sverige stanna utan alla dessa i Steffes kompani.
  Har en bestämd känsla av att TAXI-branschen skulle skärskådas, men sossarna törs inte störa sin röstboskap.

  37
 7. Först och främst går man ju under epitetet ”de otrogna hundarna” om man inte bekänner sig till mohammeds irrläror. Så om nu denna hund med ”felaktig” religion, skulle ha fräckheten att dessutom hålla sig med ledarhund, så kokar ju sannolikt blodet på den av Stefan importerade röstboskapen. Tänk om en svensk taxichaufför skulle vägra att transportera tält och sopsäckar… Nej mohammed, acceptera samåkning med hund och gris, eller annars ingen resa alls.

  42

Kommentera