Tollundmannens sista måltid

HISTORIA. Tollundmannen är ett så kallat mosslik som påträffades vid torvgrävning i en mosse vid Bjældskovdal på Jylland, Danmark den 8 maj 1950. När kroppen hittades, antogs först att det var frågan om ett lik efter ett mord i modern tid, men snart klarlades att det var fråga om ett fall för arkeologer. Mannen dödades genom hängning, och snaran om halsen finns fortfarande bevarad. Avrättningen skedde omkring 350 före Kristus.

Tollundmannen Foto: Sven Rosborn

Tollundmannen blev 30–40 år. Hans hår är kortklippt och rödfärgat; färgen är en missfärgning av mossvattnet. Ett röntgenfoto av kroppen direkt efter upptagningen ur mossen visar att alla inre organ var bevarade. Sår på de välbevarade fötternas fotsulor visade att mannen brukade gå barfota.

Magsäckens och tarmarnas innehåll avslöjar att den sista måltiden, intagen 12–24 timmar före döden, bestod av 335 gram korn, 29 gram ogräsväxter och 16 gram linfrö med lite fisk, sand och kol? Då får du verkligen receptet på måltiden som Tollundmannen fick strax före sin död 350 år före Kristi födelse, rapporterar DR.dk

Det välbevarade liket hittades i Tollund cirka tio kilometer väster om Silkeborg 1950, men det är först idag som Museum Silkeborg i samarbete med Moesgaard Museum, Nationalmuseet och Aarhus universitet har fått reda på vad som exakt var gömt i myrkroppens mage.

Innehållet i magen bestod av 85 procent korn, nio procent av ogräsväxten blek pil och fem procent lin. Den sista procenten var växtrester från 20 olika arter, 20 000 sandkorn och små bitar kol. (Foto: Torben Møller DR P4 Midt & Vest © (c) DR)

Tollundmannen kan i dag beskådas på Silkeborg Museum på Silkeborg Hovedgård på Jylland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Tollundmannens sista måltid

  1. Sista måltiden. Är det inte det som dom beskriver i reklamen för världsförälder eller vad det var med svältande barn. Tror dom fick i sig det vad dom behövde för att överleva. Har en längre tid tyckt att typ sån här reklam inte är rätt. Men det lär vi se i framtiden när vi får vattenbrist i Sverige när man bygger sönder landet. Utan rent vatten är nog det viktigaste.

    10
    1

Kommentera