Saab levererar Carl-Gustaf-ammunition till USA

KRIGSMATERIAL. Saab har fått en beställning på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf® från den amerikanska armén. Ordervärdet är 75 miljoner USD, vilket motsvarar 650 miljoner kronor, och leveranser kommer ske under 2022.

Granatgeväret Carl-Gustaf® Bild från SAAB

Ordern är tecknad inom ett ramavtal mellan Saab och den amerikanska armén från 2019. Ramavtalet möjliggör för den amerikanska armén att under en femårsperiod lägga beställningar på Carl-Gustaf-ammunition och engångsvapnet AT4.

 • Beställningen från den amerikanska armén visar på ett förtroende för oss och vår förmåga att leverera ammunition som tillför Carl-Gustaf efterfrågad flexibilitet och kapacitet. Detta är ytterligare ett bevis på att Carl-Gustaf fortsätter att vara en viktig del i Saabs strävan att växa internationellt, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Saabs granatgevär Carl-Gustaf (med beteckningen MAAWS i USA) har använts av amerikanska försvarsmakten sedan 1990-talet och varit ett så kallat Program of Record inom amerikanska armén sedan 2013. 2018 meddelades det att den amerikanska armén ska förvärva den senaste versionen av systemet – Carl-Gustaf M4 (med beteckningen M3E1 i USA).

-Pettersson tycker det är lite intressant att Sverige har ett exportförbud av krigsmaterial till diktaturer och krigförande länder. Det förbudet verkar innehålla en hel del dubbelmoral. Vi borde kunna sälja till de flesta länder, med undantag för muslimska som vi ska ha så få kontakter som möjligt med.

År 2020 gick den svenska vapenexporten till 56 länder. 2020 exporterades krigsmateriel från Sverige till ett värde av 16,3 miljarder. Den svenska vapenexporten 2020 är mer än fem gånger så stor som jämfört med början av 2000-talet. Enligt fredsforskningsinstitutet Sipris sammanställningar av den internationella vapenhandeln av större vapensystem var Sverige den 15:e största vapenexportören åren 2015-2020. Sverige är en av de absolut största vapenexportörerna om man räknar per capita. Sedan köps det troligen en hel del vapen för alla biståndspengar vi skyfflar ut. Inte dåligt för att vara världens samvete.

De tio största köparna av svensk krigsmateriel 2020:

 1. Förenade arabemiraten
 2. USA
 3. Brasilien
 4. Pakistan
 5. Ungern
 6. Tyskland
 7. Tjeckien
 8. Nederländerna
 9. Indien
 10. Norge

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Saab levererar Carl-Gustaf-ammunition till USA

 1. Svaret på varför S tar hit så många ”flyktingar”…
  de behöver döva sitt dåliga samvete…
  det är bättre att de krigar på de svenska gatorna…
  (jag känner till ”somalier” som ”flytt” från usa, efter att ha bott där i 10år, till sverige)…

 2. Håller med, Vi ska inte ha dubbelmoral, vi ska sälja till de länder som behöver och har råd att köpa vår teknologi och vapensystem.

  7
  1
  • Nej vi skall inte sälja till potentiellt fientliga länder och det finns fler än de muslimska. Jag tycker inte heller man skall exportera vapen till diktaturer och hybridregimer så Pakistan och Förenade Arabemiraten borde strykas. Indien och Brasilien är också gränsfall.

   • Kan sälja till de länder som bekämpar islam. Som Georgien, Thailand, Filippinerna och så vidare.
    En pluton thailändska soldater skulle göra processen kort med islamiska terrorgrupper om de hade några Carl Gustaf med sig. Carl Gustaf är ett utmärkt vapen för att effektivt bekämpa både mjuka och hårda mål som t.ex. bunkrar.
    Så de islamiska terroristerna får lära sig vad som händer efter kommandot: Klart bakåt! Skott kommer!

   • Thailändska soldater har i många år bekämpat islamister i södra delen av landet utan att lyckas, men tanken är god.

Kommentera