Våldets USA

SVT tog igår upp det eskalerande våldet i USA. Inte minst har det dödliga våldet med skjutvapen ökat kraftigt.

Bara nationaldagsfirandet, 2:a till 4:e juli, inträffade 400 skjutningar i vilka 150 personer sköts ihjäl. New York som hyllats i Sverige för sitt sätt att angripa brottsligheten har i år sett en ökning av skjutningar med 40 procent. Värst verkar situationen vara i Chicago där 116 personer sköts bara under dessa två dagar, 17 dog.

En mor som fått se sin son skjutas ihjäl vid ett rån vittnar om otryggheten. Hur det kan räcka att man inte blinkar vid en sväng eller att man ”råkar titta snett” på en människa, så kan man dödas.

Vänstertidningen Arbetet publicerade i juni 2020 en artikel om att den amerikanska polisen måste avskaffas. Tillika Vänstertidningen ETC publicerade i maj en artikel med kravet om att både polisen och fängelser i USA borde avskaffas. Lite rätt i sina önskemål kanske de också fått, för i bl.a. Minneapolis avvecklades stora delar av polisverksamheten och i flera amerikanska städer minskades anslagen till polisen kraftigt. Bl.a. i New York där man nu sett en markant ökning av vapenvåld.

I många andra städer, som Los Angeles, Miami, Chicago och Phoenix har polisen tvingats till restriktioner och mildare tag mot kriminella. Krav på en förändring i hela polissystemet och minskade anslag har kommit in från grupper i hela landet och det ska bli lättare att åtala poliser som man anser begått fel i tjänsten.

The Time påvisar att det dödliga vapenvåldet ökade markant i hela USA under 2020 och var antalsmässigt det största på 20 år. Det mesta av våldet med skjutvapen sker i områden där framför allt svarta dominerar och svarta utgör också hela 68 procent av offren i dessa skjutningar.

Vapenvåldet har alltså ökat i USA under det senaste året. Om det hör ihop med minskade anslag till polisen, att polismyndigheterna bakbundits med fler restriktioner och krav på mildare hantering av kriminella får man väl diskutera i landet. Vi kan ju konstatera att färre mördades i Chicago 2018 än på länge och att polischefen var stolt över att antalet brott med vapen inblandat minskade rejält 2017. I samma Chicago ökade antalet skjutningar med 50 procent och antalet mord med 55 procent förra året.

På den här sidan finns intressant statistik över vapenvåldet i USA. Det man saknar är statistik över förövarna, men på Amnesty Internationals webbsida kan man läsa att ”både offer och förövare i vapenvåldet är oftast unga män som växer upp i utsatta områden”. Känns igen från Sverige…

4 thoughts on “Våldets USA

 1. Hmm… mindre vita poliser mer våld på gatorna. Vad kan problemet vara? För många gator kanske.
  Lustigt nog har de inte rapporterat om VILKA som mördar och VILKA som blivit skjutna. Kanske rimmar illa med de historier de drog för ett år sedan när de svarta amerikanarna löpte amok på gator och torg.

 2. Märkligt att svt kan ta upp ett fenomen som händer på andra sidan jordklotet, när de inte kan ta upp att samma fenomen sker i sverige. Ingen verkar vilja ta upp anledningen till att detta fenomen sker heller. Man skyller på fattigdom och mindre poliser. Men knarket/drogkriget är det ingen som vill överhuvudtaget prata om. När polisen tar en droppe i havet klappas de på huvudet och har gjort ett bra jobb. Men drogerna får flöda istort sett fritt i nästan hela världen. Ingen vill göra något, men det går bra att förfäras när folk blir mördade p.g.a drogerna….

 3. Vad tycker BLM om detta? Rasistiskt? Kränkande? ……………..

  För inte kan det väl vara så enkelt att statistiken inte ljuger om de som begår brott?

  10
  • ”Det är Sosse-ekonomiska faktorer som ligger bakom” antar jag att svaret blir. Eller att den vite mannens strukturella rasism tvingar de stackars mörka pojkarna att skjuta ihjäl varandra som någon form av makabert gladiatorspel

Kommentera