Den nya adeln

INRIKES. År 1612, för drygt fyrahundra år sedan steg Axel Oxenstierna som 28-åring upp på posten som rikskansler i Sverige. Drygt fyrtio år senare hade landet helt formats om och det lilla Sverige förvandlats till en stormakt och det moderna Sverige var fött.

Axel Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Nåväl, det var kort om historiens viktigaste svensk – Axel Oxenstierna.

Idag är vi tillbaka till tiden innan Oxenstierna, vi har fått en ny adel som lever väldigt långt från det folk de stiftar lagar och beslut om. Den nya adeln gynnar sig själva med enorma ersättningar, arbetslöshetsvillkor och pensionsvillkor. De påminner om kriminella klaner.

Sveriges regering 9 juli 2021. Skärmdump från SVT.
josephzohn | licensed under CC BY-ND 2.0

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Den nya adeln

 1. En annan sak som skiljer den gamla adeln från den nya , var att de var både utbildade och konstintresserade. Den nya adeln har blivit en sekt, som bara lyssnar på sig själva och tror på sagan om global uppvärmning och havens stigande yta, samt faran av kärnkraft, då de inte har studerat och tagit reda på de nya brider-reaktorernas användande av uttjänt bränsle.De undviker att lyssna till verkliga fakta,från KUNNIGA vetenskapsmän och tror att vind-och solkraft skall frälsa oss. De har inte tänkt å konsekvenserna. Varifrån ska de få el när solen inte skiner och vinden inte blåser.Var ska de göra av utslitna vindvingar och solceller ,som inte kan återanvändas. Dessutom leder C2O till att jorden har blivit grönare och kan föda fler människor, samt att de finns bättre sädesslag, som ger större avkastning. De känner säkert inte heller till,att elbilar kan börja brinna, om de laddas felaktigt och att medan en fossil-bil klarar stora vattenmängder så länge avgasröret inte ligger under vattenytan så blir det kortslutning i elbilen om det kommer vatten på batteriet vid ex regnväder. De är en känslobaserad okunnig samling av tyckare vars frontallober inte har vöxt färdigt.

 2. Ja adeln hade ansvar för sin egendom och att försvara Sverige, den nya adeln har bara ansvar för att klara av att trycka på den knapp partiet har bestämt.
  Ja sossarna begär också att de inte skall ha samröre med anhängare av SD och V åtminstone inte så öppet att det kommer till allmänhetens kännedom.

 3. Jo nog har dom det bra samhällstjyvarna, men en sak kan dom inte komma
  undan, folkets förakt för all mygel dom hållit på med. Vi har upplevt och
  upplever en pandemi, många har blivit arbetslösa företag har gått i konkurs,
  många har inte orkat med följderna och tagit livet av sig, men trotts att många
  ser bara hopplöshet, så hindrade det inte dom styrande från att höja sina redan
  allt för höga löner med i genomsnitt 4-5000 i månaden, alltså inte ens under
  svåra tider för mångas kan dessa så kallade högdjur avhålla sig för att höja
  sina förmåner till nya höjder? man utser en så kallad lönenämnd som består
  sina egna ofta gamla avdankade politiker som ser till att vinsten kammas hem!

  Kliar du min rygg så kliar——-!

 4. Det här är något som byggts upp sakta, med små ändringar i taget, så ingen märkt något.
  Förmån har staplats på förmån, likså lönerna har sakta ökats med förevändningen att internationellt sett har vi låga ministerlöner och för att få duktigt och kompetent folk så måste man betala ordentligt. Sen har man även sagt att som minister jobbar man 24 tim/ dygn och ska därför hal lön efter det.
  Efter hand som tiden gått så har man gett sig själv allt fler förmåner. Tandvård för att man ska se representativ ut, gräddfil in i specialistvården, resor jorden runt, klädbidrag, datorbidrag o.s.v. trots att lönen är så hög så att de inte märkt kostnaden om de skulle betalt alla extraförmåner själv.
  Dagens ministrar har det bättre än vad adeln hade det förr i tiden.

  12
 5. ”Maffia är ett samlingsnamn för en organisation eller globalt nätverk av kriminella organisationer, som ägnar sig åt kriminell verksamhet och ekonomisk brottslighet, ofta blandad med lagliga affärsområden. Mutor, hot, hållhakar samt infiltration av samhällsapparaten och särskilt rättsväsendet är åtgärder som syftar till att maffian ska få arbeta så ostört som möjligt. I fall när stater är indragna i maffian talas ibland om maffiastater eller om statsorganiserad brottslighet.”

  Byt nu ut ordet maffia ovan mot Regeringen och läs en gång till…

  15

Kommentera