Kina kanske aldrig blir världens största ekonomi

EKONOMI. Kina har vissa fördelar gentemot USA, bland annat nästan fyra gånger så stor befolkning – 1,4 miljarder mot USA:s runt 325 miljoner, men Kina kanske aldrig kniper förstaplatsen som världens största ekonomi från USA.

Ett av världens stora ekonomiska center, Shanghai. Bild: Hadoc is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Det är slutsatsen av en analys från Bloomberg Economics där olika tillväxtscenarier beaktas i ljuset av Kinas kommunistiska partis hundraårsfirande.

Analysens bästa scenario för Kinas del är att landet går om USA redan 2031. Dock förutsätter det att president Xi Jinping lyckas leverera rejäla tillväxtstärkande reformer samtidigt som Joe Biden inte lyckas få igenom de omfattande infrastrukturreformerna som är på gång i USA.

Bloomberg Economics värsta scenario är att Kina går samma öde till mötes som Japan, med låg tillväxt under decennier. Även misslyckade reformer, internationell isolering och en finanskris till följd av hög skuldsättning skulle kunna stoppa Kinas väg till toppen.

****

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Kina kanske aldrig blir världens största ekonomi

 1. Hel plötsligt Fullkomligt Skriker Varenda kommun i hela Sverige Efter Kinesisk Vindkraft!!

  Fatta Förstå!

  Börja utmana De Korrupta Avskummen!

  Alla Vet vilka de är!

  Follow the Money!

 2. Det kan lyckas om kineserna gör som ryssarna och börjar sälja av sin stora reserv i dollar som man har. Om jag fattat rätt så är Kina det land med mest dollar (sedlar, obligationer) i kassaskåpet. Det vore en mardröm för vilken amerikansk president, finansminister och börserna. Det kommer att bli ett kaos utan lika, dollarn tappar sitt värde och USA är en fd. stormakt. Kineserna kommer att köpa upp all olja som Iran kan avvara och dom kommer att betala i yen eller cryptoYen. Även om Kina ensamt inte når upp till USAs nivå så kommer euroasien tillsammans förflytta USA ner ett par steg. Men som det varit så om länder inte rättar in sig i leden så kommer USA att bomba (Libyen), Det finns en uppsjö av litteratur som beskriver det paradigm som Wilson införde under sin tid som president. USA ska vara störs oh ska ha en överordnad ställning över alla länder på jorden, allt ska styras av USA.
  Läs gärna boken ”Hybris – USAs strävan efter global dominans” författare är Noam Chomsky. Vet ni att USA i princip varit i krig någonstans på jorden sedan WWII

 3. Kina❤️Ryssland blir en stark allians. Alltmedan märkliga vänsterkrafter greppar USA och EU.

  • + Iran..

   +Rövslickande och folkförrädiska giriga sk ledare i väst som köper vindkraftverk och säljer ut bla ländernas hämnar + giriga sk ledare i Afrika som knyter knut på sig själva för att dra in miljarder på sina utländska konton…

  • Tvivlar på att Ryssland och Kina blir speciellt bundis. De har aldrig tyckt om varandra, inte ens när de var ideologiska bröder i socialism. Ryssarna ser nog Kina som ett större hot än vad USA gör.

 4. Amerikanska önsketänkanden, från några som inte vill se verkligheten som den redan är.

Kommentera