Stefan Löfven föreslås som statsminister – omröstning sker på onsdag

DEMOKRATI. Den 26 januari 1921, för 100 år sedan, fattade riksdagen det andra grundlagsbeslutet som innebar att även kvinnor fick rätt att rösta i val till riksdagen. Införandet av den allmänna och lika rösträtten utgör den viktigaste politiska reformen under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige.

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – en av fyra grundlagar som utgör grunden för vår demokrati. Efter valet 2018 röstade riksdagen två gånger nej till Stefan Löfven (S) som statsminister och den 21 juni 2021 var den tredje gången svenska folkets företrädare röstade nej, och Löfven blev den förste statsminister som avsattes i misstroendeomröstning. 181 röstade ja för att avsätta Löfven och 109 röstade nej. 51 riksdagsledamöter avstod från att rösta och 8 var frånvarande.

Idag föreslog talman Andreas Norlén Stefan Löfven (S) som statsminister. Det meddelade han på en pressträff tillsammans med Löfven i dag. Omröstningen sker på onsdag.

Tidigare i dag var Löfven inne hos talmannen och meddelade att han har för avsikt att bilda regering med Miljöpartiet, och att han bedömer att han har möjlighet att tolereras av riksdagen. Det är fortfarande oklart om Löfven har möjlighet att få igenom en budget.

Vad gäller budgeten är det ingen önskedröm att lägga fram en statsministerkandidat som inte har stöd för sin budget. Samtidigt kan jag inte se att jag kan agera på något annat sätt, sa Norlén.

Löfven fick också frågor om den framtida budgetprocessen och svarade då att han tror att det går att lösa. Han är fast besluten att undvika ett extraval. – Svenska folket vill inte ha ett extraval, de vill ha stabilitet och trygghet så gott det går under pandemin, sa Löfven.

-Pettersson undrar hur Löfven kan veta att svenska folket inte villa ha extraval, har han haft en folkomröstning om det eller?

Svenska folket vill inte ha ett extraval, de vill ha stabilitet och trygghet så gott det går under pandemin, säger Löfven och jag tror på det där med stabilitet och trygghet och inte bara under pandemin men jag tror inte att Löfven är rätt man för att leverera det.

Reglerna för att utse en statsminister är inte bra i mitt tycke. I teorin behövs inte ha en enda röst för Stefan Löfven, bara han inte får 175 mot.

 • M+SD+KD+L röstar emot = 173
 • S+MP röstar för = 116
 • C+V lägger ned = 58
 • Två riksdagsledamöter har lämnat sina partier men sitter fortfarande i riksdagen utan partibeteckning. Det är en liberal och en vänsterpartist.
 • Med ovanstående gissning blir Stefan Löfven statsminister.
Voteringsknappar i en ledamotsbänk; grön knapp för ”ja”, röd ”nej” och gul ”avstår”. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Stefan Löfven föreslås som statsminister – omröstning sker på onsdag

 1. Jag tycker uffe är en feg skit både 2018 och nu. Han kunde iaf provat votering innan han gett upp. Hoppas inte han blir statsminister 2022 för den nickedockan gör som sossarna vill…

 2. Löfven låtsas inte veta vad väljarna vill. Att bjuda in MP i regering fortsätter bara att slita ned Sveriges samhälle och medborgare i ruiner till slut. Mp ordnar brist på det mesta livet kräver av ett civiliserat land trots mängder av skattehöjningar. Låt inte socialister utöva sin fientlighet mot landets medborgare genom att fortsätta leda Sverige i kaos.

  • Kristersson skulle ha bjudit in och förhandlat med Helena Lindahl. Han gav ju upp på en gång den mesen. Sossarna bjöd ju in, och samtalade med Kakabaveh. De har gjort ett försök, att få ”sin vilde på sin sida. Detsamma borde Kristersson ha gjort. Fast hoppas Kakabaveh röstar emot ändå.

   Men du Pettersson, vänsterblocket har väl 175 mandat, och de ”borgerliga” har väl 174, eller hur? Då måste det vara fel i nån stapel. För 175 + 174 blir 349.

   • Okej, vildarna är borttagna från uträkningen. Är det en liberal vilde då på den borgerliga sidan? Men vänstersidan, har ju två: Helena Lindahl och Kakabaveh. Så i så fall skulle det nu stå 173 mot 173. Innan vi riktigt säkert vet på onsdag.

   • Helena Lindahl är ingen vilde. Hon tillhör C och har sagt att hon följer partilinjen.

    Emma Carlsson Löfdahl lämnade Liberalerna 2019 och har meddelat att hon lämnar riksdagen den 31 juli. Jag tvivlar på att hon tänker närvara för att rösta.

 3. Vad ska till för att vi ska slippa se karln igen? Han är som en blodigel, biter sig fast!

Kommentera