Stackars riksdagsledamöter…

DEMOKRATI. Riksdagsledamöter och personal inom riksdagsförvaltningen kan tvingas styra om sina sommarplaner på grund av regeringskrisen, rapporterar Sveriges Radio. Det eftersom ledamöterna under hela sommaren måste vara beredda att inställa sig inom 24 timmar för eventuella nya statsministeromröstningar, vilket också kräver personal i riksdagshuset.

Riksdagen Foto: Holger Ellgard

Riksdagsledamöter är alltid i tjänst och har ett grundarvode på 69.900 kronor i månaden som de betalar skatt för. Många ledamöter har också andra uppdrag i riksdagen, och de får då ett tillägg för det på arvodet. En ledamot som är ordförande i ett utskott eller i EU-nämnden har till exempel ett tillägg på 20 procent och vice ordföranden har ett tillägg på 15 procent.

I läget som är nu kan ledamöterna inte planera någon semester långt bort, eftersom de måste kunna inställa sig för omröstning inom 24 timmar, normalt har de flesta tre månaders sommarlov med lön medan vissa arbetar då och då.

-Pettersson har inget emot höga löner, men klyftan mellan politiker och dem de fattar beslut om ökar år efter år. När en pensionär får någon hundring i höjning och knegaren ett par får riksdagsledamöterna ett par tusen mer i månaden varje år.

Vänsterpartiet är det enda parti som vill att arvodena sänks. Skillnaden mellan arvoden med 70.000 för riksdagsledamöterna plus tillägg och till statsministern med 180.000 per månad och vanliga inkomster är för stor.

Politiker lever för långt från verkligheten för att kunna fatta vettiga beslut, speciellt om man räknar med deras övriga förmåner vid arbetslöshet och pension.

Vi får dock inte glömma att de allra flesta politikerna i Sverige inte tjänar några stora pengar på sitt engagemang, utan ställer upp ideellt eller för låga ersättningar. De har vanliga jobb och är aktiva i kommun- eller regionpolitiken på sin fritid, för att de brinner för att göra samhället bättre.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Stackars riksdagsledamöter…

 1. Det får många inom Sjukvården , och inom serviceyrken också,
  men det har inte Sveriges Radion någon kännedom om??

 2. Naturligtvis kan den nya tekniken ej användas eftersom bredband saknas på vissa norrländska orter, och om det så fanns kan ju inte byråkrater godkänna detta som personlig närvaro.

  Vad beträffar demokrati och riksdagsledamöters närhet till sina väljare, de får ju ändå inte ha andra åsikter än vad deras partiledning bestämmer.

  Sverige är en skendemokrati som har förstörts av politiker av samhället uppfostrade allt sedan en adelsman påstod att han var Socialdemokrat.

 3. Jag anser att riksdagslönerna borda vara vägledande för alla i Sverige, det behövs sådana löner om det skall räcka till skatten.

 4. Ja, vi kan inte kräva mycket för 70 tusen i mån.
  Vi har nu sett att riksdagen fungerar med bara 55 ledamöter istället för 349 och kan därmed spara 246 milj / år. Då kan vi ju höja vårdpersonalens löner med dessa pengar. Det blir ju mer valuta för pengarna – eller hur ?

  • Vi kan spara betydligt mer än 246 miljoner. På den summan tillkommer arbetsgivaravgifter, sedan har varje ledamot en egen sekreterare, kontor, fria resor, och dom som inte är från Stockholm har rätt till övernattningslägenhet, osv.

  • Nu är det ca 800000 anställda inom vård och omsorg (väldigt många av dem som administratörer men iallafall), Så dessa 246 millar räcker bara till 25kr extra i månaden

 5. Kanske dags att göra rätt för lönerna vi betalar dom.
  Inte många i riksdagen som förtjänar någon lön alls.
  Vuxna människor som fortfarande är kvar i sandlådan ska ha barnbidrag.
  Och dom politiker som skulle kunna göra nytta fryser man ut ( SD)
  För statsministern kan inte uppföra sig som han själv säger att andra
  ska uppföra sig.
  Det är så obildat och egoistiskt beteende så det är bedrövligt.
  Hoppas på extraval och ny regering med SD i spetsen.
  Sverige har aldrig varit mer nedkört än idag.
  Dadgostar Löfven och Stenevi är farliga för Sverige och obehagliga.

 6. Jag kan hålla med om att de är alldeles för många och överbetalda. Men jag ser också en regionalt demokratiskt problem. Ledamöter i länen närmast Stockholm har inga problem att ta sig till riksdagshuset inom ett dygn. Ledamöter från andra delar av landet, exempelvis Västerbottens inland med en flygförbindelse per dygn som mest, kan ha stora problem. Ja men, säger vän av ordning, då kan de stanna i Stockholm.

  Det är inte ett problem att riksdagsledamöter tillbringar för mycket tid med sina väljare. Det är ett problem att de tappat kontakten med dem. Men tåget då? Gå gärna in på exempelvis SJ och försök hitta plats på tåg. Det finns inte, speciellt inte med kort varsel.

  I dessa tider borde det finnas annan lösning på detta.

  • En av anledningarna till att vi har så många riksdagsledamöter är att hela landet ska vara representerat.

   Men jag har aldrig känt att det finns någon riksdagsledamot som representerar mig eller min hembygd. För att de ska ske borde nog personvalen utvecklas.

   • Och möjligheten att ”rösta bort” en inröstad ledamot, som inte sköter sig enligt väljarnas krav.

   • Inte personval Pettersson. Enmansvalkretsar! Två eller flera mot varandra. Vi har formellt inte demokrati utan partidemokrati. I Finland exempel kan du ställa upp för ett parti bara genom att vara medlem. Inga nomineringsutskott eller medlemsmöten behövs för att du ska hamna på valsedeln.

    Sedan vill jag ha tillbaka tvåkammarriksdagen men uppdelad på landskap istället för län/landsting för att ge inlandet röst.

  • Argus:
   För dem som bor längst bort från Fjollträsket,vill ju MP minska möjligheterna för flyg.Därtill står ju tågtrafiken efter snöfall,ofta still.
   Inte lätt för den valda eliten som bor fjärran bort,att bli utsedd för denna viktiga syssla !!
   Tur att Löven avsattes under en sommarmånad,nu finns ju möjlighet för ”miljövänliga alternativ”, typ El-cyklar !!

Kommentera