Stäng

Grova brottslingar kan utvisas även om de hotas i hemlandet

BROTT & UTVISNING. Gång på gång hör vi om utlänningar som begått grova brott eller bedöms vara en fara för rikets säkerhet som slipper utvisning för att internationella konventioner hindrar utvisning om den misstänkte eller dömde riskerar att råka illa ut i hemlandet.

Låt proffsen ta hand om sina egna…

Gång på gång har Pettersson påpekat att vi enligt FN:s flyktingkonvention får utvisa ”flyktingar” som enligt artikel 33 utgör säkerhetsrisker eller är grova brottslingar. Det är ynkligt av regeringen att inte följa de konventioner de så ofta hänvisar till.

UTLÄNNINGSLAGEN: En utlänning som är flykting och som behöver en fristad i Sverige får utvisas enligt 1 § endast om han eller hon har begått ett synnerligen grovt brott och det skulle medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att låta utlänningen stanna här. Utvisning får också ske om utlänningen i Sverige eller utomlands har bedrivit verksamhet som har inneburit fara för rikets säkerhet och det finns anledning att anta att han eller hon skulle fortsätta med sådan verksamhet här.

Nu har Migrationsöverdomstolen vaknat och slagit fast att en syrisk man blir av med sin rätt till flyktingstatus i Sverige sedan han dömts för våldtäkt och att mannens brott är så grovt att det är förenligt med fara för allmänhetens säkerhet att låta mannen stanna i Sverige.

Mannen kom som flykting till Sverige från Syrien 2016. Efter tre år i landet dömdes han till fängelse för att ha våldtagit en kvinna och det beslutades att mannen ska utvisas.

Utvisningen överklagades till högsta instans som är Migrationsöverdomstolen. Mannen flydde från Syrien för att undvika militärtjänstgöring vilket han hänvisade till i sin överklagan.

Domstolen går med på att mannen ursprungligen ska betraktas som flykting då det finns en stor sannolikhet att han vid ett återvändande till Syrien kan komma att inkallas till regimens armé.

Avvägningen som rätten behövt göra är huruvida mannens brott är att betrakta som synnerligen grovt och om hans närvaro i Sverige är ”förenat med allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet”.

På grund av att mannen dömts för en våldtäkt där han använt fysiskt våld och hotat offret med att han bar kniv ansåg rätten att brottet var så allvarligt att mannen inte längre har rätt till flyktingstatus.

Våldtäkt av normalgraden har vid en helhetsbedömning ansetts begått ett sådant synnerligen grovt brott att statusförklaring och uppehållstillstånd får vägras. Migrationsöverdomstolen slog således fast att mannen kan utvisas till Syrien efter sitt fängelsestraff.

Mannen dömdes till 2 år och 8 månaders fängelse och utvisning för våldtäkten.

Domen från Migrationsöverdomstolen innebär att mannen kan utvisas inte att han kommer att utvisas.

-Pettersson menar att det måste finnas hundratals, kanske tusentals som sluppit utvisning för att juristerna är aktivister och inte följer lagen.

Jag tycker även att Kriminalvården borde ringa President Assad och fråga vad det kostar att låta Syriern sitta av straffet hemma…

Migationsöverdomstolen

MIG 2021-9 PDF.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 reaktioner på “Grova brottslingar kan utvisas även om de hotas i hemlandet

  1. ”Kan utvisas”… Givetvis får han stanna. Det ordnar infiltratörerna i myndigheterna skyddade av ministrar för att inte tala om exemplet Christina Höj Larsen V i riksdagen.

  2. Är den senaste tidens skrammel med misstroendevotering som påverkat MIG? Välkommen förändring hursom.

  3. Sverige och Finland har avtal om att skicka varandras värnpliktiga medborgare till militärtjänstgöring, hur kan då militärtjänst vara något man beviljar asyl för?

  4. Förklaringen till att vi inte utvisar är att vi har en känslomässigt förstörd regering som styr våra myndigheter, som kan och vill göra det som lagen föreskriver.

  5. om han ens är Syrier tydligen är det många som påstår sig vara syreier för att få PUT direkt och Migrationsverket kör ”pinnjakt” så ju flr uppehållstilstånd ju högre lön sinnessjukt

Kommentera

%d bloggare gillar detta: