Svenska miljardgarantier till Belarus stoppas

BISTÅND. Exportkreditnämnden (EKN) drar tillbaka de omstridda svenska lånegarantierna till två statliga bolag i Belarus. Garantierna var värda nästan två miljarder kronor, enligt Kalla faktas avslöjande förra veckan.

I Finspång utvecklas gasturbiner som kan tillverka el och värme och säljs över hela världen. Foto: Siemens

Enligt myndigheten var man tidigare ovetande om de allvarliga kränkningarna i landet. – Vi kan dra lärdomar, säger generaldirektör Anna-Karin Jatko.

Den aktuella affären involverar industriföretaget Siemens i Finspång som under 2019 ville sälja gasturbiner till de statliga belarusiska energibolagen Minskenergo och Brestenergo.

Pressmeddelande

Energigas

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Svenska miljardgarantier till Belarus stoppas

 1. Varför var inte folk lika upprörda över när Bolivias regeringsplan blev tvingad att landa i Österrike, och genomsök i jakten på Edvard Snowden.

  • Bolivias regeringsplan nödlandade i Österrike efter att Frankrike, Italien, Spanien och Portugal nekat dem överflygningstillstånd. De hade kunnat vända tillbaka till Moskva.

   Troligen fulspel från USA men en väldig skillnad mot att tvinga ner någon med jaktplan.

 2. Kan någon förklara för mig varför landet numera kallas Belarus och inte Vitryssland? Vi säger ju inte Suomi om Finland eller Deutschland om Tyskland! För övrigt är det troligt att man inte får använda ordet vit här i Sverige bland alla stolligheter den här regimen hittar på!

  • Precis! Och ”sverige” samt övriga Europeiska länder är nu lika mycket diktatur som Vitryssland! fast på lite andra sätt!

 3. Som någon så riktigt skrev,drabbar nu den indragna Miljard-garantin oss själva.Finspång blev en av de lidande i Abzurdien….
  Förhoppningsvis för de anställda hittar Siemens en ny marknad,för sina gasturbiner !

   • Kan du ändå inte ge Lukasjenko credit för att han, efter att ha valts till president 1994, frivilligt avstod från att behålla de kärnvapen (strategiska och taktiska), vilka fanns i Belarus efter Sovjets upplösning 1990 – utan återlämnade dessa kärnvapen till Ryssland?

   • Det är svårt att ge honom kredit för det.

    Vid sin självständighet 1991 hade Belarus 81 mobila ballistiska interkontinentala missiler och ett stort men aldrig preciserat antal substrategiska, s.k. taktiska, kärnvapen. Allt överfördes till Ryssland. Emellertid protesterade den nyutnämnde presidenten Alexandr Lukasjenko mot transporterna och försökte stoppa dem, men alla vapen överfördes före slutet av 1996.

    President Lukasjenko har så sent som 2010 förklarat att det var ett stort misstag att lämna bort kärnvapnen, ”vår arvedel”, som idag skulle ha kunnat ge landet säkerhet. En avsevärd mängd höganrikat uran har överförts till Ryssland men en viss mängd finns kvar i landet.

    Ukraina och Kazakstan har också lämnat ifrån sig sina kärnvapen. Ukrainas gränser erkände då av Ryssland men ryssarna svek sina löften. USA hjälpte Ryssland med transporter av kärnvapnen och betalade också pengar.

    https://globalportalen.org/artiklar/fyra-lander-som-avskaffat-sina-karnvapen

   • Finns inga uppgifter i dokumenten från FN och NTI att Lukasjenko skulle försökt stoppa transporten av kärnvapen till Ryssland. Två decennier därefter sade också landets utrikesminister vid en FN-konferens att det aldrig var någon tvekan att återlämna kärnvapnen och att det inte var tal om att ställa några villkor för detta. Uttalandet 2010 var kritik efter NATO:s bombningar, bl.a. tidigare i Jugoslavien.

 4. ”Enligt myndigheten var man tidigare ovetande om de allvarliga kränkningarna i landet. – Vi kan dra lärdomar, säger generaldirektör Anna-Karin Jatko.”

  Nonsens. Anna-Karin Jatko & Co. visste självklart om hur situationen är i Belarus.

  • Ja, den generalendirektören har en dålig ursäkt.
   Visste hon inte, så missköte hon sitt jobb och visste hon så missköte hon också sitt jobb.

 5. Det blir allt mörkare runt Europa. Först Turkiet som det fanns en viss optimism kring innan Erdogan kom till makten. Nu endast ett svart hål av islamism. Putin en gammal bekant som inte behöver någon närmare presentation med förkärlek till att giftmörda sina kritiker.
  Nu Lukasjenko som tar allt till en ny höjd som tvingar ner ett civilt flygplan för att arrestera en kritiker. Södra delen av Medelhavet som är fyllt med islamister som gärna vill komma in i Europa.
  Kina som också är inne på en mer totalitär väg. För att inte tala om hela mellan östern.
  Hur ska detta sluta?

Kommentera