Trumpeter och tankmotorer: En vändpunkt i Gaza?


av Richard Kemp

 • Hamas är ingen match för IDF och skulle snabbt och mycket billigare kunna besegras av en krossande militärstyrka om det inte vore för en sak – det israeliska behovet av att minimera civila dödsfall. Det vet Hamas.
 • Under många år av konflikter i Gaza har majoriteten av världsmedierna entusiastiskt rapporterat om civila dödsfall som om de var avsiktliga föremål för Israels hjärtlösa krigföring. Denna rakt ut sagt falska propaganda har tagits upp av Hamas supportrar och ”användbara idioter” i Väst … Människorättsgrupper runtom i världen har gjort detsamma.
 • Den avsiktliga okunskapen i kombination med illvilja har alltid varit häpnadsväckande. Varje undersökningskommission har fastställt Israels skuld innan de ens sammanträtt för första gången.
 • Varje debatt och röst har överväldigande, och förstås felaktigt, bekräftat Israels påstådda krigsbrott och brott mot mänskligheten. Under tiden har Hamas riktiga krigsbrott sopats under mattan.
Varje civilt dödsfall beror på Hamas oprovocerade attacker mot Israel. Inget av detta hade inträffat utan dem. Hamas hela strategi är att angripa befolkade centrum i Israel med hjälp av raketer, kamikaze-drönare och tunnlar för att locka fram motattacker av IDF som ska döda deras egna civila för att kunna skuldbelägga och isolera Israel för världen. På bilden: Missiler, som avfyras av Hamas från tätbefolkade bostadsområden i Gaza slår till mot israeliska städer den 16 maj 2021. (Foto av Mohammed Abed/AFP via Getty Images)

Under en operation i Gaza förra veckan gick Israels försvar till attack mot en Hamas-tunnel med 12 skvadroner om 160 stridsplan som slog till mot över 150 måltavlor med hundratals JDAM:er [Joint Direct Attack Munitions] på under en timme. Även om skaderedogörelsen inte är klar förstörde räden kanske det viktigaste elementet av Hamas infrastruktur, utplånade det stora förrådet av krigsmaterial och dödade troligtvis tiotals, om inte hundratals stridande. Detta var ett stort slag mot Hamas som kan visa sig vara en vändpunkt i konflikten. Det sänder också ut ett viktigt budskap till Iran och Hizbollah, genom att förutsäga konsekvenserna av en attack mot Israel med deras arsenal av tiotusentals missiler i södra Libanon.

Läs vidare


5 responses to “Trumpeter och tankmotorer: En vändpunkt i Gaza?

 • John

  Kanske dags att Israel utplånar Hamas en gång för alla, skulle inte detta begränsa förlust av människoliv? En smäll så är det klart istället för att Hamas tillåts döda massvis av oskyldiga människor år efter år?

  Gilla

 • Tony

  Inte säkert, det föds nya idioter hela tiden, lyssnade på en palestinsk tjej som var 17 år , hon sa ordagrant att vi ska döda varje Israel, och vi ska föda nya barn som ska fortsätta att döda Israeler?

  Gilla

  • yup

   Gazaremsan är mer tätbefolkad än någon kommun i Sverige och befolkningen fördubblas vart 20:e år. Man producerar en liten mängd livsmedel, men importerar nästan allt som konsumeras. Man saknar export. Dvs man lever på socialbidrag från SIDA och andra västländer, deras arabiska bröder ställer inte upp med några större summor.

   Gilla

 • grebom5

  Ett inlägg från den judiska sidan som vi aldrig får höra eller se i SVT.

  Naturligtvis är det hemmafärgat men ger ändå en syn på ett förhållande från den sida som får allt för lite utrymme i den svenska pressen.

  Gilla

 • Niklas R

  90% av de civila dödsoffren i Gaza är på grund av Hamas inkompetens i att avfyra sina vapen så de istället dödar araber i Gaza.

  Sedan kan vi applicera den muslimska definitionen på deltagare i aggression mot en annan nation – enligt islam är även de som finansierar och möjlig gör angrepp legitima mål. Vilket innebär att alla i Gaza är legitima mål för Israel eftersom de både möjlig gör attacker mot landet och finansierar Hamas, dels genom skatter men även med material.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: