Kinesisk jätteraket kan störta, när som helst, var som helst på jorden…


TEKNIK. En 23 ton tung bit av kinesisk raket tumlar okontrollerat runt i omloppsbana kring jorden. I helgen väntas de enorma mängderna brinnande rymdskrot slå ner på jorden. Ingen vet var.

Den kinesiska raketen Long March 5B. Bild från Youtube

Raketbiten som far runt utom kontroll runt jorden är en del av en kinesisk raket av modellen Long March 5B, Kinas största raket. Raketen sköts upp i slutet av april med den första av sex moduler som ska bli den kinesiska rymdstationen Tiangong. Efter att raketen fört ut sin last i rymden och kopplat loss den, inträdde raketens kärna i omloppsbana. Där har den sakta dragits tillbaka mot jordens atmosfär.

När det gäller de flesta raketer faller dess nedre steg ofta ner till jorden igen direkt efter uppskjutning, medan de övre stegen som når omloppsbana sätter igång motorn igen efter avlastning, för att kunna styra kraschlandningen på jorden till obebodda platser, som mitt i stora hav. De senaste 30 åren är det bara Kina som har använt sig av taktiken att låta raketer störta på slumpmässig plats, säger astrofysikern Jonathan McDowell till New York Times. Och ingen har någonsin låtit så mycket rymdskrot återinträda okontrollerat. – Det är nonchalant av dem. Det är oansvarigt, säger Jonathan McDowell.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Kinesisk jätteraket kan störta, när som helst, var som helst på jorden…

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: