Empire State Building 90 år

GOTT & BLANDAT. Empire State Building är en skyskrapa och kontorsbyggnad i korsningen Fifth Avenue och 34th West Street på Manhattan i New York, USA. Den började uppföras 1929 och invigdes den 1 maj 1931. Byggnaden har 102 våningar och är 381 meter hög (449 meter inklusive tornspira och radiomast). Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som kallas The Empire State.

Foto av Onur Kurtic Pexels.com

Empire State Building var världens högsta byggnad i 39 år, tills World Trade Centers norra torn nådde sin maxhöjd utan antennen 1970. Sedan 11 september 2001, då World Trade Center förstördes i en terroristattack, blev Empire State Building återigen New Yorks högsta byggnad. Den 30 april 2012 nådde dock One World Trade Center samma höjd och blev högre efter det. Även bostadshuset och hotellet 432 Park Avenue har blivit högre.

Empire State Building kommer, när Nya World Trade Center är helt klart att bli USA:s femte högsta efter One World Trade Center, Willis Tower, 432 Park Avenue, och Two World Trade Center.

Rockefeller center 1932. Elva arbetare som äter sin lunch på en stålbalk högt över marken. Femma från vänster är Albin Svensson och till höger om honom sitter John Johansson med en cigarett i munnen. Båda var från Okome i Halland.


Svenskarne äro här ansedda för att vara de bästa af alla emigranter. Det finns bland dem inga anarkister, utan de äro redbara och laglydiga medborgare. De utmärka sig genom flit, sparsamhet och arbetsamhet. De lefva icke öfver sina tillgångar. Förvånansvärdt fort sätta de sig in i amerikanska förhållanden och blifva lättare amerikaniserade än andra nationer. Få af dem hemfalla åt brott eller dåligt lif, de fleste bli jordbrukare och fabriksarbetare, men de påträffas äfven inom alla andra yrken, och öfverallt åtnjuta de amerikanarnes aktning och förtroende. De intressera sig mycket för uppfostringsväsendet och religionen, hvarom vittna de många kyrkor och skolor, de här byggt. Och hvad här säges om svenskarne gäller äfven om norrmän och danskar.
Bild och gamla texten ovan från Allmogen. Orden tillhör James J. Hill (1838 – 1916), en kanadensisk-amerikansk järnvägsbaron som tog över en bankrupt järnväg 1878 och skapade den framgångsrika Great Northern Railway.

-Pettersson säger att inget land blir bättre än dess invånare och tyvärr tror jag inte många av de nya invånarna har kommit för att arbeta hårt, det är till största delen vårt eget fel. Får man alla kostnader betalda genom bidrag utan krav har man gott om tid att syssla med annat än att fixa jobb och en bättre framtid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Empire State Building 90 år

 1. Har återigen sett och hört Henrik Jönsson tillsammans med Jimmie och Jan Emanuel, den sistnämnde socialdemokrat som liksom Vidar Andersson fortfarande håller fast vid den gamla ideologin.
  Jan Emanuel Johansson skulle kunna vara en bra statsminister för han vet vad han talar om och är inte en broiler, detta anser jag som ej är sosse.
  Gör din plikt, få din rätt skulle kunna bli hans valspråk.

 2. Den sparsamma svensken har förvandlats till en skuldtorsk idag men arbeta får han fortfarande för att bekosta en annan kyrka, pkkyrkan.

 3. I ett normalt land ska det alltid vara lönande att arbeta, och arbetet ska gärna utföras i glädje och premieras för väl utfört arbete.

  Men detta gäller inte i Sverige.
  Sverige styrs av Socialdemokraterna, som är för bidrag, för invandrare som inte/aldrig kommer bidra positivt till Sverige, ex IS-terrorister/mördare.

  (Det finns invandrare som är bra, och vill Sverige gott, och tar seden dit man kommer…att anpassa sig…allt gott till er.)

  Socialdemokraternas s.k. politik, medför en nedåtgående spiral med brottslighet, otrygghet, bidragstjuveri, korruption och anti-demokrati.

  De gör ett förut bra land till ett land, där sköt dig själv och skit i andra gäller, på väg mot ett 💩 land.

  Socialdemokraterna spottar och förnedrar de som bidrar/försöker göra Sverige till ett land att värna om, att vara stolt över.
  Dessa personer som vill Sverige gott, kallar de nazister och rasister.

  Så…TACK till er svenskar, som åkte till ett nytt land och bidrog FÖR det landet, och skapade en positivitet för Sverige och svenskarna. 🤗

  Ps.
  Är ledsen då Socialdemokraterna gör allt för att förstöra detta, och gör att Sverige hånas och skrattas åt i övriga världen.

  Vet…spårade ur lite ifrån Empire State Building reportaget…men det är så svårt/ledsamt att se Sverige förstöras 😥

Kommentera