Kina bojkottar västerländska företag på grund av uigurer

av Soeren Kern

 • Företag pressas att skrubba sina hemsidor rena från allt innehåll om företagspolitik med hänsyn till mänskliga rättigheter, ta tillbaka beslut om att sluta köpa bomull som produceras i Xinjiang och radera kartor som avbildar Taiwan som ett självständigt land.
 • I oktober 2020 drog det Genèvebaserade Better Cotton Initiative (BCI), en inflytelserik icke-kommersiell grupp som främjar hållbar bomullsproduktion, in licenseringen av Xinjiang-bomull. Man citerade anklagelser om ”ökade risker” för tvångsarbete. Uttalandet har sedan dess raderats från BCI:s hemsida, och oroväckande nog är det inte tillgängligt på Internet Archive.
 • I mars 2020 avslöjade Australian Strategic Policy Institute i en rapport, ”Uyghurs for Sale” att uigurerna jobbade på fabriker – under tvångsmässiga arbetsförhållanden – som är länkar i distributionskedjorna för över 80 välkända globala varumärken i kläd-, bil-, och teknologisektorerna.
 • ”Kinas regering, som är alltmer ivrig att straffa kritiker av deras Xinjiangpolitik, tvingar företag att fatta ett beslut som de gjort allt för att undvika: stötta Kina eller lämna den kinesiska marknaden … Kommunistpartiet ser sig själv som alltmer förmöget att utöva ekonomiska påtryckningar på andra, med hjälp av världens andra största ekonomis ’kraftfulla gravitationsfält’ … Valet mellan den lukrativa kinesiska marknaden och de värderingar som företag bedyrar i resten av världen börjar bli oundvikligt …” The Economist, 27 mars 2021.
 • ”Tyska företag står för minst hälften av EU:s exporter till Kina. Den tyska exportindustrin har inte direkt något intresse av att fläcka ner balansräkningen med moralprinciper … Det ekonomiska beroendet av Kina försvagar dock den redan minimala inverkan på moraliska argument. Så länge Europa, och i det här fallet Tyskland i synnerhet, inte är beredda att minska sin beroendeställning så kommer klagomål om kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina i bästa fall fortsätta att trigga slappa defensiva reaktioner från Beijing.” – Die Welt, 24 mars 2021.
Den kinesiska regeringen bojkottar västerländska klädföretag för att de uttryckt sin oro över tvångsarbete i Kinas Xinjiangregion. Dispyten kretsar kring anklagelserna om att Kinas regering tvingar över 500 000 uigurer och andra muslimska etniska och religiösa minoriteter att plocka bomull i Xinjiang, som producerar 85 % av Kinas bomull och en femtedel av världens bomull. Ungefär 70 % av regionens bomullsfält plockas för hand. På bilden: Kvinnor skördar bomull för hand i Hami, Xinjiang, den 20 september 2015. (Foto av STR/AFP via Getty Images)

Den kinesiska regeringen bojkottar västerländska klädföretag för att de uttryckt sin oro över tvångsarbete i Kinas Xinjiangregion. Företagen pressas att skrubba sina hemsidor rena från allt innehåll om företagspolitik med hänsyn till mänskliga rättigheter, ta tillbaka beslut om att sluta köpa bomull som produceras i Xinjiang och radera kartor som avbildar Taiwan som ett självständigt land.

Den eskalerande dispyten kommer efter att EU och Storbritannien den 22 mars gick med USA och Kanada i ett initiativ för att införa sanktioner för kinesiska tjänstemän för brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang, en avlägsen självstyrande region i nordvästra Kina.

Människorättsexperter säger att åtminstone en miljon muslimer hålls fångna i upp till 380 interneringsläger, där de utsätts för tortyr, massvåldtäkter, tvångsarbete och sterilisering.

Läs vidare

6 thoughts on “Kina bojkottar västerländska företag på grund av uigurer

 1. Är det någon som tror att väst skulle agera så här om Uigurerna var kristna? Nu handlar det om muslimer och då går hela världen igång. Men det är som det ska vara om man läser Uppenbarelseboken. Antikrist religion ska locka till sig alla folk

 2. Att Kina har indoktrineringsläger, tvångsarbeten och kanske torterar kan väl vara sant. Men att påstå att Uigurer massvåldtas resp steriliseras verkar snarast vara propagandajippo från Kinas fiender än fakta.

 3. ”Tvingar dessa att plocka bomull på fälten” !!
  Bomull har i stort alla tider plockats för hand på Fälten. I USA har jag sett att de nu fått maskiner därför. Vilket i sin tur innebär att de som livnärt sig av detta arbete,nu blivit arbetslösa…Finns det några ovärdiga arbeten ?
  Alla länder gör inte som Abzurdien betalar ut bidrag till befolkningen,som inte vill själva livnära sig !!

 4. kinesern har samma problem med jihadister som övriga värden. ugure det är inte bara europa som har problem med lustmördande muslimer.

  sen är det så att krigföring i dag går ut på ett engelskt konsept söndra och härska. och denna metod är mest använbar på nationer med många indevider som kina ryssland . om man lyckas kan man bryta ned en stat i mindre stater med lägre antal invånare som slåss med varandra.
  det är ju alltid frågan om hur många kan en stat ställa under vapen . detta har funkat jättebra ..
  men man blev ju verkligen iriterad änär någotliknade skedde i Europa. ni som mins x Jugoslavien det var med ett nödrop man lyckafes bomba en av Europas stater till underkastelse.

Kommentera