Göran Lambertz krävde en miljon, får 18.000 kronor

RÄTTSSYSTEM. Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz får 18.000 kronor i skadestånd för de dryga två veckor han satt frihetsberövad misstänkt för våldtäkt, skriver Dagens Juridik.

Lambertz polisanmäldes för en våldtäkt på julafton och satt häktad under utredningen. Efter att häktningen hävts höll Lambertz en uppmärksammad presskonferens där han bland annat meddelade att han stämt staten för brister i utredningen. I stämningsansökan anförde Lambertz att han lidit en ”avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar”.

JK konstaterar att han varit utsatt för omfattande publicitet men att han också bidragit med det själv efter att han gått ut med sitt namn i media efter häktningen.

-Pettersson säger att Lamberts borde betala ett stort belopp i böter. Han vet hur låga skadestånden brukar vara i Sverige och att då begära en orimlig summa visar hans förstånd…

***

TIDIGARE 2021-03-24. Göran Lambertz förgör henne live, får kvinnan också berätta sin version live i SVT?

BROTTSLIGHET. Kort tid efter att Göran Lambertz släppts ut häktet och våldtäktsutredningen mot honom lagts ned höll den tidigare justitiekanslern en presskonferens om målet i sin egen trädgård. I sändningar från pressträffen kallade Lambertz den kvinna som anmält honom för ”lögnerska” och ”bedragerska” och berättade vad han själv sa kunde vara ”integritetsjobbiga” saker om henne.

”Lambertz utnyttjar sin gedigna kunskap och särskilda ställning till att fullständigt förgöra en målsägande. Och det sker inte i en rättssal. Det pågår live, framför ögonen på hela Sverige”.

”det största misstag en svensk redaktion gjort på åratal”.

”Ni medier som sänder live just nu. Jag hoppas ni verkligen tänkt igenom det här för det här kommer att diskuteras under lång tid”

***

TIDIGARE 2021-03-23. Göran Lambertz släppt ur häktet, våldtäktsutredningen läggs ned

INRIKES. Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz läggs ner och han är inte längre misstänkt för brott, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Jag fattade i dag beslut om att häva häktningen och lägga ned förundersökningen med motiveringen att brott inte kan styrkas, säger kammaråklagare Annika Bokefors.

Den tidigare Justitiekanslern häktades vid Uppsala tingsrätt den 11 mars och har hela tiden nekat till brott. Enligt kammaråklagaren var skälet till häktningen att Lambertz inte skulle kunna påverka utredningen.

TIDIGARE 2021-03-11. Socialdemokraten och juristen Göran Lambertz misstänkt för våldtäkt

BROTTSLIGHET. Göran Lambertz, född 1950, är en av Sveriges mest kända jurister. Han var i sin ungdom politisk aktiv i SSU, tog jur.kand. vid Uppsala universitet, 1989 erhöll Lambertz tjänst vid Justitiedepartementet. År 1994 utnämndes han till departementsråd och chef för departementets enhet för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt. Från 1997 till 2001 var Lambertz rättschef i justitiedepartementet med ansvar för lagstiftningen på det civilrättsliga området.

Lambertz blev den 1 oktober 2001 justitiekansler och hade kvar befattningen till 2009. Den 8 oktober 2009 utsågs Lambertz till justitieråd (domare) i Högsta domstolen, HD, och tillträdde den 16 november 2009. Han verkade i HD fram till sin pensionering 2017.

Göran Lambertz. Foto: Frankie Fouganthin

Nu är Göran Lambertz misstänks för våldtäkt och har begärts häktad på sannolika skäl vid Uppsala tingsrätt.– Vi har hört den misstänkta och vittnen. Vi går också igenom analyser av de beslag som tagits. Vilken typ av beslag det rör sig om går vi inte närmare in på, säger kammaråklagare Annika Bokefors som leder utredningen, i ett pressmeddelande.

Våldtäkten ska ha ägt rum i en bostad på julafton 2020. Offret är en kvinnlig student i 30-årsåldern som ska ha haft Lambertz som mentor.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 19-21.

Lambertz beslutade i maj 2005, i egenskap av justitiekansler att inte yrka avsättning av justitierådet Leif Thorsson, som genom ett strafföreläggande bötfällts för brott mot sexköpslagen.

Göran Lambertz har varit hyllad, men även starkt ifrågasatt.

Leif GW Persson sågar Göran Lambertz efter Lambertz totala haveri i anknytning till Quick-fallet. ”Den lilla vinst vi uppnått är att fanskapet (Göran Lambertz) har slutat visa sig offentligt”

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Göran Lambertz krävde en miljon, får 18.000 kronor

 1. Han har alltid varit en skitstövel och ska inte ha skadestånd. Han kommer att överklaga och då vore det lämpligt med böter istället

  • från dessa 18.000 som Lambertz tilldelats borde 900:-/dag dras av för mat och husrum. Han är själv orsak till denna sk lillsemester som kommer belastas skattebetalarna.

  • Nej vilket dåligt omdöme han har, han är verkligen inte politiskt korrekt. ”jag kladdar inte tafsar”. Han är nog slut nu som offentlig person, ingen kan ta honom på allvar.

 2. Han har nog själv varit med om att sänka ersättningar till skamligt låg nivå. Bra om han nu själv får smaka på den sura smaken, av hur staten betraktar enskilda människors integritets värde. Annat är det om den enskilda gör nåt mot staten, då är det andra bullar.

  • jag är ju mera intresserad av vad den bevis tillverkande horan får…
   detta är ju en parrallel till denna Assange historien ett fnask dom kommer dragande och sälger sina tjänster på ett sätt som inte anses rumsrent

   • Så elakt och Assange hade han kommit hit när polisen kallade så hade han varit en fri man för länge sen. När den svenska polisen kallar till förhör då skall man komma!

Kommentera